atest za plin u kolima

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
Dule
Moderator
Moderator

atest za plin u kolima

Post by Dule »

danas da registrujem kola,kazu NE MOZE PLIN TI NEMA ATEST.
ja pogledam na atestu pise da vazi do 2016,izvinite koja je godina?
A PA NIJE VISE TQKO SADA VAZI SAMO PET GODINA.
sta sada da radim?
PRODUZIS ATEST OPET(sada idu sve one muke sa nasom administracijom,da bih mi oteli malo zivaca i para)
zemljo Srbijo,da li je svuda tako ili mene neko zeza?
bigg
Šegrt

Post by bigg »

zar je moguce da novi zakon o atestu vazi retroaktivno, i da nekad validno izdati atesti vise nisu vazeci. Ako je tako, tu nesto smrdi. Po meni, to moze da vazi za novougradjene uredjaje, za koje se izdaje prvi atest, od dana vazenja novog zakona, svi izdati pre tog datuma bi trebali vaziti po starom pravilniku. Ali, ovo je srbija, zemlja cuda i snova, pa me nista ne bi zacudilo.
Dizel je majka
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Napravili su akrobatskku formulaciju u pravilniku, tako da nema retroaktivnosti.
U sustini tebi atest, to jest papirce koje imas vazi i dalje, ali pravilnik je propisao da:
"Периодични преглед се мора обавити у року који не може бити дужи од пет година, од дана издавања Уверења о испитивању возила, односно од дана издавања Потврде о исправности уређаја и опреме за погон возила на течни нафтни гас."

Elem, ne kazu oni da tebi ne vazi papir, samo da moras da obavis pregled svakih 5 godina :)

http://www.abs.gov.rs/zahtev%20za%20pregled%20tng.html

Mislim da su sad promenili proceduru, to jest da vise nema onih "uputa" iz SUP-a, vec ides direktno kod nekog od onih sto su ovlasceni za pregled plinskih uredjaja i oni ti odmah izdaju potvrdu. Trebalo bi da to mozes da obavis u AMSS u Trsteniku.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Blago vama 5 godina atest.
Ovde u Makedoniji atest vazi recimo non stop sve dok ne demontiras plinski sitem, ALI svake godine idemo na tehnicki pregled plinskog sistema, pre redovne registracije vozila. Ako tehnicki pregled nije izvrsen ne registriraju auto. Inace ovaj tehnicki pregled traje 2 minuta i kosta 30 eura
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Čuvena "faca" - gospodin Alvirović je , da bi dokazao da Agencija za bezbednost saobraćaja nešto radi i da treba da postoji progurao ovu glupost.
Pitam se, pitam koliko je vozila stradalo u požaru ili eksploziji zbog neispravnosti ona dva parčeta creva kojima gas ide od isparivača do karburatora u mom kršu?
A kroz njih gas nema nikakav pritisak - čak ga karburator isisava iz isparivača
Sad su mi zamenili to i stavili LOÅ IJA creva od prethodnih. Prethodna su imala i spolja oplet od čelične žice a ova su gola
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
bigg
Šegrt

Post by bigg »

Dakle, mbole, atest važi i dalje onima koji su ga dobili, ali se mora odraditi periodični, tj tehnički pregled instalacije, što je drugi par opanaka. Nije isto atestiranje i tehnički pregled. To jeste način za uzimanje love od naroda, ali smatram da nije nepotrebna radnja, i zbog sebe i zbog drugih u smislu sigurnosti.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

bigg, slazemo se.
Sa jedne strane, imamo drzavu koja bi da namakne jos po neku paricu, a sa druge cuveni srpski princip "ako ne moze da se popravi paljenom zicom, selotejpom ili cekicem, onda uopste ne moze da se popravi" :)
(parafraza americkog: ako ne moze da se popravi sa WD-40, duck tape-om ili cekicem, ne moze uopste da se popravi. cekic nam je zajednicki :))

Uzasavao sam se sta je sve ljudima padalo na pamet da rade sa plinskom instalacijom. Sva je sreca, pa je plin u sustini daleko bezbedniji od benzina, sto je tesko ljudima objasniti.

Feniks je sa jedne strane u pravu: da je zanemarljiv broj automobila koji su se zapalili zbog plina (eksplozija je daleko verovatnija kod benzina nego kod plina, posto je odnos smese sa vazduhom u kome su benzinske pare zapaljive daleko siri nego kod plina).

Sa druge... postoji tehnicki razlog zasto creva sa spoljasnjim opletom nisu dozvoljena u plinskoj instalaciji: ne vidis kad propadne, i krene da naprska (isti propis vazi i za benzinska, a da li ga kontrolisu na tehnickom je vec iz druge price)
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mbole wrote:Sa druge... postoji tehnicki razlog zasto creva sa spoljasnjim opletom nisu dozvoljena u plinskoj instalaciji: ne vidis kad propadne, i krene da naprska (isti propis vazi i za benzinska, a da li ga kontrolisu na tehnickom je vec iz druge price)
Sve u svemu, nije mnogo bitno ali... i jedno i drugo crevo IMAJU čeličnu armaturu koja je ulivena u gumu.Ovo je još imalo i spolja čelični oplet. Da propadne neće ni jedno ni drugo mnogaja ljeta jer je u njima pritisak 0 MPa a u radu motora je čak i potpritisak.
Ta zamena je najjeftiniji posao a da se kaže da je nešto urađeno i to je jedini razlog zamene - da se kaže da postoji razlog
A da nije pljačkanje, bilo bi smešno što papir na kom je "otrukovan" atest po kasa-računu košta 370 i neki dinar. List 120-gramskog papira sa sve hologramom i velikim logotipom "agencije Alvirović &sin" (agencije za bezbednost saobraćaja).
Prethodni atest koji je dao Mašinski fakultet je bio na OBIČNOM papiru za štampač i sasvim je dobro obavljao svoju funkciju
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Znam da creva imaju armaturu unutra (bilo celicnu bilo od nekog drugog prediva). Ipak sam ja i kvalifikovani automehanicar, koji ima cak i radnog iskustva u struci :)

Crevo naravno ne propada od pritiska, posto je taj pritisak ili mali (npr u crevu za benzin), ili ga uopste i nema (crevo za benzin do pumpe, crevo izmedju isparivaca plina i karburatora), ili crevo mora da bude napravljeno za pritisak koji trpi (npr. kociono) vec uglavnom od prirodnog starenja gume, toga sto je negde curelo ulje ili sto se na njega prosula neka druga tecnost koju "ne voli"... (a o "kvalitetu" creva koja se sada prodaju, nema puno svrhe ni govoriti).

Daklem ne pricam o pukotini, to jest kada je crevo vec probuseno. Pricam o sitnim naprslinama, koje se vremenom pojavljuju na svakom gumenom crevu (sto kazu "guma se ispostila"), i najavljuju da ce crevo da konacno pukne, to jest da mu je vreme za zamenu. Njih ne mozes da vidis kada crevo ima spoljasnji oplet, i kada se ugradjuju takava creva, ona se menjaju na neki vremenski period, a ne da se gleda da li su OK. Zato se ugradjuju retko, i samo tamo gde oplet treba da zastiti crevo od eventualnog spoljasnjeg ostecenja (takva smo stavljali recimo na automobile za trke, koji su u daleko vecem riziku sudara nego regularni putnicki, ali posto su motori ionako trajali po max jednu sezonu, nije bilo mogucnosti da crevo "ostari")

Ostatak price je poznat na ovim prostorima, i svodi se na "mazni sve sto mozes", i prilicno se slazem sa njim, al... necemo o politici :)
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

bio kod majstora.sredio creva 2900,prihvatljivo za mene.
a sada ono glavno produzenje atesta 11.05 nigde nema ranije.
mislim da je ovo prekardasilo pljackanje,ovo vise lici na seksanje.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

A ja lepo htedoh da ti prodam dizela, pa jos i registrovanog :)
Bez sale, pa oni nisu normalni!!! Pa sta sad, parkiras i cekas 15 dana? A onda platis slep sluzbu zato sto ti auto vise nije registrovan! Pa jos ako te vrate kod onog prvog majstora, ako nesto nije uradio kako treba ili je nesto zaboravio? Pa ti ces da budes parkiran do jeseni :)
Seksanje mi zvuci suvise slatko, to je pre jebačina
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

bas tako,na moje pitanje da mi daju (ODREDE) rok da donessem sredjenu dokumentaciju a registruju vozilo,pogledali su me kao da nisam NORMALAN.
I sada ja ne mogu da koristim sopstveno vozilo zato sto je nekome cef
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne kapiram sto nemogu da ti urade atest pre 11.5?
Jel se to nesto specijalno desava tog datuma, ili jednostavno rade samo subotom?

Ne bi da se pravim pametan, al jel si probao da zovnes gradove u okolini, tipa Jagodina, Kraljevo, Kragujevac, Nis...
Vise ti se isplati da zapucas recimo za KG ako mogu da urade sutra, nego da cekas do posle praznika. U Kragujevcu i Nisu rade i na masinskom fakultetu.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sada ja citam na jednom forumu, svuda je ludnica i svugde se zakazuje. Snaslo ih ko za pasose i licne karte pre dve godine. Upali u rupu koju su sami kopali, al na tvoje dupe :)
Katastrofa...
A da se napravis lud, odes na tehnicki i trazis probne tablice i osiguranje na 3 dana, verujem da bi dobio za 20 minuta a dal je plin ispravan, nema veze
Post Reply