Ikea u Srbiji
Ikea u Srbiji
http://www.poslovni.hr/strane-kompanije ... iju-228362
Zna li netko više o ovome? Za otprilike nešto više od godinu dana se otvara Ikea u RH i ne vjerujem da je ikome od nas stolara i "stolara" u RH svejedno...
Zna li netko više o ovome? Za otprilike nešto više od godinu dana se otvara Ikea u RH i ne vjerujem da je ikome od nas stolara i "stolara" u RH svejedno...
Nisi ni do sada mogao da se boris protiv cena proizvoda radjenih u velikim serijama. Manje radionice su aktuelne kada se radi o namestaju po meri i vanserijskim zanatskim proizvodima. Nisu ni te velike industrije svemoguce, Konkretno Ikea nudi namestaj od vrlo loseg materijala i ja to sebi nikada nebih kupio. I nije ni jeftina koliko se prica, malopre sam gledao na njihovom sajtu. Cak smatram da se za Ikeu pale samo oni koji pojma nemaju ni sta je kvalitet ni kako zaraditi novac. Od Ikee se niko na Balkanu nece ovajditi, ni kupac, ni radnici, a ni drzava. Te velike firme najmanje placaju radnicima, to je na zapadu opste poznato, jedino sto je u velikim firmama radno mesto malo sigurnije jer ne mogu propasti preko noci a da se unapred to ne primeti.
Riječi ti se pozlatile, Pezzo! Jasno mi je sve o ne(kvaliteti) Ikeinih proizvoda - namjerno je ne van zagrade - međutim, kod na su RH je kupovina namještaja i ostalih sitnica u Ikei u Grazu ili Trstu nacionalna disciplina iako svi znaju da se radi o shit kvaliteti. Pored toga u papirnatom izdanju (katalogu) to izgleda nevjerojatno primamljivo. I nitko ne obraća pažnju na to što se tako jeftin namještaj počne raspadati odmah nakon sastavljanja i već tada počinje biti trn u oku, jer nitko ne želi priznati da se zajebo i tako godinama...
Radi kvalitetno,isporučuj naručeno kupcu na vrijeme,ne odbijaj poslove čak ni one "male" i ne strahuj od tih trečerazrednih salona namještaja. Uostalom ih već imaš hrpu kod nas kao npr. Lesnina,Prima... Ikea je samo jedan u nizu koja prodaje brend a sad će se i većina onih koji se na to pale uvjeriti i u njihovu "kvalitetu" pa će biti kao pevecov slogan (Kupujte s osmjehom: Pa poslije plačite)
:pljesk:ST STOLAR wrote:Radi kvalitetno,isporučuj naručeno kupcu na vrijeme,ne odbijaj poslove čak ni one "male" i ne strahuj od tih trečerazrednih salona namještaja. Uostalom ih već imaš hrpu kod nas kao npr. Lesnina,Prima... Ikea je samo jedan u nizu koja prodaje brend a sad će se i većina onih koji se na to pale uvjeriti i u njihovu "kvalitetu" pa će biti kao pevecov slogan (Kupujte s osmjehom: Pa poslije plačite)
Na vreme spremi materijala da to možeš popravljati mušterijama i eto lepog posla:stolt:BILJEŽNIK wrote:I nitko ne obraća pažnju na to što se tako jeftin namještaj počne raspadati odmah nakon sastavljanja i već tada počinje biti trn u oku, jer nitko ne želi priznati da se zajebo i tako godinama...
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
- maricaiivica
- Moderator
Simpo u Kursumliji vec duze vreme pravi par modela stolica za Ikea-uPezzo wrote:Imamo mi takav namestaj i sada i po nizim cenama od Ikeinih, pa ga retko ko kupuje. Cak je i Simpo presao na slican fuseraj, mdf oblepljen folijom, od onako kvalitetnog namestaja koji su radili od masiva. Ali, sve je to kao zvezda padalica. Jeftinim dzidzubidzama se trziste uvek brzo zasiti.
Interesantno, ali u Ikei sam onih par puta kad sam svracao (bila mi je je malo van rute u Pesti), uvek pazario neke dzidza bidze, a samo jednom komad namestaja.
Dziza bidze su bile OK, bez obzira da li se radilo o stolarskim ili nekim drugim proizvodima. Recimo jos uvek imam magnetnu traku za kuhinjske nozeve, a kod bivse mi je ostala stvarno lepa kutijica za kljuceve od spera (zakrivljena vratanca...)
Od namestaja sam kod njih kupio samo fotelju od sperovanog drveta i odgovarajuci tabure (pravile su se takve i ovde svojevremeno), i moram priznati da evo 10 godina sasvim lepo trpi mojih 100 kila.
Plocasti namestaj nikad nisam bas ni zagledao (to umem sam da napravim
), ali mi je delovalo nekako "kilavo".
U sustini Ikea je uvek najvise kupaca privlacila dizajnom.
Elem, ko i ona dva sina koje je trgovac obucom poslao u Afriku
Prvi: Dzaba posao, ovde niko ne nosi cipele
Drugi: Salji kamione, ovde svima fale cipele

Moze se od njih maznuti dizajn i odraditi kvalitetnije, i time privuci musterija. Sada je interesantna, posto je nema u lokalu, pa se svi ku*ce "vidi sta sam doneo", a kad svakome bude iza coska, polako ce splasnuti i taj balon.
Dziza bidze su bile OK, bez obzira da li se radilo o stolarskim ili nekim drugim proizvodima. Recimo jos uvek imam magnetnu traku za kuhinjske nozeve, a kod bivse mi je ostala stvarno lepa kutijica za kljuceve od spera (zakrivljena vratanca...)
Od namestaja sam kod njih kupio samo fotelju od sperovanog drveta i odgovarajuci tabure (pravile su se takve i ovde svojevremeno), i moram priznati da evo 10 godina sasvim lepo trpi mojih 100 kila.
Plocasti namestaj nikad nisam bas ni zagledao (to umem sam da napravim

U sustini Ikea je uvek najvise kupaca privlacila dizajnom.
Elem, ko i ona dva sina koje je trgovac obucom poslao u Afriku
Prvi: Dzaba posao, ovde niko ne nosi cipele
Drugi: Salji kamione, ovde svima fale cipele

Moze se od njih maznuti dizajn i odraditi kvalitetnije, i time privuci musterija. Sada je interesantna, posto je nema u lokalu, pa se svi ku*ce "vidi sta sam doneo", a kad svakome bude iza coska, polako ce splasnuti i taj balon.
Dolazak IKEA lanca u Srbiju prvenstveno treba da se "plase" Forma Ideale, Kika i slicni... To je taj rang sto se tice masovne proizvodnje.
Imam prijatelje gore u Skandinaviji pa su mi izmedju ostalog i rekli da je njima IKEA nesto slicno kao sto mi vidimo Forumu Ideale ovde. Kad nemas za dobar komad namestaja ti uzmes ikea komad - da "premostis". Dobar komad oni smatraju naravno od masiva sa minimalnom obradom tj zavrsnicom a to je kod njih skupo.
IKEA uglavnom kupuje mladji svet tj. oni koji se tek kuce pa da za "male pare" opreme sve sto im je neophodno.... I kod njih nema ako moze ovde malo uze a dublje i malo nize - to ti je sto ti je
Radili smo neku analizu u toku studija... visoko tehnoloska i razvijena drustva u jednom momentu pocnu da "transformisu potrebe" ka "manufakturi" odnosno da u proizvodima takve izrade vide "ljudskost" te su uvek aktualna, trazena al' i skuuuuuuuuupaaaa. Sto je jedan prozivod manje prolazio masinske linije obrade to je cenjeniji u vrednosnom smislu.
Imam prijatelje gore u Skandinaviji pa su mi izmedju ostalog i rekli da je njima IKEA nesto slicno kao sto mi vidimo Forumu Ideale ovde. Kad nemas za dobar komad namestaja ti uzmes ikea komad - da "premostis". Dobar komad oni smatraju naravno od masiva sa minimalnom obradom tj zavrsnicom a to je kod njih skupo.
IKEA uglavnom kupuje mladji svet tj. oni koji se tek kuce pa da za "male pare" opreme sve sto im je neophodno.... I kod njih nema ako moze ovde malo uze a dublje i malo nize - to ti je sto ti je

Radili smo neku analizu u toku studija... visoko tehnoloska i razvijena drustva u jednom momentu pocnu da "transformisu potrebe" ka "manufakturi" odnosno da u proizvodima takve izrade vide "ljudskost" te su uvek aktualna, trazena al' i skuuuuuuuuupaaaa. Sto je jedan prozivod manje prolazio masinske linije obrade to je cenjeniji u vrednosnom smislu.