Tekst koji sledi je namenjen isključivo pravim hobistima

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
jolollo
Pred-majstorsko zvanje

Tekst koji sledi je namenjen isključivo pravim hobistima

Post by jolollo »

Tekst koji sledi je namenjen isključivo pravim hobistima koji bi možda svoj hobi pretvorili u posao

Imao sam interesantan sastanak pre neki dan i dotakli smo se teme potencijalne popularizacije i afirmacije finih zanatskih veština.

Jedan od problema na koji sam ukazao je opštepoznati: Konstantna briga društvenog sistema na poslovima omalovažavanja zanatske veštine.....
Drugi od problema, proizašao iz prvopomenutog, je logično generisana percepcija potencijalnih klijenata koji se najkraće mogu opisati: Ima majstor iza sedam gora i sedam mora koji to isto što ti radiš, radi bar 20% jeftinije i "bolje".......bla...bla....i ništa od posla, ili prihvatiš da radiš nešto na granici isplativosti i naravno na kraju napustiš sve to i tražiš stalni posao.
Treći problem, ujedno i najkompleksniji, koštanje jednog izlaganja na nekom sajmu, što je većini dobro poznato i zbog toga većina nikad ni ne prezentuje ono najfinije što zna da radi, pa sve ostane na nekom prigušenom hobby nivou. Vremena su se malo promenila, pa bi i hobisti mogli dobiti svoj trenutak pažnje.

Moj stav je da bi bilo dobro organizovati jednom u dva-tri meseca neko značajnije okupljanje onih koji se bave finim zanatskim veštinama i da samim tim "bude u prometu" da se izađe u javnost. Tu bi se moglo nešto novo videti, možda neku novu tehniku videti, neki posao dogovoriti. Ovako se sav rad svodi na slikice po forumima, nedostupno široj javnosti.......publici........sponzorima..........kupcima.......
Koja bi tema bila prikladna za ovakav forum, pošto ideja nije bez osnove?
Koliko bi ljudi sa ovog foruma bilo STVARNO zainteresovano da učestvuje na nekom ovakvom sajmu?
Kako da se prevaziđe "majstorska sujeta" koja je jedan od većih problema, a nije prikladna trenutnom ekonomskom trenutku?

Ovo bi bio pokušaj da se pokrene priča na ovu temu, možda je malo zbrdazdola, ali ukoliko postoje zainteresovani da pokrenu priču, možda se nešto pametno dogodi.

Ako su kolekcionari figurica Å trumfova i kolekcionari igračkica iz kinder jajeta dostigli nivo okupljanja, zašto za početak ne probati sa lepim veštinama obrade drveta? Ovde po forumu ima barem 50ak lepih radova koje ljudi treba da vide, a urađeno iz hobija.
Bilo jednom, biće opet
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Slažem se. Ali takođe primećujem da na "veselim" okupljanjima dolazi jedna ista ekipa. Izgleda da stolari ne vole da se druže. Međutim, ovo je pitanje i interesa, tako da može da bude interesantno...
mali perica
Precizni šegrt

Post by mali perica »

ovo je krajnje zanimljiva tema i mozda bi se trebalo pricati o tome i dogovarati nekakve sajmove prezentacije ili nesto slicno.....kako god......

dali to vrijedi samo za podrucje srbije ili i za ostala podrucja (konkretno moje podrucje-hrvatska)

u svakom slucaju za pohvalu tema!!!!!!!1
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

interesantno jeste ali teško ostvarljivo a ako se i ostvari pojave se izlagači sa kineskim stvarčicama

takko je dosad uvek bilo
za sve je kriv Toma Sojer
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Tema je za diskusiju.Intersantna i u zemlji Srbiji teško ostvarljiva(po mom mišljenju)Ja lično nemam iskustva zapravo i nisam stolar ali mi drvo u duši i diram ga na prvom mestu iz ljubavi(egzistenciju zarađujem na drugi način) .Vidim da su žene u tome uspešnije komuniciraju sa javnošću, mislim na aktive žena.Naletim po štampi malo malo pa se otvaraju i sklapaju udruženja (aktivi) žena deluju u Srbiji a i u inostranstvu!Mi muškarci smo isuviše ponosni i sujetni!.Ej pa valjda "JA znam" i te fore. Tako dok to ne promenimo u glavi spustimo se lagano na zemlju shvatimo da ipak nismo SAMI da ima i drugih ljudi koji pokušavaju nešto da urade ništa od toga.Jedne gura interes ne vidim ništa loše u tome,druge druženje,treće ljubav prema zanatu itd itd sve je to jedna velika priča.Pa valjda će se nekad ispričati na pravi ispravan ne ishitren i nasilan način.Sa srećom i tu sam!:prsgore:
caca
Majstor

Post by caca »

Najzad prava ideja
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Ideja nije nimalo loša ! Ideja je sasvim zrela. Ideja mora da nosi afirmaciju po celoj srbiji i ima uticaj u ostalim gradovima i mestima ,da čini veze i saradnje u okupljanjima i prezentacijama ,da predstavlja opštu sliku i raznolikost u kulturnom značaju ! Ovo bih moglo biti izvodljivo, ali pre toga mora biti transparentno svima i ozvaničeno kao početak takvih akcija okupljanja. Moguće po regionima ili u glavnom gradu ! Ja sam za ! Ovakvi skupovi bi imali po meni dosta pozitivne strane. Recimo čisto dati znak, da postojimo ! Objasniti nekome i dati na znanje u javnosti da Ikea i neke gluposti nemaju veće vrednosti od zanatlija i dugih umetničkih vrednosti u stolarstvu. Jednom rečju, prikazati drugu sliku pravih vrednosti ! Mada skeptičnosti u celoj priči ima u izlagačima jer evo već je neko gore ovde pomenu . "Jedne gura interes... a druge druženje,treće ljubav prema zanatu itd ... " znači ako ima volje između ljudi ? Mislim ovde ! Da se tako nešto organizuje,oragnizovaće se ako nema i neće ! Nema mesta filozofiji a ni skeptičnosti u priči ,priča je dobra samo treba volje pre toga ! Još jednom ja sam za ! Čisto primer ja sam osnovao jedan sportski klub znam kako ide sa okupljanjem i oragnizovanjem. Pa recimo ako je grupa građana stvorila Exit fest ! Å to mi nebi stvorli ? Stolar - Fest ! Ili već kako bilo ? Samo malo šire gledati i mislim da bih to moglo ladno da se organizuje ! Pozz Mapleman
Dva put zine , a tri put slaže
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Lepa zamisao ali u ova krizna vremena tesko po meni izvodivo. Ima ljudi koji su vise situirani i oni ce verovatno doci jer novac im nije problem, medjutim ima dosta onih koji sebi to ne mogu priustiti jer i sami znamo koliko je sve skupo od goriva pa do prostora za izlaganje. Ali sam za ideja je lepa.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

ima tih sajmova i sad ali mesto za izlaganje košta pa gorivo troškovi itd kao što runer reće jednostavno hobisti se nemogu upustiti u to
već je na više foruma pisano o ovome

ima sajmova na koje jednostavno abnormalna cena odluči da se obični izlagači ne pojave samo velike kompanije
jolollo
Pred-majstorsko zvanje

Post by jolollo »

Ako nekome pored izlaganje bez kotizacije i medijske propraćenosti treba još nešto da bi se angažovao, onda teško da lista zahteva ima kraj. Uvek može još nešto da se doda kao prepreka, pa je to ujedno i razlog situacije koja se dešava. Pera je pomenuo već postojeće sajmove, da ima ih, bio-video-radio.
Da li se nizanje kineskih perlica na kineski silk smatra zanatstvom ili hobijem?
Da li je lepljenje raznih salveta na isti model drvene kutijice zanatstvo ili hobi? Nemojte me krivo shvatiti, nemam ništa protiv dcoupagea, ali jedan decoupage isti kao svi ostali, šarenilo je u salvetama i cracker laku. Čak su i od tog cracker kod nas napravili nauku od 2000din set.
Gde su politure, intarzije, duborezi, savijanja drveta, mudra prosecanja, modeliranje, makete, lakiranja, neobična bajcovanja, šabloni, čudni spojevi i slične veštine? Gde to ima da se vidi osim na Youtube iz belog sveta? Ima i kod nas, ali se takvi kriju kao da su kosmonauti, a tamo negde te stvari uče deca u osnovnoj školi na časovima tehničke kulture.

Image
Image
Bilo jednom, biće opet
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Može i može i ja sam za !
Dva put zine , a tri put slaže
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

ma kotizacija je ok ali organizacija je problem
organizatora boli uvo ko će izlagati njega samo in teresuje da bude što više izlagača zbog para koje će pokupiti

dok preko grane komisija odlučuje ko će moći da izlaže

prošle godine je prvi put preko grane zabranjeno dekupažistima perlama itd.da prisustvuju na sajmovima
ima lista koji zanati su prioritetni drvo je među prvih tri

sve ja to već godina pričam ali bla bla bla ovde to niko ne rezonuje u ovoj državi boli ih uvo

bilo koji sajam rukotvoraca udaviše sa dekupažom i nanizanim perlama

perle jesu umetnost ali nizane po pravilima i na konjsku dlaku a ne na kineski damil svaki zanat je istorijski značajan i ima svoja pravila kojih se treba pridržavati

evo sad za uskrs izbacili učesnike koji su jaja šarali markerima i još ti sa markerima popizdili
svega čega se dohvate uniištavaju

tako da ostaje jako mali broj ljudi koji to radi kako treba
majstorsak pisma se dele onako ladno bilo kome ko ima para da uplati i da ide za bg da pokrene da dobije pismo

ima tu moglo bio se pisati do besvesti
jolollo
Pred-majstorsko zvanje

Post by jolollo »

PKS....Privredna komora srbije je jedna vrlo spora i inertna institucija, pa su se razgovori otegli do u nedogled, a da ne pominjem izbori.....kriza formiranja vlade.....godisnji odmori.......ima i posla oko ovih mojih zezalica jer se igra razvila, a naravno sve sto bi smo mogli danas odlozi se nekako za neko sutra od sledeceg ponedeljka.
Ideja da se organizuje "Balcan Craft Fair" je trenutno u fazi ozbiljnog tavorenja. Verujem da nisam ni ja dovoljno vest u spopadanju drzavnih cinovnika po kancelarijama, ali najtezi korak je napravljen zamisljen je cilj.

Image
Last edited by jolollo on 09 Oct 2012 12:39, edited 1 time in total.
Bilo jednom, biće opet
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

bitan je cilj a ono ostalo će doći samo od sebe
Post Reply