Posto nisam imao priliku da uvozim nista na licno ime, a ni da je to sto uvozim kupljeno od fizickog lica a ne od pravnog, zanima me kakva je tu procedura sta treba od papirologije da obezbijedi prodavac, a sta kupac?
Konkretno, u pitanju je stolarska masina koju je prodavac naslijedio i nema za nju papire, mada ju je njegov otac uvezao iz Italije legalnim tokovima!?
Procedura za uvoz/izvoz?
Propisi se razlikuju od drzave do drzave, tako da je najbolje da odes do nekog speditera, pa da ti on tacno kaze sta ti sve od papira treba (ustvari najveci deo tih papira i pravi spediter). Njega ces verovatno morati da angazujes u svakom slucaju.
U principu gledano, to sto prodavac nema papire nije bitno. Radi se o pokretnoj stvari za koju se ne vodi evidencija vlasnistva (za razliku od recimo automobila). Tebi treba dokaz da si legalno kupio robu, za sta bi trebalo da je dovoljan kupoprodajni ugovor, overen kod javnog beleznika odnosno notara (koiko znam u Hrvatskoj postoje).
Takodje na osnovu tog kupoprodajnog ugovora ces ti knjiziti masinu u svojoj firmi (pretpostavljam da kupujes kao firma, a ne kao fizicko lice).
U principu gledano, to sto prodavac nema papire nije bitno. Radi se o pokretnoj stvari za koju se ne vodi evidencija vlasnistva (za razliku od recimo automobila). Tebi treba dokaz da si legalno kupio robu, za sta bi trebalo da je dovoljan kupoprodajni ugovor, overen kod javnog beleznika odnosno notara (koiko znam u Hrvatskoj postoje).
Takodje na osnovu tog kupoprodajnog ugovora ces ti knjiziti masinu u svojoj firmi (pretpostavljam da kupujes kao firma, a ne kao fizicko lice).