Etazno grejanje

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
daco
Brzi dodavač alata

Etazno grejanje

Post by daco »

Svi skupa ljepo pozdravljeni i nadam se da ste vec potrazili prasence za predstojece praznike.
Imam jedno pitanje koje nije vezano za stolariju ali se nadam da cete mi znati odgovoriti.
Ukucu smo uveli centralno grijanje.To je u stvari etazno grijanje, na kruta goriva-drva. Isad problem.Da bi pumpa pocela tjerati vodu u radiatore
navodno mora imati70°C a kad se vraca voda iz radiatora oko 50°C. Da bi se postigla ta temperatura vode ,u kuhinji gdje se nalazi pec postane neizdrzivo vruce a radiatori su jos hladni. Dali je moguce (dali se smije ) smanjiti temperatura vode koja je potrebna da se pokrene pumpa recimo oko50-55°C?
Svima unaprjed zahvalan daco.

*** mbole ***
Tema treba da ima smislen naslov, to jest naslov koji ukazuje o cemu se radi u temi (a ne radi se o tebi :))
Last edited by mbole on 07 Dec 2009 21:56, edited 1 time in total.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Ja ga uopste nemam,niti imam nameru postavljati,pumpa stalno radi vec 5 zmiskih sezona.Slobodno smes smanjiti na termostatu do zeljene temperature.
Last edited by salchi-ciro on 07 Dec 2009 17:33, edited 1 time in total.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Smanji termostat ispod 20 ,pre ce da ti gura vodu u radijatore a i neces imati taj problem,nego veliki su ti gubitci od izlaza do ulaza
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Svaku termičku regulaciju na toplovodima možeš regulisati od minimuma do maksimuma,

izuzev ukoliko tvoj kotao ne radi na principu pirolize.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ranije sam imao etažno grejanje i pumpa je stalno radila.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Termostat-cijevni termostat (montiran na polaznoj cijevi i pali pumpu)), osim što se može podesiti na nižu polaznu temperaturu vode, treba biti montiran što bliže izlazu vode iz peći.
Post Reply