Registracija stolarske radionice

Razne teme o raznim stvarima
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Citam,citam,pa mi nekako lakse kada vidim da nisam sam u celom ovom sranju.
Ja sam predprosle godine decembra registrovao pausalno umetnicko zanatsku radionicu.Porez je bio oko 12500-13000 din PIO+porez na zaradu.Za jun prosle godine imao sam vencanje,pa medeni mesec,pa reko idem da zamrznem firmu 6. juna,a trebala mi je potvrda iz poreske za vizu za Grcku.Odem u poresku,izdaju mi podvrdu da sam sve obaceze izmirio zakljucno sa 15.majem 2007.,znaci ostalo je jos od 15.maja do 6.juna,nesto manje od mesec dana,racunam ja oko 10.000 din.Prodje vencanje,prodje Grcka,ajde reko do poreske da utvrdim tacan iznos duga pa da i to izmirim,odem na salter,koliko sam jos duzan,tap-tap po kompijuteru 36.000-trideset sest jebenih hiljada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Krene da me steze nesto u grudima,hladan znoj na 36 C obliva,reko kako BRE,pa izdali ste mi potvrdu za vizu da sam do 15.maja sve obaceze izmirio,tako da je ostalo manje od mesec dana?!!!!!!!!!!!!!Aaaaaaa,pa osnovica za pausalni porez se menja svakog meseca,pa puta 6 meseci retroaktivno i to vam izadje toliko!!!Pa reko to ispada kao da 3 meseca nisam uopste placao porez!!!
UZMEM PARE OD SVADBE PLATIM OVOJ LOPOVSKOJ DRZAVI NJENO I REKO SAD STE ME VIDELI I VISE NIKADA!!!
Vec sam napisao da ima varijanta umetnicki atelje,sve obaveze oko 6000din.,mada koliko cujem treba da se dobije sertifikat da zaista radite to za sta se izdajete.
A sto se tice tih kategorija pausalaca,meni tu neke stvari zaista nisu jasne.Moj brica placa sve doprinose 6-7000din,a svakoga dana,ja recunao, uzme oko 40-60EU.Vi bar znate sta covek u nasoj struci treba da uradi da bi dnevno zaradio 50EU.Keramicar uzme 7EU po kvadratu plocica a moze za radno vreme da postavi oko 10m2,a za to mu je potrebna busilica da izmesa lepak,cekic,fangla,hobla,mistrija.Pa j***m mu,gde su svi oni alati koje sam godinama sakupljao i jos da zivim dva zivota pa necu pokupovati sve ono sto mi treba,pa literatura,pa,.....,i onda skupo,a svi hoce po meri,zakeraju,izmisljaju,fantaziraju,a u normalnim zemljama se ispunjavanje fantazija DEBELO placa,osim kod nas.Tako da kada sve saberes i sagledas prosto se oduzmes,pa ti dodje krivo.No valjda ce jednom i nama da sine sunce.Imam ortake,Spanija,Kanada,Australija,...Za ovog iz Australije je dobra prica.Oni tamo imaju ulazna vrata koja sa spoljne strane otkljucavas i ulazis,nema kvake,sto znaci da ako zalupis vrata kada izadjes,a kljuc ti ostane sa unutrasnje,...I moj kum,jednom,pa je cekao zenu sa posla u obliznjoj kafani,sto mu i nije narocito tesko palo.Drugi put,al kuma bejase ovde,pa je jurio domara i ovaj ga pustio u gajbu.Treci put,al domar na odmoru,a kuma ovde!!!Sta ce,uzme oglase,nadje bravara,pozove,dodje ovaj i odmah 50$!!!Kaze kum,stani bre,to je bukvalno minut,samo da mi otkljucas vrata,pa koliko bi bilo da mi menjas celu bravu?!Kaze ovaj oces ti da udjes ili neces?!!!I tako i bi,sad nosi kljuc oko vrata i kada je u stanu.
gilee
Zarezivač olovaka

Post by gilee »

imam nameru da registrujem radionicu ali...prvo sam razmishljao o klasichnoj szr,ali ne mogu da se nadam i gledam u pasulj da li ce opis posla pokriti troshkove.
kasnije sam razmishljao o restauraciji...naime muchi me par stvari,od kojih ste neke spominjali.imam hobi miostandard,i jedan cirkular (sam ga pravio) i zapochet frezer (takodje sam ga pravim) koji naravno nemaju atest.kazhete da za szr ne treba atest...industrijsku struju po svoj prilici mi je bolje da sam reshim da uvedem jer ako udjem u crvenu zonu,onda to izadje na mnogo vishe...dal je obavezna fiskalna?ako jeste-gde jeste,i gde nije?
nije sramota pitati,sramota je praviti se pametan
gilee
Zarezivač olovaka

Post by gilee »

koliki su porezi i troshkovi uopshte,i kakvi su propisi vezani za zaposhljavanje jer ja planiram sam da radim,eventualno josh jednog pomocnika da imam.i najbitnija stvar koja me muchi je lokar tj radionica...kakvi su tu propisi?imam gde,suteren oko 200 m2 ali bez struje i vode.ok struju cu sam razvuci,to umem.i vodu mogu sam.ali treba li mokri chvor?treba li atest instalacija.koji su propisi o objektu jer trenutno radim u baraci koja je ustvari zapocheta brvnara (2soban stan) ali bez vode.uvuchena je struja i tu se stalo.mora li biti poslovni prostor ili mozhe shupa(stambeni objekat ili nus-prostorija).toliko za sad :)
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Sad mozes da registrujes radnju i na drvetu ako ima adresu nije to problem.Imali smo diskusiju negde na forumu kada je Dule doregistravao radju ili registravao pa malo pogledaj mozda bole zakaci fajl gde se to nalazi.Sve dobro saberi i oduzmi najlakse je registrovati sve je to gotovo za dva tri dana ,nego vidi dali mozes globu izdrzati.
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Ja sam nažlost morao da registrujem radnju pre 3 meseca i kada sam se raspitivao za cifre rekli su mi izmedju 20 i 25000 dinara da bi kada smo registrovli i otišli da vidimo posle mesec dana koliko treba da platimo jer nikakvo rešenje ne stiže oni na m rekli 36000 tako da deru za Boga ne pitaju to naravno nije konačno pošto nismo još dobili papir. Inače treba ti i fiskalna kasa a što se tvog razmišljanja tiče da li paušal ili PDV tu sam dilemu imao i ja pa sam se posavetovao sa knjigovodjom i odlučio za paušal jer si pausalac do 4 000 000 dinara i ako udješ u PDV a ne ostvariš promet od 4 000 000 Može da ti se desi da te na kraju godine vrate u paušal i naplate ti ga za celu godinu od jednom. Tako da ispadne da oni u stvari stimulišu samo one velike a nas male ko šiša, naime mi ništa nemožemo da uzmemo bez PDV-a.
Last edited by DrNikola on 10 Sep 2009 21:12, edited 1 time in total.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

PDV ni pod tackom razno ako nemas ugovorenog jedno 10000000 posla.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

zasto da ne, po meni bolje je nego pausalno
sto se tice kase u svakom slucaju je potrebna
a sto se tice ispadanja iz PDVa stvari stoje ovako - ako ne dostignes dva miliona prometa bez PDVa automatski te brisu odatle i prebaciju u pausal a placas samo porez na zalihe, govorim iz iskustva jer se to meni desilo predprosle god. ali odmah podnosis poresku prijavu i vozis ponovo PDV s tim da se trudis da ostvaris dobit te godine
pozzzzzzz ljudi
Last edited by pajja on 11 Sep 2009 20:58, edited 1 time in total.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Jeste bolje ali zasta?Ako imas korektne kupce da a takih je danas jedno 3-5% ja takih nemam previse.Recimo das robu nekome 20 u mesecu recimo 118000.00 na petnaest dana onti to neplati a 90% slucajeva je tako .Ti lepo njemu dao robu pa jos 10 u mesecu izvadi 18000 pa daj i drzavi dvojica troica takih dovoljno da te boli glava.Ureduje kad proizvedes jedan komad namestaja fakturises ga covek uplati u roku ,to je ok vuci siti i ovce na broju.Neznam Pajo sakim radis ako radis za krajnjeg korisnika ok.Mi radimo za fabrike namestaja razne elemente pa znas koji je to seks dobijas picajizle posle treceg posla a ja ovaj posao radim deset godina .Zato savetujem coveka ako ide na sigurnog kupca u pdv da a ako pocinje tek sa poslom ne.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Za pausal netreba knjigovodja ,ostaje ti 50-100 evrica u dzepu manje te ovi gledaju odozgo.A ja ako 10 u mesecu neuplatim pdv gospoda iz poreske uprave 11 eventualno 12 u 9:30 na kafi
gilee
Zarezivač olovaka

Post by gilee »

znachi fiskalna mi ipak treba?postoje li neki vid pomoci drzhave?koja je fora za objekat?gledaju li shta,ili ne drame oko toga (ono mokri chvor i to). .shta je sa strujom i atestima?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

radmit wrote:Recimo das robu nekome 20 u mesecu recimo 118000.00 na petnaest dana onti to neplati a 90% slucajeva je tako .Ti lepo njemu dao robu pa jos 10 u mesecu izvadi 18000 pa daj i drzavi
Nesto ti je ovde losa racunica.
Tebi jeste izlazni PDV (onaj za koji se ti zaduzujes kod drzave ) 18.000, ali imas i ulazni PDV (za koji se razduzujes).
Lupacu cifre ali samo da islustrujem o cemu pricam:
1. Ti si fakturisao nekome namestaj u iznosu 100.000 + 18.000 PDV
2. Materijal koji si utrosio za izradu tog namestaja te je kostao 80.000 + 14.400 PDV
3. Troskovi elekrtricne energije, potrosnog materijala (lepak, srafovi, glodala, testere, ostrenje alata...) koje si platio su recimo 5.000 + 900 PDV

Na kraju poreskog perioda tvoj dug za PDV je 1-2-3=18.000-14.400-900=2.700

Naravno ovo najcesce nije tako jednostavno da sve bude na nivou jednog meseca i jednog posla, posto obicno materijal nabavis danas a prodas ga kroz recimo 3 meseca, ali kako god ga okrenes krajnji rezulata ispadne isti (prvo si platio manje poreza kada si kupio materijal, a onda ces da platis vise kad prodas gotov proizvod).

Jedino ako prodajes cistu uslugu, onda nema stavke pod 2, al u tom slucaju imas lepu zaradu.

Drugo, zar ne bese da postoje razni periodi za obracun PDV-a (mesecno, tromesecno i sestomesecno ako se dobro secam). To cini mi se zavisi od prometa.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Moj Bole sve je to tako na papiru a u praksi je totalno drugacije govorim o proizvodnji usluge su druga prica.Sto se tice perioda pdv imas mesecni i tromesecni mozes da budes i u jednom i u drugom kako ti odgovara.Na nasem trzistu sve to moze da funkcionise i pdv i proizvodnja samo kupac da bude ok .Gile ako ides na proizvodnju mislim ako faakturises drugom korisniku a u pdv si netreba ti fiskalna a u svim drugim opcijama je moras uzeti.Sto se tice objekta sad ti nijedna inspekcija neizlazi na prijem prostorija tako sto se tice toga opusteno.Pomoc drzave?ha ha ha od 91 radim privatno ovim poslom se bavim od 2000 sto se tice drveta od drzave koliko si uzeo ti toliko sam i ja za moju firmicu.Struja ?Zavisi sta ubacujes od masina?Najbolje ako je manja radnja na kucno brojilo.
gilee
Zarezivač olovaka

Post by gilee »

kontam za struju da dok god ne upadam u crvenu zonu,opushteno. .samo nisam znao dal je obavezna industrijska...konkretno razmishljam o proizvodnji nameshtaja,gradjevinske stolarije i restauraciji starog nameshtaja...puno hocu,zar ne?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Uzmes masine manje snage i radis polako dok nevidis gde si i sta imas od tog posla a posle merne grupe avioni i kamioni.Verovatno neulazes 100000eura u proizvodnju pa nas pitas sta i kako .Nezaleci samo bolje plati i o crvenoj zoni neki kilovat nego hiljadarku za mern grupu ,pa ces onda hteti ono cudo za aktivnu struju i neaktivnu one povracaje ali zato moras da imas masina 100kw da vucu u momentu da razmisljas o tome.Kao sto kazem opusteno ko babina sisa kreni i radi pa ostalo usput.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

sve je ovo tacno
a sto se tice mojih musterija - ja sam ih naviko "prvo fruštuk ondak na put" - jer ni mene niko ne brenuje kad odem po robu ("znas moze na odlozeno ali prvo plati pa nosi")
Post Reply