Neka zapažanja

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
velja
Vrhunski majstor

Neka zapažanja

Post by velja »

Čitajući neke američke časopise primetio sam neke stvari o kojima bih hteo da prodiskutujem sa članovima foruma i to:
1. U jednom clanku se opisuje put drvne grade od živog stabla do daske spremne za stolarsku primenu. Radi se, mislim o hrastu i pocetna cena BFD-a je 40centi. (oko 9 BFD je jedan kvadrat colovne daske pr.aut.). To je cena u balvanu. Kad se uracuna prevoz, strugarski troškovi, sušenje, okrajcavanje.. cena naraste na 2,42 dolara. Da li neko može da da slicnu relaciju za naše prilike?
2. Na drugom mestu sam naisao na sledecu informaciju: Ugradnja kvadratnog metra poda (ista je cena i za brodski pod, laminat, parket) iznosi 50-60 dolara. Kod nas je ugradnja laminata 2 dolara. To je dalo odgovor na pitanje kako amerikanci mogu da kupuju one skupe i kvalitetne mašine a mi ne. On od jedne sobe od 12 m2 može da kupi najbolju elektricnu rucnu alatku i da mu ostane za tekuce troškove. Kod nas ne može ni najjeftiniji Einhell da kupi. A cena materijala je približno ista ako nije tamo i manja.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

1.cijena balvana za stolarsku dasku se kreće od 50€ za jelovinu pa nadalje naravno po kubiku,a cijena daske po kubiku opet jelove stolarske se kreće od 300€ pa nadalje i sve opet ovisi od vrste drveta i njegovog stanja,a isto tako i daske.
2.kod nas je ugradnja laminata po kvadratu oko 30 kuna šta bi bilo nekih 4€.
E sada da se osvrnem na neke stvari ubiti moja zapažanja.Kod njih je drvo na prvom mjestu prilikom izgradnje stambenih objekata,a tu mislim na kuće srednje klase,a to se vidi i po njihiovim sajtovima.Njihove površine pod šumama su neusporedivo veće nego kod nas ili kod Vas ili neznam ni ja di sve,zato je relativno mala cijena daske uopće.Gledao sam na njihovom sajtu,histopi kanal onaj dokumentarac Axman oni tipovi koji se bave sječom drva i izvlačenjem istoga.Bilo je neko kao natijecanje i bile su četri ekipe koje su se natjecale,samo jedan podatak da su u sezoni jedna ekipa odpremila 397 (nisam sto posto siguran ali nisam niti puno fulao) kamiona trupaca samo s jednog mijesta,i uzmimo u obzir da jedan kamion onaj njihov vozi u prosijeku oko 35 kubika trupca pa vi računajte.A šte se tiče ovog drugog,naime moja baka nažalost pokojna,je imala sestru koja je živjela u Americi.Samo jedno je rekla i bilo mi je isuviše nego dosta,to je da se oni školuju samo za jedan zanat jedno zvanje i kod njih je nerazumljivo da ja kao običan građanin ili ukućanin idem bilo šta popravljati kao mi ili nešto sam raditi kao mi naravno.Tamo govori ona svako radi svoje i svako je za to plaćen,dok je kod nas,a to i sami znamo kako a pogotovo Vi dragi kolege koji radite i živite od svog rada od stolarije.Zašto sam ja počeo da izrađujem ormare i da postavljam laminat i tako tome slično?Pa sigurno ne zato šta imam para za razbacivanje nego šta ih nemam da platim majstora i da kupim hrastov parket ili komodu od trešnje iliti tako nešto slično.Nadam se da smo se u nekim stvarima razumijeli i da smo mi i mentalno a pogotovo financijski daleko od normalnog i poštenog i onog kako bi trebalo da bude.
Čovijek sniva a Bog realizira!
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Veljo,
Da pokusam da dam komentar na tacku 2
Cena za stolarski sat (dobar majstor) u Juznoj Africi znam da ide i do 30 Evra.Za tvoju licnu informaciju tolika je cena i inzenjerskog sata.Praksa>10 godina.Porez na ovakvu visinu prihoda je 30-35%.Troskovi za nabavku materijala, ukljucujuci masine, kola i poslovni prostor smanjuju drasticno poresku osnovicu.
Sto se alata tice cene su otprilike kao u Srbiji.Makita ili De Walt ger kostaju 700-800 Evra .Festov Kapex kosta 1200 Evra a najnoviji Felder 11000 Evra.
Tolika je cena i za Altendorfa.Ostali su jeftiniji.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Mozda nisam dobro shvacen; ne kazem da ovi Ameri deru, da je to bila poenta moga posta, vec da rad treba dobro naplatiti da bi mogao da ides dalje i da obnavljas i unapredjujes posao i alate. Naravno, onaj kome je to dobro naplaceno, i on tako dobro mnaplacuje svoj rad i tako dalje, sve u krug. Ovde kad se ugradis 20% u cenu materijala nemas ni za burek a radio si 1-2 dana. Naravno ne pogadjaju svi po dve kuhinje dvevno. Sto se prve tacke tice, Rusija poseduje 23% svetskih rezervi drveta na planeti.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

velja wrote:2. Na drugom mestu sam naisao na sledecu informaciju: Ugradnja kvadratnog metra poda (ista je cena i za brodski pod, laminat, parket) iznosi 50-60 dolara. Kod nas je ugradnja laminata 2 dolara.
Koliko je kod nas ugradnja parketa/brodskog poda?
Cini mi se da ugradnju laminata nije realno porediti sa ugradnjom parketa.
I sta se podrazumeva pod "ugradnja"? Samo postavljanje, ili "kompletna usluga" (postavljanje, hoblovanje, lakiranje...)

Ako ne gresim u USA se obicno ide na kompletnu uslugu, tako da bih pre rekao da je u toj ceni i hoblovanje i lakiranje. U tom slucaju nasa cena sigurno nije 2 dolara po kvadratu.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Bole, lepo si to zapazio. Ali ako neko da cene postavljanja podnih obloga po vrstama materijala (laminat, brodski pod, parket..) i navede cene koje su iste a znamo da se kod laminata posao zavrsava kod postavljanja sta to onda znaci?. Pokusacu da nadjem taj casopis.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stvarno, kad smo vec ovo naceli...
Ima ovde par ljudi koji su po belom svetu (ili su bili tamo).
Kakav je "napolju" uobicajen nacin rada?
"Kljuc u ruke" ili na parce?

Recimo kad vec pricamo o postavljanju parketa da krenemo od njega, a i dosta je zgodan primer. Koliko ja mogu da razlozim, postoje sledece mogucnosti.
1. Posao se ugovara posebno za svaku fazu, a narucilac kupuje sav materijal. Znaci posebno se ugovara posrtavljanje, posebno hoblovanje, posebno lakiranje. Narucilac kupuje parket, lepak, smirglu, lak, lajsne... Drugim recima ugovorena cena je iskljucivo cena radova (ovo je koliko znam kod nas uobicajeno)
2. Posao se ugovara kompletno a narucilac kupuje sav materijal (parket, lepak, lak...)
3. Posao se ugovara kompletno sa svim "sporednim" materijalom, odnosno narucilac kupuje sam parket, a u cenu radova je ukljucen lepak, lak...
4. Posao se ugovara kompletno, odnosno izvodjac nabavlja sve i narucilac dobija "kljuc u ruke" (naravno izvodjac mora da ima paletu parketa u ponudi).
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ja bih dodao još jedno pitanje:
Da li je u zemlji Srbiji neki "mali" majstor ikada potpisao ugovor o poslu sa naručiocem? Ja ne znam za takav slučaj.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

metabo wrote:Ja bih dodao još jedno pitanje:
Da li je u zemlji Srbiji neki "mali" majstor ikada potpisao ugovor o poslu sa naručiocem? Ja ne znam za takav slučaj.
Toga u ovim krajevima nema na malo oliti sa malim firmama tipa jedan zaposlen ustvari sam majstor jer su cijene i za njega i za one koji traže takve usluge previsoke da bi se išlo sve na papir.Nemamo mi para za takve stvari već daj šta jeftinije i šta jednostavnije,a dok kod njih hoću reći u normalnom svijetu za svaki takav izdani račun imaš pravo na povrat poreza a kod nas će ti naći tisuće i tisuće razloga da ti nevrate porez,a to sam i ja sam imao slučaj nedavno.Naime kod nas ti daju povrat poreza do 14 000 kuna uloženih u obnovu objekta ali svi papiri moraju boto čisi i moraš imati prijavljeno i boravište i prebivalište na adresi na kojoj je objekat koji renoviraš.E sada ja pitam pošto radim u Rijeci jel se da nekako iskemijati ili bilo šta drugo da se nešto dobije e tek sam onda izazval vraga.Zato je bolje šutjeti i raditi kako možeš jer od ovih naših a sigurno i Vaših lopova teško da će se odičan čovijek okoristiti.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam jednom imao priliku. Preradjivao sam kupatilo pre jedno 5-6 godina, i covek je lepo dosao, stavio na papir sve sto sam trazio, napisao rok, cenu, dati avans... Potpisali ja i on, u dva primerka. Nije bio bas pravi ugovor po formi ako bi neki pravnik uzeo da ga pregleda, napisano hemijskom olovkom na dva lista papira sa indigom izmedju, ali potpuno funkcionalno.

On je organizovao sve: zidara, vodoinstalatera, keramicara, rusenje, odnosenje i odvoz suta, nabavku svih elemenata instalacije, nabavku kompletnog materijala (pesak, cement, lepak) ... Da li su to bili njegovi radnici ili samo ljudi koje on poznaje a rade odvojeno od njega nemam pojma, ali cini mi se da je ovo drugo.
Ja sam nabavio jedino plocice i kadu (nije bio problem ni to on da nabavi, ali sam ja imao "specijalne zelje" po pitanju izgleda plocica i modela kade).
Sami radovi su izvedeni kvalitetno, materijal koji je nabavljao je takodje kvalitetan (pokazalo se koriscenjem, da su recimo ventili vredeli i vise nego sto su placeni). Pri svemu tome, maksimalno je vodio racuna da ostatak stana ne bude umazan i uprljan (postavljene najlonske zavese sa preklopom na kupatilo, tako da u ostatku stana maltene i nije bilo prasine, a rusilo se prilicno), prekriven hodnik kroz koji se prolazilo kako se ne bi ostetio parket...
Naravno, nije bio jeftin, ali ni preterano skup. Ustvari mnogo skuplji je ispao onaj "jeftin" pre njega, posto sam morao da ponovo radim kupatilo.

Kasnije mi je radio jos jedan pozamasan posao (razbijanje stare i izlivanje nove kosuljice na oko 40 kvadrata stana i postavljanje laminata). Isto tako sve stavljeno na papir, odradjeno po propisu i u roku. Bez spremanja ruckova, kafica i rakijica za majstore, uz postovanje kucnog reda...

Skoro sam ga sreo. Rece da vise ne radi takve "sitne" stvari, osim za stare musterije, vec uglavnom pogadja krupnije poslove (tipa kompletno uredjenje kafica ili stana).
Iskreno, uz onako profesionalan odnos kakav je imao, i ne cudi me da je napredovao u poslu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Å TRKIĆ wrote:Toga u ovim krajevima nema na malo oliti sa malim firmama tipa jedan zaposlen ustvari sam majstor jer su cijene i za njega i za one koji traže takve usluge previsoke da bi se išlo sve na papir
Iskreno, ne vidim zasto ne bi moglo da ide na papir? Cena nema nikakve veze sa tim, ona je ista, pisao ti ili ne sta treba da se uradi. Jedino ce se potrositi jos tih 20-tak minuta koliko treba da se to napise. Taj papir je samo potvrda onoga sto su se narucilac i izvodjac dogovorili, da posle ne bi bilo: nisam ja to tako mislio.

E sad sto mi sve volimo da radimo na "o ruk" i po "lako cemo" sistemu, to je vec druga prica.

Da se razumemo, ne mislim na ugovor overen u opstini, nesto sto ide kroz knjigovodstvo i poreske knjige (bas mene briga sta ce on da uradi sa svojim primerkom nakon sto se posao zavrsi), ne radim u poreskoj inspekciji (a i ne mirisem ih bas mnogo).
Post Reply