Halogena rasveta 12V i 220V

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
metabo
Ultra majstor

Halogena rasveta 12V i 220V

Post by metabo »

Imam nedoumicu da li da pravim plafonjeru sa halogenim sijalicama 220v (ne trebaju trafoi), ili 12V (trebaju trafoi).
Voleo bih da mi neko argumente "za i protiv" za obe varijante.

Malo sam danas skoknuo do merkura i video "paprene" cene za trafoe 12V/60W 1800 RSD (20€), pa me to bacilo na razmišljanje...
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Prijatelju, imao sam jako loša iskustva sa 220 V halogenim svetiljkama.
Prvo su mi u spot lampama koje sam ugradio u jedan tavanski prostor, čiju sam prenamenu vršio, crkle sve halogene svetiljke koje sam dobio uz lampe, pa rekoh možda su loše, te kupim Osram. Ali isto...porade malo, pa eksplodiraju...nije me strah pucnjave, ali me je bilo žao nogu...naime, stan je bio na 6 1/2 spratu, bez lifta, pa sa svakom novom ex-halogenkom je i osigurač na spratnoj tabli izbacivao, ali i glavni osigurač i limitator koji su u prizemlju, u glavnom razvodnom ormanu...
Kad je novi vlasnik ušao u stan, posle nekog vremena se iznervirao i nabacio trafoe na 12 V...i kaže da nije više imao problema sa sijalicama...
Da li se nešto promenilo u poslednjih 5 godina na tržištu halogenih svetiljki, stvarno ne znam...ali sigurno neko od vas i to zna...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

12V su apsolutna preporuka. Platis na mostu, al zato je mnoooogo jeftinije na cupriji (trafo kupujes jednom a sijalice stalno).

Inace sto se tice 220V ima tu par zvrcki.
Postoje dva prikljucka kod ovih 220V. Jedan standardni, koji je sa malo debljim kontaktima (otprilike ko kontakti na starterima za neonke), i drugi kineski koji izgleda potpuno isto kao konektor za 12V (ovaj standardni je namerno i uveden da ne bi mogla da se ubode sijalica za 12 u 220).
Naravno za standardni kontakt sijalice prave Philips, Osram... a za kineski, samo kinezi.

Sto se tice "trafoa", imas dve varijante: klasicne, i elektronske. Elektronski su mnogo laksi i manji, ali nisam siguran da li ih ima u vecim snagama. Meni se oni vise dopadaju, al nas narod je tradicionalisticki nastrojen i uvek vise veruje u budzu od 5 kila, nego u neko parcence plastike. Kvalitet... za obe sorte, ko i uvek: kolko para toliko i muzike.

Ako planiras ugradnju dimmera, vodi racuna, jer su oni razliciti za klasican i za el. trafo.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ovu u Merkuru su dimenzij 33,5x19x122, znači elektronski. Na nima piše da je dimmer 0-60W.
Tu si me malo zbunio. Ja sam mislio da je potenciometar na prekidaču univerzalna stvar: promeni otpor, on a on napon koji dilazi do trafoa i to je to.

P.S.
Imam jednu "klasičnu budžu" od trafoa za iznad radnog dela u kuhinji već 15g. To radi non-stop i do sada sam zamenio ne više od 10-ak sijalica (Znači jedna G4 sijalica radi u proseku 3g. Malo li je?).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Potenciomeri na prekidacu uopste ne rade tako.
Rade u "prekidackom" rezimu. Drugim recima jako brzo ukljucuju i iskljucjuju struju, pa se na kraju dobije efekat nizeg napona.
E sad, posto su elektronski "trafoi" verovatno isto tako izvedeni u prekidackom rezimu (ovo ne znam sigurno, pogadjam), neophodna je posebna sorta, da se ta dva prekidaca ne bi "posvadjala".
Post Reply