Rotacioni abrihter ?!?

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Rotacioni abrihter ?!?

Post by LepoJeBitiFin »

Na fejsu naleteh na ovaj Metabov alat pa me zanima čemu bi moglo da služi ?

https://www.facebook.com/share/r/1Gu9ne ... tid=NOb6eG
mbole
Profesor
Profesor

Re: Rotacioni abrihter ?!?

Post by mbole »

Pa skidanju farbe, ko sto mu i ime kaze.. i svim slicnim "grubim" poslovima, gde se smirgla zapuni dok kazes asovce, a elektricno rende je pregrubo, i ume da zacepljuje ako godovi ne idu kako treba.

Imas i slicne varijante samo namenjene za beton, malter.. i slicne jos "gadnije" podloge
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Video sam na snimku da za to koriste .
Samo , površina ostaje mnogo gruba ?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne mora da znaci... nisam ga koristio naravno, ali koliko vidim, nozevi vire jako malo iz tabana.
Pri tom dubina reza moze da se podesava, pa prvo prodjes "grubo" sa malo vise izvucenim nozevima, a onda jos jednom sa manje izbacenim da "pocistis". Naravno... sve zavisi i od toga kakva je prethodna povrsina, tj dal treba da se skida tanak sloj farbe ili 10 slojeva koji su se talozili godinama, dal je drvo ispod ravno ili ima tonu kita...
Na kraju naravno ide smirgla, ali sada vise ne smirglas farbu, nego drvo, pa to ide mnoooogo brze.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Da , sad kad si ovako objasnio ima smisla .
Ako je nekoliko slojeva farbe koja je mestimično podluburila i ispucala onda je ovako skines pa elemenat ide na ozbiljno brušenje . Verovatno postoje ljudi koji imaju potrebu za slicnim alatom .
Ako farba nije ispucala ( bez obzira na br.slojeva ) dovoljno je površinu malo " matirati " i valjak u ruke . ( Bar sam ja tako radio unutrašnja vrata u stanu )
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Zavisi sta le farba. Kod ovih novih naftnih derivata koji nam se uvaljuju kao farba nema rastvaranja prethodno ocvrslih slojeva u kojima su se molekuli polimera vec vezali. Jedina veza je mehanicka. Pa drzi koliko drzi. Svaki sledeci sloj sve slabije.

kos starih uljanih farbi (pravih uljanih farbi ne novih ko zna kakvih hemija) razredjivac je omeksavao prethodni sloj, a i sama farba pa je dolazilo i do hemijske veze.

U bogatom svetu, kod onih koji imaju para dosla je moda da se vracaju na drvo, a da su finisi isti recepti kao pre 200 godina. Selak da ne pominjemo. A sirotinji djubre iz naftne industrije da se ne baci..
Post Reply