E da, inace, jako bitnu stvar sam propustio da napisem - meni, posto zanatom onako "bas baratam" - zapravo sam najbolji fotograf koga ja znam - iz razloga - sto sam najsvestraniji koga znam, znaci u vise pod-disciplina sam u klasi sa odlikasima, pri tom, evo moj 5D2 koji sam kupio u tajlandu 2010. je na oko 110 000 klikova, a 5m4 koji sam kupio u hong kongu 2018. verujem negde oko 30 000, pri tom u to su uracunatia i turisticko-antropoloska

bivanja u 15ak zemalja i 10ak mora (eto u tom tajlandu 3 meseca, na 4 razlicite lokacije), na po mesec do godinu i kusur - i taj aparat me prilicno uspesno (dobro, skroman sam covek, i malo jedem, a i sve spremam sam) hrani hlebom eto od 2010. prakticno iskljucivo (dobro, sad me zena hrani iskreno

).
- Ovo k..enje cisto kao ilustracija koliko je meni potrebno stiskanja okidaca da bi imao nesto za sta ce neko dati pare - i dakle, posto sam u zanatu jako dobar (ono, tehnikalije, exp, zarisna duzina, kolorit, ovo/ono, kompozicija i t.d.) - ja onda POGRESNO insistiram i na toj tehnickoj preciznosti - jer -kad se malo posvetis - stvarno bre nije tesko, i nikakva nauka. Fazon - da uslika - ume svako (ili nauci ocas posla). Da isprica nesto - paaa, tu je vec mnogo manje kandidata.
Na isti nacin neki kolega drvo-raditelj insistira moza na vinkli, na (ne)zazorima, i t.d. (dakle na zanatskoj preciznosti) - jer mu je to valjda podrazumevano stanje. I taj je tu zapravo mnogo vise u pravu nego fotograf, ili filmadzija - iz razloga, sto preciznost u radu i izradi tri-de predmeta, od drveta, ili bilo cega, koji neretko ima i prakticnu upotrebu - naprosto - odredjuje i upotrebljivost tog predmeta. Lupam - otiplovana stolica ili keksovana za stokilasa, horizontale za vertikalne, i jos bangavo. -pa skrsice je dete kad sedne, a ne stokilas.
Opet, neki drugi drvo-raditelji, koji se zovu jos i skulptori - NE insistiraju toliko na formi - zapravo da, ali ne (ne znam kako to da objasnim, a isto je i u slikarstvu i u fotografiji) - znaci bavis se sustinom - a to je da li taj umetnicki predmet komunicira, ili ne. I to tako treba. - e sad, tek usput, ili kasnije, kad malo analiziramo neka dela - ispostavi se da zapravo postuju prilicno precizno neke uzorke, koje vidjamo svuda oko nas, a ne primecujemo ih, samo zato sto nismo ni razmisljali o njima (tipa zlatni presek, fibonacijev niz, i tako dalje). Ali umetnik koji je to kreirao - uopste nije koristio merne instrumente - nego ga je spcio tako "iz ruke". Dobro, prave se naravno skice za analize i definisanje nekih stvari it .d. -ali shvatas poentu.
U tom smislu, -dakle meni gopro nije o.k. izmedju ostalog i samo zato sto je to politika firme - gde ja ponekad plasiram taj svoj rad.
Ali ako video ima pricu - totalno je nebitno da li ekspozicija, kompozicija, ili bilo koji drugi parametar "radi". Kod parketa je vec druga stvar je l' - ako radi samo par milimetara - mozes da zapnes i da se prospes po podu, i ozbiljno povredis

.
Tako da hocu da ti kazem da je to moja tehnicka zamerka goprou, i iz moje perspektive, i pogleda na stvari i stavova kako ja mislim da nesto treba da bude.
*Evo recimo mene da se pita, vinkl bi bio zabranjen

-a sva istrazivanja fizicka i filozofska bi bila usmerena na razumevanje prirode sile (gravitacione i elektromagnetne) - i preskakanje gravitacije pravilnim algoritmom tog zadatka: kako bre gravitacija "radi"? U nemackoj bi doduse bila opstenarodna zalost kad bi naglavacke dnevnik objavio: dragi gradjani, ukida se vinkla i prav ugao, sada cemo i mi moci da dizajniramo leeepo, elegantno, sa lepim krivim linijama - kao nekada juzni, a sada dijagonalno gore levo, pa malo udesno od nas

- italijani (pa i francuzi).
E sad se setih, al' necu obrisati, posto sam kuckao ovo iznad jedno 5 min. - evo oni koji nisu jako mladi - se secaju snimka, koji je, siguran sam, snimljen na dojavu - kameraman je imao dojavu - kada bivseg predsednika SRJ i RS, Milosevica, sa lisicama na rukama, pakuju u helikopter i dalje u Hag.
Snimak ima sve tehnicke zamerke - trese se, nije dobar fokus, nema ton, i t.d. -ali kao takav, dokumentarni, jednog trenutka, koji je preko dvadeset miliona ljudi cekalo dobrih deset (a nekih i duze) godina - a to je - da Sloba zasvira klavir sa ukrstenim rukicama - takav kakav je - je vrhunski. Znaci da su doveli reportazna kola rts-a, i prvo postavili rasvetu, i tako dalje, i onda onako uz fanfare rekli "ta-daaaa" -i otvorili vrata iz kojih je covek izveden, ka tom helikopteru - znaci tehnicki perfektno sve - prica bi bila ista. Pa sad, da ne analiziram sta sam ja video i tada, a pogotovo sada, kad je malo vremena proslo i od tog dogadjaja.
Ukratko - begaj od go-proa - osim ako ti ne treba go pro. -OndaK - kupuj!