Briketirka i briketi
Dok nije bilo gasa ova dva dana sam kao mahnit isao po netu da vidim sta od alternative ima za grejanje.Inace kucu staru Svapsku sam kupio 2004 i renovirao totalno,za 21. vek (podno grejanje,plinski bojeler za grejanje i sanitarnu vodu,porusio oronule odzake=nema alternativnog grejanja).
Bio sam na ne znam ni ja koliko sajtova stranih i domacih,foruma,i Alfa Plam proizvodi peci na pelet(izvozi za Italiju),elem,i,...,trt.Ta prica oko peleta je super,ali ne za nas.Sama pecka kosta oko 4000 EU,zato sto je automatizovana(ne zezate se oko lozenja,ima veliki levak u koji saspete pelet,pa se on preko transportnog puza automatski dozira u pec kako je vi vec isprogramirate).
1000 kg peleta=175 EU
Potrosnja:6kg/1h....pa to znaci:
10h (grejanja na dan) x 6kg=60kg x 30 dana=1800kg x 175 EU=315 EU (oko 28.000 din.) mesecno za grejanje,a ja trenutno placam od 15.000-20.000 din za gas.Tako da od toga nema ic!!!
Bio sam na ne znam ni ja koliko sajtova stranih i domacih,foruma,i Alfa Plam proizvodi peci na pelet(izvozi za Italiju),elem,i,...,trt.Ta prica oko peleta je super,ali ne za nas.Sama pecka kosta oko 4000 EU,zato sto je automatizovana(ne zezate se oko lozenja,ima veliki levak u koji saspete pelet,pa se on preko transportnog puza automatski dozira u pec kako je vi vec isprogramirate).
1000 kg peleta=175 EU
Potrosnja:6kg/1h....pa to znaci:
10h (grejanja na dan) x 6kg=60kg x 30 dana=1800kg x 175 EU=315 EU (oko 28.000 din.) mesecno za grejanje,a ja trenutno placam od 15.000-20.000 din za gas.Tako da od toga nema ic!!!
Nema ljudi moji ništa do dobre i suhe bukve i još malo graba i cera uz to pa nek ima i pepela i dima ali kako se kaže di ima dima ima i vatre a znači i grijanja.Sve je ovo ljepo plin peleti loživo ulje i šta sve ne ali neko ti zavrne ventil i di si onda.Å ta se tiče peleta ženina rođakinja je nedavno uzela peć na pelete od SENKA čini mi se da se tako zove proizvođač i dala je za nju oko 1300 eura a pelete plaća po kunu kilo znači tona 1000 kuna šta je nekih 140-150 eura.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Joooj,pravo da ti kazem,ne znam.Bio je to hrvatski forum u vezi grejanja pa su se bas dotakli peleta.Mislim da se radilo o prosecnoj kuci na sprat,stotinak kvadrata.Al' neka je greska i za 50%,to je opet onoliko koliko ja placam gas,znaci nikakve ustede u novcu,plus sto treba uloziti u pec,instalaciju,radijatore,...,i gde si bio sta si radio.To da je grejanje na pelet jeftinije za 50% od gasa,pa da kazem ulozicu,pa ce mi se isplatiti za 2-3 godine,da,ovako je besmisleno.
evo link za tablicu proracuna ustede za pelet.
Meni bi se vratilo otprilike za dve sezone, trebao bi da ulozim oko tri 'iljade da se preorijentisem, medjutim od musterija za testere mogu da dobijem piljevinu dzabe tako da ves iduce zime sam na pozitivnoj nuli
http://www.saws.co.yu/Calculationpellets.xls
Meni bi se vratilo otprilike za dve sezone, trebao bi da ulozim oko tri 'iljade da se preorijentisem, medjutim od musterija za testere mogu da dobijem piljevinu dzabe tako da ves iduce zime sam na pozitivnoj nuli

http://www.saws.co.yu/Calculationpellets.xls
Last edited by testerash on 16 Jan 2009 17:29, edited 1 time in total.
Testeraš sam tim se dičim
Imam 120 T hidraulicnu presu (dvostrano presovanje DORST) koja stoji bezveze.Potpuno ispravna.Cak i alat koji se nalazi na njoj moze da bez problema bude alat za proizvodnju briketa.
Jel ima neko neku ideju ili izvor sirovina i/ili nesto slicno kako bi je uposlili.?Trosi oko 8 kW i moze da radi 3 smene.Sticajem glupih okolnosti ona za sta je namenjena je jevtinije kupiti u inostranstvu nego presovati ovde ako vec neko bude pitao.Pozdrav
Jel ima neko neku ideju ili izvor sirovina i/ili nesto slicno kako bi je uposlili.?Trosi oko 8 kW i moze da radi 3 smene.Sticajem glupih okolnosti ona za sta je namenjena je jevtinije kupiti u inostranstvu nego presovati ovde ako vec neko bude pitao.Pozdrav
Ne znam kako da zakacim sliku na forum ali sam ti poslao na email uz komentar.pajja wrote:dobrodoslica !!!
ja neznam sta je to - voleo bi da vidim slikicu od te prese
Sada kada sam se zainteresovao za ovu temu pregledao sam malo po netu sta rade ljudi po belom svetu i pored pomenutih peleta pale cak i zrno kukuruza koji navode kao idealno resenje.Malo je degute posto je to hrana i na prvi pogled nije primereno.
U americi prave i promovisu peci na kukuruz i pelet proizvodjaci KUKURUZA.Izgleda da je proizvodnja prevazisla potrebe i ljudi sada smisljaju sta ce i kako sa ogromnim kolicinama istog.
Ove zime je cena u zrnu izmedju 8 i 10 dinara.Kako je danas evro nesto malo manje od 95 dinara a gorivo upravo poskupelo jos 6 dinara definitivno sve ide gore za neki dan.Kukuruz ce verovatno tokom cele zime da bude smesno jevtin zato sto je prosla sezona bila rodna.
E sad kaloricna moc kukuruza (ako se dozira kao pelet) je cudo .To je poznata stvar samo je treba kontrolisati.Ovaj na YouTube-u greje 1000 m2 sa smesnom kolicinom kukuruza.Ako mu je verovati on pola grejne sezone izgura sa manje od 200 dolara.Ko koga ovde j...?
Pa ja cu momentalno da prepravim kotao na kukuruz i to da bude automatsko doziranje sa termostatom kao ova americka Brixby.
Sto j najlepse iskoriscenost je 99,7 %a dima skoro da nema.Covek cisti pecku dva puta nedeljno???Ako neko ima iskustva sa ovim ili ima mogucnosti da dobije nacrt ove pecke nek okaci.Ja sam trazio od ovog amera da mi posalje nesto ali se ne javlja za sada.
Eto.
Kolike pare dade na grejanje i opet mi hladno.Da ne kazem da sam ceo dan u tom fazonu.
Dobrodošlica i sa "oficijelne" straneDrAgisha wrote:Ne znam kako da zakacim sliku na forum ali sam ti poslao na email uz komentar.

Nadam se da ćemo se družiti na obostrano zadovoljstvo.
Vidim da boluješ

Za kačenje slika u forumu pogledaj link viewtopic.php?pid=9959#p9959
Za vežbu koristi forum koji je za to predviđen, do mile volje viewtopic.php?id=735
Tu smo da zajedno izguramo stvar

Bilo bi dobro da i mi vidimo te krasote i divote.
Dok ne uvežbaš proceduru, ne bi bilo loše da postaviš linkove.
Hvala na saradnji
Ajd da probamo to sa slikama mada nisu neke ......mozda ima i viska.
Poruka premeštena na :
viewtopic.php?pid=11512#p11512
DrAgisha, pogledaj kod ove poruke i neka ti on bude za primer...
Poruka premeštena na :
viewtopic.php?pid=11512#p11512
DrAgisha, pogledaj kod ove poruke i neka ti on bude za primer...
Last edited by metabo on 31 Jan 2009 12:19, edited 1 time in total.
Posto vidim da je tema o energentima dosta popularna,a kako nebi i bila,mogu vam reci nesto o peletu i peci na pelet. Odlicno gorivo za sve one koji imaju svoj izvor otpadnog drveta,a za sve one koji to nemaju isplativost je upitna ili tacnije receno ne isplati se nikako.
Konkretno poznajem rad i potrosnju peci snage 1.2 MW
Temperatura lozista se krece od 800-1100 stepeni,i o odrzavanju iste se brinu primarni i sekundarni ventilatori.
Pelet se u pec dostavlja hidraulikom i puznim kanalima.
Na oko 30 tona spaljenog peleta ima oko metar kubni otpada.
Pec radi potpuno samostalno i automatizovano, za kucnu upotrebu idealno,naravno sve u manjim dimenzijama.
Ali u toj prici je obavezno potrebno imati i alternativni izvor struje,dakle dodatna stavka,agregat ....itd!
Sve u svemu odlicno gorivo,ali ne bas za svakog isplativo.
Okacio bi vam i koju sliku te peci,al mi nesto komplikovano!:(
Pozdrav za sve!:)
Konkretno poznajem rad i potrosnju peci snage 1.2 MW
Temperatura lozista se krece od 800-1100 stepeni,i o odrzavanju iste se brinu primarni i sekundarni ventilatori.
Pelet se u pec dostavlja hidraulikom i puznim kanalima.
Na oko 30 tona spaljenog peleta ima oko metar kubni otpada.
Pec radi potpuno samostalno i automatizovano, za kucnu upotrebu idealno,naravno sve u manjim dimenzijama.
Ali u toj prici je obavezno potrebno imati i alternativni izvor struje,dakle dodatna stavka,agregat ....itd!
Sve u svemu odlicno gorivo,ali ne bas za svakog isplativo.
Okacio bi vam i koju sliku te peci,al mi nesto komplikovano!:(
Pozdrav za sve!:)
poz pajo
proizvodnja brike ta je naizgled unosan posao ali u sustini je dosta nerentabilan posao.
masinu za briket je naj isplativije sam napravit
ove masine sto se se prodaju po bix oglasima su domace proizvodnje backa topola i skroz su malog kapaciteta
tako ako si zainteresova n za priketaru dobrog tokara i sve se da napravit
hidraulicna briketara se da napravit od 2.500-3500 eura zavisi posto nabavis klip i pumpu a ostalo je sve gvozce a ono je dosta poljeftinilo
ako te sta interesuje pitaj imao sam je i prodao nisam mogao da budem rentabilan
pozz
proizvodnja brike ta je naizgled unosan posao ali u sustini je dosta nerentabilan posao.
masinu za briket je naj isplativije sam napravit
ove masine sto se se prodaju po bix oglasima su domace proizvodnje backa topola i skroz su malog kapaciteta
tako ako si zainteresova n za priketaru dobrog tokara i sve se da napravit
hidraulicna briketara se da napravit od 2.500-3500 eura zavisi posto nabavis klip i pumpu a ostalo je sve gvozce a ono je dosta poljeftinilo
ako te sta interesuje pitaj imao sam je i prodao nisam mogao da budem rentabilan
pozz