Alat za pravljenje hemijskih olovaka
- anticzlatko
- Precizni šegrt
Alat za pravljenje hemijskih olovaka
Zanima me pravljenje hemijskih olovaka od drveta.
Da li neko zna sta bi mi trebalo od alata, gde moze da se kupi i uopste sta mi je sve potrebno.
Da li neko zna sta bi mi trebalo od alata, gde moze da se kupi i uopste sta mi je sve potrebno.
Za pravljenje hemijskih olovaka po mom saznanju ti trebaju sledeće stvari:
1. strug
2. noževi za strug
3. šmirgla
4. komplet za pakovanje olovaka - delovi.
Od ovih stvari, samo pod 4 nisam nigde video kod nas, ali sam video da može da se nabavi plaćanjem na netu.
Evo i jednog linka za bliže informisanje:
http://www.woodturningonline.com/Turnin ... press.html
1. strug
2. noževi za strug
3. šmirgla
4. komplet za pakovanje olovaka - delovi.
Od ovih stvari, samo pod 4 nisam nigde video kod nas, ali sam video da može da se nabavi plaćanjem na netu.
Evo i jednog linka za bliže informisanje:
http://www.woodturningonline.com/Turnin ... press.html
- anticzlatko
- Precizni šegrt
Hvala ti na pomoci. Dobio sam pre neki dan katalog koji sam narucio preko www.woodcraft.comemcanke wrote:Ja radim hemijske olovke od drveta, mozda ti mogu pomoci.
Jel vredi preko njih nabavljati materijal?
Sta mi je sve potrebno da bih mogao zapoceti ovakav posao?
I ja sam pogledao onako povrsno katalog i vidim da ima dobrih stvari. Kasnije cu ga detaljno pregledati.
Da bih ti dao savet kako da zapocnes ovaj posao trebam neke stvari znati...
Kakve olovke hoces da pravis (verna kopija hemijskih sa patentom ili prostija varijanta)?
Hoces da radis hobi malu seriju ili biznis na veliko?
Kakva iskustva imas sa drvetom (stasi do sada radio i sta imas od alata)?
Da bih ti dao savet kako da zapocnes ovaj posao trebam neke stvari znati...
Kakve olovke hoces da pravis (verna kopija hemijskih sa patentom ili prostija varijanta)?
Hoces da radis hobi malu seriju ili biznis na veliko?
Kakva iskustva imas sa drvetom (stasi do sada radio i sta imas od alata)?
- anticzlatko
- Precizni šegrt
Pa vidi ovako, poceo bih to da radim kao hobi ali mislim da bih isao ka varijanti da to bude hobi-biznis.
Znaci, ipak nesto sto bi kasnije moglo da se unovci. Znaci neka biznis serija.
Sa drvetom nemam velikih iskustava, osim sa ivericom ali to nema veze.
Moj alat....ne verujem da je podoban za pravljenje olovki. Aku busilica, busilica, ubodna, sutra stize ruter...
Eto otprilike je to to.
Znaci, ipak nesto sto bi kasnije moglo da se unovci. Znaci neka biznis serija.
Sa drvetom nemam velikih iskustava, osim sa ivericom ali to nema veze.
Moj alat....ne verujem da je podoban za pravljenje olovki. Aku busilica, busilica, ubodna, sutra stize ruter...
Eto otprilike je to to.
E tako sam i ja pocinjao prvo iz hobia a posle izvor prihoda. Davno je to bilo.
Sada izradjujem veliki broj sitnih predmeta od drveta izmedju ostalog i hemijske olovke.
Od alata su ti neophodni: strug, cikular, suport, kruzna slajferica i razna pomagala.
Pricam ti samo za olovke.
Za proizvodnju sitnih predmeta (suvenira) najpogodnije su vecinom male masine
namenski prilagodjene (nikako stolarske robusne).
Sada izradjujem veliki broj sitnih predmeta od drveta izmedju ostalog i hemijske olovke.
Od alata su ti neophodni: strug, cikular, suport, kruzna slajferica i razna pomagala.
Pricam ti samo za olovke.
Za proizvodnju sitnih predmeta (suvenira) najpogodnije su vecinom male masine
namenski prilagodjene (nikako stolarske robusne).
Suport je pomicni sto , obicno na kobinirci (a moze i posebno uz poseban el. motor, zakacen na zid) na koji se stavlja predmet (i stegne se) i koji se uz pomoc dve rucice (modernije varijante sa jednom rucicom) pomera ka glavi (u kojoj je burgija ili glodalo) i levo-desno (slicovanje vrata za bravu npr, ili otvor za cep (cafnu) ili serija rupa za tiplove...). Obicno se steluje i po visini i onda se obrada vrsi u toj ravni (napred-nazad i levo- desno).
Suport se takodje zove i deo na strugu, glodalici (masinskoj)...dakle , pomicni sto.
Suport se takodje zove i deo na strugu, glodalici (masinskoj)...dakle , pomicni sto.
Dimenzionisano drvo od koga ce mo raditi olovke pre obrade na strugu moramo izbusitimbole wrote:Skontao.
Al ne pada mi napamet za sta ga koristis kad radis olovke?
odgovarajucom burgijom da bi mogli umetnuti ulozak.
Kada se nesto busi sa debljom burgiom mora se sa suportom.
Posto se ovde radi o tankoj burgiji drvo se moze nanositi rucno pored firunga na suportu a da se ne steze
niti suport pomera.
U ovom slucaju suport se moze improvizovati ali neka vodoravna ploca mora imati
i nosac burgije pa makar to bila i fiksirana busilica.
Moze i sa stonom busilicom ali i tu se mora nesto doraditi.
Strug za drvo mi je vec nekih 10-tak godina kod prijatelja u Becmenu. Neke sitnurije koje sam pravio sam radio na maleckom strugu za metal (on mi bio pri ruci). A i to je bilo vise igranja radi.
Ma slazem se da je drvena
Ne bi mi palo na pamet da ima bas tolko operacija.
Pretpostavljam da joj je zbog male debljine neophodan i oslonac na desnoj strani, tako da onda tamo ne moze da dodje glava sa burgijom.
Ma slazem se da je drvena

Ne bi mi palo na pamet da ima bas tolko operacija.
Pretpostavljam da joj je zbog male debljine neophodan i oslonac na desnoj strani, tako da onda tamo ne moze da dodje glava sa burgijom.