Zeleni BOSCH, SKIL ili nešto treće?

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
drvengrad
Precizni šegrt

Zeleni BOSCH, SKIL ili nešto treće?

Post by drvengrad »

Za početak, pozdrav svima (Hello World!)

Planiram da nabavim osnovne stolarske el. alatke, pa molim za savet koje su to i da li da se opredelim za jednu ili dtugu marku.
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

To sto si nabrojao je hobi alat a ja uvek glasam za DEWALT i samo DEWALT, imas i profi BOSCH ali je on plave boje.
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

DrNikola wrote:To sto si nabrojao je hobi alat a ja uvek glasam za DEWALT i samo DEWALT, imas i profi BOSCH ali je on plave boje.
Ja sam i mislio na hobi alat :)
Zar se DeWalt ne pravi u Sloveniji u istoj fabrici gde i B&D? Isti alat, ali u drugom ruhu i maaalo skuplji.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mozda da pogledas temu: koje alate i masine koristite. Dosta smo pisali o razlicitim markama.
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

DEWALT je profi alat i tu nema priče ali ni po čemu nije bolji od plavog BOSCHA!
Sve je do korisnika odnosno kako mi kažemo "više mi leži"
Sada ti je B&D hobi a DEWALT profi i ista rastura po Srbiji!Bio sam pre par godina na prezentaciji kad su došli u srbiju i ponudili DEWALT ali nisam uzeo jer imam dosta profi proverenih alata!

Å to se tiče zelenog boša nema zamerke a i skil je odličan!
Motori u skilovim mašinama su isti oni koji se ugrađuju u PERLES i perles za njih daje garanciju 3 godine!
Skil je lepši!Dizajn im je odličan!
Uporedi cene i odluči!
Možeš i da kombinuješ!
Mogu ti reći i gde da ideš u kupovinu samo mi reci jel plaćeš preko računa ili bi kupio za keš!
Račun ti je jeftinija varijanta ;)
Bez alata nema zanata
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Motori u skilovim mašinama su isti oni koji se ugrađuju u PERLES i perles za njih daje garanciju 3 godine!
Koliko znam Perles je Iskrin, Skill je Boschov. Jel to samo saradnja tipa Peugeot i Ford koriste iste motore, ili su se i Iskra i Bocsh uvezali?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:
Koliko znam Perles je Iskrin, Skill je Boschov. Jel to samo saradnja tipa Peugeot i Ford koriste iste motore, ili su se i Iskra i Bocsh uvezali?
Ne, nego imaju istog dobavljača iz Kine :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kad već malo raspravljamo o alatu, jesam dosadan sam sebi ali i opet onaj ali.Ja sam hobi stolar i stvarno sam u nedoumici,znam da je bolje kupiti prifi alat ali vaše iskreno mišljenje i ono šta biste vi napravili, dali je bolje kupiti npr.profi frezer od 400evrića ili za tu svotu novca kupiti isto tako solidan frezer a za ostatak cirkular i šlajfericu i još mi ostane za gajbu piva da zalijemo alat da dobro služi?A mislim na zeleni bosch i plavi bosch.
Čovijek sniva a Bog realizira!
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

Koliko sam shvatio, SKIL je sasvim OK za moje potrebe. Hvala na savetima. :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Strkicu, moje misljenje jeste mao "nako", odnosno ja sam uvek kupovao profi alat (i to bas skup do bola) bez obzira na to sto se ovim bavim samo i iskljucivo iz hobija.
Profi alat ima nekoliko bitnih razlika u odnosu a amaterski:
1. Daleko je izdrzljiviji. Ovo za hobi i nije tako bitno.
2. Mnogo je preciznije napravljen, samim tim i ono sto radis ce biti precizno izrezano, izglodano, obruseno... zahtevace mnogo manje dorade, bice manje skarta... a to je vec dosta bitno za amatera koji nema lager materijala.
3. Najcesce dodatke mozes da nabavis samo za profi varijante. Po mom dubokom ubedjenju dodatna oprema je ono sto alatu daje najvecu prednost. Rucni cirkular nema ni pola svoje vrednosti u odnosu na rucni cirkular kombinovan sa sinom. O glodalici da ne pricam, ona je tek zgodna za sve moguce sablone, vodjice...
Generalno moje je ubedjenje, da onaj ko jednom bude radio sa "pravim" alatom, vise nikada nece ni pogledati jeftine varijante.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Mbole hvala ti na iskrenosti.
Čovijek sniva a Bog realizira!
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Samo profi alat!

A sto se tice razlike izmedju plavog Bosch-a i Dewalt-a i ja se slazem da verovatno nema neke bitne razlike ali ja ipak vise preferiram ovaj drugi, sto naravno ne znaci da Bosch ne valja naprotiv. Ima naravno jos mnogo proizvodjaca koji su odlicni ali jednostavno kod nas nisu toliko zastupljeni. Ja takodje volim i Festool koji je jos skuplji od Dewalt-a i ima zanimljivije alatke kao na primer ova.

viewtopic.php?id=354

Masina je vrh ali je i duplo skuplja od klasicne kekserice, pa ko voli nek izvoli. Ja prvo moram da zaradim za neke druge stvari.

Kupicu je kad tad!!!!!!!!!!!:lol::lol::lol:
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

Kupicu je kad tad!!!!!!!!!!!
Pa za tu jednu spravu čovek može da kupi ceo SKIL osnovni set alata :rolleyes:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tacno, ali sa celim tim setom ne moze da izvede ono sto ova sprava moze. Ebi ga, specijalizovane naprave su uvek bile skupe.
Meni se mnogo dopao njihov ger. Vidis da je neko ozbiljno razmisljao kako da unapredi spravu koja je vec dugo u upotrebi, i pravi je svaki kinez. Ali recimo prosto prebacivanje lezajeva vodjica sa stalka na nosac cirkulara je dalo ozbiljnu razliku u potrebnom prostoru za masinu. E sad, toliko mozganje naravno kosta.
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

mbole wrote:Tacno, ali sa celim tim setom ne moze da izvede ono sto ova sprava moze. Ebi ga, specijalizovane naprave su uvek bile skupe.
Meni se mnogo dopao njihov ger. Vidis da je neko ozbiljno razmisljao kako da unapredi spravu koja je vec dugo u upotrebi, i pravi je svaki kinez. Ali recimo prosto prebacivanje lezajeva vodjica sa stalka na nosac cirkulara je dalo ozbiljnu razliku u potrebnom prostoru za masinu. E sad, toliko mozganje naravno kosta.
Ajde, kad ti kažeš nema razloga da ti ne verujem.

Sad sam opet u nedoumici: Meni za moju verandu (ko o čemu baba o uštipcima) od el.alata treba (moja procena): cirkular, tračna brusilica, aku bušilica-odvrtač i možda rende i ubodna. Pošto će radovi najverovatnije na proleće, cenim da je najbolje rešenje lagana kupovina profi alata, a tu, kolko vidim, svako vuče na svoju stranu što znači da je sve jedno - bar za mene koji je od el. alata u životu držao u rukama samo jedan Braun :D . Ako uzmem da je naveden alat u proseku 150 EUR, za osnovne varijante, to znači da me pokriva 750EUR. Ako krenem sad sa štednjom, trebaće mi 8 meseci po 100 EUR (treba i pribor kupiti). A i cene će da padnu, pa pospust na gotovinu... Tako će verovatno i biti.

Ljudi hvala, mnogo ste mi pomogli. Još samo da rešim plan za brvnaru, ali to je pitanje druge teme...
Post Reply