Stolarske masine

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Post Reply
velja
Vrhunski majstor

Stolarske masine

Post by velja »

Jedan moj drug mi rece da u Pirotu covek prodaje stolarske masine (uvozi) i da su jeftinije i bolje od Yakoruda-inih. Tog lika je nasao na sajmu i dobio je CD i prospekte ali ne moze da ih pronadje da bi mi ih doneo. Da li neko zna nesto o tom coveku iz Pirota. Takodje sam cuo da je neki lik iz Pozarevca isao u Tursku da kupi masine i da ih je kupio i da mu je sa svim troskovima jeftinije ispalo nego najpovoljnije sto je pronasao u Srbiji. Jos nesto, kontaktirao sam zastupnika JET masina u Sloveniji i rekao mi je da su u pregovorima sa MERKUR-om da preko njih prodaju masine kod nas.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
cikaprle
Zarezivač olovaka

Post by cikaprle »

veljo,
kad kupujes masinu kupi kvalitet i jednom za sva vremena.ne znam nista o tim turskim masinama, ali veruj mi da sam jako nepoverljiv prema tim turcima i njihovim masinama.eno neko pomene i bugare. i neke njihove bugarske masine. najbolje masine su nemacke i najbolji celik je nemacki i tu nema pogadjanja.kad kupujes masinu gledaj sta treba da kupis. ja pricham o kombinovanim masinama:
masinu koja ima najmanje 6 operacija
masinu koja ima telo i sto od livenog gvozdja(tuchano ili sivi liv)
masinu koja ima jak motor monofazni od 4 konja najmanje(tri motora po masini)
klizni sto od 3 metra
masinu sa predrezacem
tesku masinu od oko tone(stabilnu)
ja ti od srca predlazem italijanske minimax ili technomax, ili felder ili nemacki martin ili belgijski robland .na svim ovim masinama sam radio i najbolji je felder ali i kosta mnogo.zavisi sta ces ti da radis i koji posao.mnogo solida ili iverica, namestaj ili kuhinje.kombinovana masina ili posebno komponente.kolika ti je radnja
zavisi mnogo faktora sta i koja masina.turska kina i malezija ne valja.njihov sivi liv ne valja i gvozdje je lose. nije liveno kako valja pa se masine pod stresom lome i krive, a male vibracije kidaju gvozdje na milion komada.lose masine utichu na tachnost secenja i greske su velike.kupi kvalitet moj savet kaka klinac turska.oni samo prodaju odecu.ja znam da su nemacke masine sve pravljene od nekadasnjih nemackih tenkova brodova topova. najbolji celik i gvozdje na svetu.nemac kad lije agregat za masinu on ga radi po pravoj tehnologiji .opusta liv polako da se ne krivi i da se oladi bas kako treba.sto se tice JET masina isto je to malo i neprofesionalno kao hobi.a i pirocanci su stipse i cicije ja nikad nista ne bi kupio od njih.pa ti vidi sam sad sta ces.
Kumanovac
Zarezivač olovaka

Post by Kumanovac »

U Turskoj masine se bukvalno prodaju na kilo. Stave masinu na vagu puta toliko eura i dobijes cenu. Batali Turske masine i kupi nemacke ili italijanske (malo su neznije) ali osiguraj se da su stvarno napravljene u Nemackoj - posto i oni su poceli da rade u Aziji. Turci kopiraju masine a kvalitet materijala je nula. Jet masine su za nesto bolji hobi posao ali su daleko od profi. Vidi one Sheppard masine treba da su dobre. Javi sta si odlucio.
Pozdrav svima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

cikaprle wrote:veljo,
najbolje masine su nemacke i najbolji celik je nemacki i tu nema pogadjanja
Pa sad, sa ovim bas i ne bih mogao da se slozim :)
U najbolje celike (ako je uopste moguce govoriti o tome da je celik u nekoj drzavi bolji nego u drugoj) spadaju: Svedski, Ceski i Japanski (ne neophodno tim redom). Nemci su oduvek bili iza ove trojke.
Kad pricamo o proizvodnji rang lista izgleda ovako:
Kina 498MT (miliona tona)
EU (cela) 210MT od toga Nemacka oko 48MT
Japan 120MT
SAD 97MT
Jaki igraci su jos Rusija, Indija i Juzna koreja (Nemacka je iza juzne koreje). Inace najveca kompanija koja proizvodi celik je u Indijskom vlasnistvu (uslovno receno posto je to multinacionalka sa sedistem u Luksemburgu, ali glavni gazda je indijac).

Sto se tice uopste masinske indstrije nasuprot ovde uvrezenom misljenju "nemacko -> mora da je dobro -> ma kakvi dobro najbolje", Cesi recimo imaju daleko jacu tradiciju obrade metala. Skoda koju mi poznajemo po automobilima je svojevremeno pravila daleko najbolje topove na svetu (Krups joj nije bio ni blizu).

Japanci takodje imaju kako tradiciju metalurgije, tako i izuzetne proizvode metalske industrije. Jedino sto su ovde jako malo zastupljeni.

Sto se tice Turske, oni takodje imaju dugu tradiciju obrade metala (recimo prave izuzetno kvalitetne puske sto nije bas jednostavna proizvodnja). Sasvim je druga prica sto se u Truskoj najcesce trazi i kupuje jeftino.

Malkice mi smetaju predrasude, posto uglavnom kad neko ide u Nemacku, Francusku, Englesku... onda gleda rang visokih cena, a kada ide u Tursku ili Kinu onda gleda jeftinu robu. Pa naravno da je jeftina roba uvek losija. Ako Kinezi saasvim uspesno proizvode mikroprocesore, salju rakete u svemir, prave najvisu zgradu na svetu... zasto bi im bio problem da naprave kvalitetan cirkular? Druga je prica sto u 90% slucajeva narucioci iz Evrope traze upravo jeftin pa samim tim i nekvalitetan priozvod.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:.........Ako Kinezi saasvim uspesno proizvode mikroprocesore, salju rakete u svemir, prave najvisu zgradu na svetu... zasto bi im bio problem da naprave kvalitetan cirkular? Druga je prica sto u 90% slucajeva narucioci iz Evrope traze upravo jeftin pa samim tim i nekvalitetan priozvod.
Ovo je vise nego tacno... samo ce vreme pokazati sta je tek njihova tradicija u stanju da danas napravi... polako... jeftinom robom samo hvataju zalet, i osvajaju trziste, sklanjaju potencijalnu konkurenciju, i cine polako besmislenom proizvodnju u razvijenim drzavama.... koje se polako gase... a kada se proizvodnja ugasi... onda se tesko "pali"... potrebne su godine i godine da se sve to zakotrlja, da se skart smanji... da roba postane dovoljno kvalitetna...
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Postovane kolege,
molio bih vas da ne skrecete sa teme. Pitanje je bilo da li neko ima neke korisne informacije o uvozniku masina iz Pirota i da li neko zna kakve su masine iz Turske.

Hvala
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
scuba
Šegrt

Post by scuba »

Poštovane kolege, od 1996. redovno idem poslom u Tursku. Posao mi nije metalska i mašinska industrija ali nekim mojim kolegama odande, jeste. Vodili su me i video sam veoma visok kvalitet mašinske industrije i veoma napredne tehnologije za sve i svašta. Naš problem sa turskom robom je što, kao što reče mbole, idu tamo i kupuju jeftinu robu a kod njih je bukvalno kolko para, tolko muzike s tim da je njihova visoka cena ipak nešto ispod nemačke visoke cene. Dakle, u Turskoj se mogu naći veoma kvalitetne mašine i kvalitetni materijali ali je i cena primerena. Moj lični stav je da, ako je tursko, ne mora biti bofl. Ne kažem da ga nema ali se može naći visok kvalitet po pristojnoj ceni. Off topic al mi ne zamerite: sve honde, mazde i m.a.n. gradski autobusi u Evropi su PRAVLJENI od nule u Turskoj. Samo su sitnice stigle iz Japana i Nemačke za ugradnju. Toliko o turskom kvalitetu
Post Reply