Gdje i kao se zove

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Post Reply
djuro2
Majstor majstora

Gdje i kao se zove

Post by djuro2 »

Gdje ovog ima u RH za kupiti i kako se uopce ovo zove? Ili neki princip tome slican. Mislim na ovu polugicu

Image
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

http://www.ebay.com/itm/6-x-65-Bicycle- ... 519a7cf75e

Ovo je najbliza i naj jeftinija varijanta koju sam nasao, kada sam sebi trazio.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

lepi777 wrote:http://www.ebay.com/itm/6-x-65-Bicycle- ... 519a7cf75e

Ovo je najbliza i naj jeftinija varijanta koju sam nasao, kada sam sebi trazio.
Uh uh al to je za bicikle :)
Makar jeftino je i postarina je djabe. Mozda onda na kraju to i kupim. A jel ima nekakav naziv za ovo da se znam dalje orijentirati :D

auuu tek sad vidio da ima dio na forumu gde da kupim. Pa stolarsku pratim vec dugo a ma uh.
Admin molim da se tema preseli tamo. Hvala :rodna:
Last edited by djuro2 on 07 Jun 2012 20:35, edited 1 time in total.
drjackas
Majstor početnik

Post by drjackas »

Jel ti ovo treba za firung ili za klizac ?
Last edited by drjackas on 08 Jun 2012 09:03, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo premesteno.

Sediste od bicikla mora da bude prilicno jako stegnuto, tako da ne verujem da ce biti problem da se iskoristi bilo gde na nekoj masini.
Mozda je jednostavnije da svratis do neke radnje koja prodaje bicikle i opremu za njih?

Ovo zovu "steznik sipke sedista na brzo skidanje" i ovde mu je cena oko 1-1.5 Eur
Isti takvi samo duzi se koriste i za prednju glavu tocka, i zovu se "Igla za brzo skidanje - prednja glava" cena oko isto oko 1.5 Eur

Vidim da i jednog i drugog ima u Capriolovom katalogu. Imaju radnju i u Hr: CAPRIOLO OSIJEK d.o.o. Južna obilaznica b.b. 31000 OSIJEK, Tel.: +385 31 271 563, Fax: +385 031 271 563, e-mail: capriolo@ri.t-com.hr
Naravno, prvo bih probao u lokalnoj prodavnici.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

@mbole
Hvala na iscrpnim informacijama, ali za moju ideju mi je navoj prekratak, zato me i buni malo to.

@drjackas
Treba mi za stegu koja bi se brzo mogla pritegnuti i otpustiti.

U medjuvremenu mi je pala druga ideja na pamet i nju cu probati realizirati pa kada slozim i vidim da funkcionira stavit cu sliku.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta to treba da radis, kad ti je ovaj od prednje glave kratak? On bi trebalo da je bar 10-12cm.

Nisam bas 100% siguran, ali lici mi da je ovo brezon, odnosno sraf koji na obe strane ima navoj, i da bi jednostavno mogao da se zameni navojnom sipkom koja ti je verovatno dovoljno dugacka (i ako nije, prodaju se na metar, pa natavi))
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

mbole wrote:Sta to treba da radis, kad ti je ovaj od prednje glave kratak? On bi trebalo da je bar 10-12cm.

Nisam bas 100% siguran, ali lici mi da je ovo brezon, odnosno sraf koji na obe strane ima navoj, i da bi jednostavno mogao da se zameni navojnom sipkom koja ti je verovatno dovoljno dugacka (i ako nije, prodaju se na metar, pa natavi))
Navojna sipka je vec u igri samo nisam jos siguran 6mm il 8mm. Sluzit ce mi za pritezanje raznih stavri na stolu koji cu raditi.
Necu se ni truditi objasnjavati bez slike jer nema sanse da bi i ja razumio pa cu da stavim sliku. Nabacano u sketchUP-u jer glavna ideja je jos u glavi i mijenja se svaki dan tako da glavnu crtez jos nemam :)

Image

Kao sto rekoh vec radit cu torsion box sa rupama jer mi to u teoriji izgleda kao savrsena stvar za sva moguca drzanja, špananja, pozicioniranja vodilice za pilu i glodalicu dobivanje pravog kuta (to je ideja forumasa sa stolarske ime zaboravio ali kada bude gotovo svakako cu napomenuti to) itd itd. Svoju brzu stegu sam zamislio ovako.

ZELENO je primjer jednog prostora u torsion box-u, presjek istog.
CRVENO je navojna sipka koja ce se moci usarafiti u tanju tj. donju plocu. U donjoj ploci cu prirediti neku vrsu navoja da mogu to fiksirati. Navoj ce biti pripremljen u svakoj rupi koju cu napraviti tako da mogu stezati gdje god.
CRNO je komad (za sad je u igri max compact ploca jer je ona najcvrsce cime raspolazem a da mogu sam obradjivati) koji ce biti stega. Po sredini crnoga cu sa glodalicom napraviti kanal da mogu pomicati stegu naprijed nazad kako ce mi trebati.
CRVENO, opet. Na vrh dolazi ili saraf ili nesto drugo sto mogu brzo i jako stegnuti. Opcije su otvorene, ali izgleda da ce komadici max compact ploce i tu igrati ulogu.
PLAVO je komad koji zelim stegnuti.

Eto valjda je jasno sto planiram napraviti :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imam LUX-ove stege koje prilicno podsecaju na ovo.
Ne uspevam sad da ih nadjem na netu, a trenutno su mi u podrumu pa ne mogu da ih slikam. Uslikacu sutra kad se vratim s posla ako ne nadjem u medjuvremenu na netu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo nadjoh kako izgledaju (nisu lux-ove al izgledaju identicno, mozda su ove luxove malkice duze):
http://www.leevalley.com/US/wood/page.a ... 43845&ap=1
Ako se dodbro secam, kupio sam ih svojevremeno u OBY-ju u Madjarskoj.

Ovo je isto interesantno resenje, malo komplikovanije za izradu, al mozda dobijes neku ideju:
http://www.leevalley.com/US/wood/page.a ... at=1,43838
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pre par dana sam cekao nesto na autobuskoj stanici, pa svratim u Capriolo i pazarim dve ove igle za prednji tocak (malkice se razlikuju dva modela, Alu i celicni, a nisam bio siguran koji ce mi biti zgodniji)
Uglavnom, ovaj Alu ima sipku je sa navojem M5, originalno je duzina 10cm, al posto je standardan navoj, lako mozes da stavis navojno vreteno koliko god tebi odgovara (malos e teze odvije sipkica, verovatno je stavljen neki locktite, al moze).
Ovaj sto je celicni je malo drugacije konstrukcije, i ima raskovanu navojnu sipkicu, al i to se da izbusiti i urezati cak i malo veci navoj (M6 ili M8) pa onda mozes da produzis koliko god ti treba.
Onaj sto je za sediste nema posebnu sipkicu pa nije zgodan za preradu (sipkica i rupa za osovinu su iz jednog dela).
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

U medjuvremenu sam razradio ideju i navojna sipka je ono sto mi treba, al hvala svejedno.
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

djuro2 wrote:U medjuvremenu sam razradio ideju i navojna sipka je ono sto mi treba, al hvala svejedno.
Ajde da vidimo ideju!
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

dragisa dragisa wrote:
djuro2 wrote:U medjuvremenu sam razradio ideju i navojna sipka je ono sto mi treba, al hvala svejedno.
Ajde da vidimo ideju!
Ljeto pocelo i ja se prebacio na ljetni hobi. Biciklizam. Posto ozbiljnije vozim to mi oduzme dosta vremena tako da je ovo na cekanju. Kada ulovim vremena i realiziram to stavit cu slike. :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Post Reply