masina za izradu elipsastog valjak i drugih oblika

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Nole1
Precizni šegrt

masina za izradu elipsastog valjak i drugih oblika

Post by Nole1 »

Molim da mi neko pomogne. Vec dugo vremena trazim masinu koja moze da pravi drske ili valjke cija je osnova elipsa ali ne i krug jer strug za drvo imam. Pitanje nije bezveze ako neko misli da ne znam sta pricam. Znam da napravim to na strugu ali uz puno nemastanja i zezanja. Meni treba da nakon obrade sa cirkulara to u jednom prolazu uradim bez puno gublejnja vremena. Treba mi masina koja bi to radila u jednom prolazu a da nije neka skupa cetvorostrana jer je to previse ulaganja za posao koji nisje siguran. I na kraju da li neko zna gde tako nesto mogu naci kao i smigrl masinu tj polirku kroz koju se cetkastim smirgl trakama finaliziraju takvi oblici. Hvala unapred na svakom savetu kolegama stolarima.
Sve s eteze zivi od pravog bavljenja stolarijom. Ziveli stolari!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Nole ,tebi verovatno treba 3m ili 4m masina,jel mislis nesto kao drzalica za sekiru?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Znam da ima masina koja je bas namijenjena za drzala i slicne oblike mislim da sam je vidio kod HUDEK-a , a sto se tice masine za smirglanje ja sam je skoro kupio u Filos-u i kosta 700 evra.
Nole1
Precizni šegrt

Post by Nole1 »

radmit wrote:Nole ,tebi verovatno treba 3m ili 4m masina,jel mislis nesto kao drzalica za sekiru?
Upravo sam to hteo da izbegnem jer mi je radionica prepuna masina i nema vise gde da ih stavim a jos jedna velika mi bas ne treba. Princip rada bi bio mozda sa nekim rotacion im glavama i templateima za oblike - da li je cisti cilindar ili je konusni cilindar i slicno... Cuo sma naziv naroski za tu masinu ali je ne mogu naci nigde. Kazu da je to neka "Rundlerica" Da li znas nesto o tome?
Nole1
Precizni šegrt

Post by Nole1 »

Sasa wrote:Znam da ima masina koja je bas namijenjena za drzala i slicne oblike mislim da sam je vidio kod HUDEK-a , a sto se tice masine za smirglanje ja sam je skoro kupio u Filos-u i kosta 700 evra.
Veza mi je ocajna ovih dana, inace se javljam iz Sahare gde radim, jer od svoje radionice nisam mogao da zivim normalno. da li bi mi mogao napisati na koje masine mislis jer mi je otvaranje stranica jako sporo i ne nalazim te masine o kojima pricas. Hvala ti unapred.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Nole pogledaj u temi pitajte stolare imas tekst o 4m masinama koje sam okacio ,imam tu masinu it o je to .Sasa sto kaze za rundalicu to je masina koja izvlaci sipku recimo drska od metle.Ubacuju se cetvrtke 25x25 mm i izlazi fi22drska za metlu menjaju se glave za odredjeni fi.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

ali rundalica ne pravi elipsastu drsku nego okruglu a to je velika razlika. Ja sam sebi pravio rundalicu koju sam spomenuo u forumu ali ona je radjena za jedan posao i predvidjena je za fi12 do fi20. U principu je ista i za drzalja samo je robusnija i ima jace motore jer radi fi40 sto je precnik drzalja za lopate. ako te tako nesto zanima ja ti mogu pomoci nekim savetima da je uradis ako u blizini imas masinsku radionicu.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Izvinjavam se drage kolege ali ja nisam pominjao nikakvu rundalicu vec masinu za pravljenje drzala (za sjekire, krampove isl) a ona ne pravi okrugla drzala vec elipsoidna i razlicita po duzini!
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

To se radi na strugu sa ehcentrom viewtopic.php?id=973&p=1
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Sta konkretno treba da napravis i koliko komada ako nije neka poslovna tajna?To sto ti objasnjavas nemozes ni na standardnom strugu a ni na rundalici,jer i jedno i drugo rade krug elipsu nemogu.
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Zavisi koja je sirina i debljina obradka,mozda se moze nesto i na strugu uraditi...
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Moze, ali elipsa ce da bude problematicna.
parketar
Majstor

Post by parketar »

koliko znam to se radi velikim frezerom,sa odgovarajucim nozevima.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nole1 wrote:
radmit wrote:Nole ,tebi verovatno treba 3m ili 4m masina,jel mislis nesto kao drzalica za sekiru?
Upravo sam to hteo da izbegnem jer mi je radionica prepuna masina i nema vise gde da ih stavim a jos jedna velika mi bas ne treba. Princip rada bi bio mozda sa nekim rotacion im glavama i templateima za oblike - da li je cisti cilindar ili je konusni cilindar i slicno... Cuo sma naziv naroski za tu masinu ali je ne mogu naci nigde. Kazu da je to neka "Rundlerica" Da li znas nesto o tome?
Rade objasni ovo 3m ili 4m, jer je comjek ocigledno shvatio da je to 3 metra ili 4 metra, da li si bas to mislio!?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

www.stolarskaradionica.com/forum/viewtopic.php?id=1031
3Mi li 4M,je oznaka koliko komada radi odjednom.
Last edited by radmit on 05 Apr 2010 17:12, edited 1 time in total.
Post Reply