Znam da je Festool skupa zanimacija, mislio sam na "nezavisne proizvožače". Obična presovana bukva zadatih dimenzija. U kombinaciji sa ovim pomagalom viewtopic.php?pid=24093#p24093 može da bude prilično dobar sistem za jeftine pare.
mbole wrote:Mislim da Festo ima patent na njih, odnosno na ceo sistem. Nisam nigde video da ima nezavisnih proizvodjaca.
Pa ne mogu da imaju patent na tiplove. To je samo jedan geometrijski oblik koji ne može da se patentira. Oni mogu da patentiraju sastav, "šaru", mašinu...
Znam za zastupnike ORIGINAL Festa, ali meni ne treba skupo rešenje. Samo obični bukovi tiplovi zadatih dimenzija. Ako ne nađem, praviću ručno od bukove šperke 6mm, pa polako. Dokon popa i jariće krsti.
mbole wrote:Mislim da Festo ima patent na njih, odnosno na ceo sistem. Nisam nigde video da ima nezavisnih proizvodjaca.
Pa ne mogu da imaju patent na tiplove. To je samo jedan geometrijski oblik koji ne može da se patentira. Oni mogu da patentiraju sastav, "šaru", mašinu...
Kad tako posmatras, i Lamborgini je samo jedan geometrijski oblik Dobro, malo slozeniji oblik
Isto vazi za mnoga tehnicka resenja, i SDS dosed je samo geometrijski oblik doseda, pa Bosch ima patent na njega. Cini mi se da je lamelo imao patent na keksice, ali da su pustili druge da ih prave.
Izrezes od spere kud ces bolje, ja ploce stolova kojima je drveni okvir sastavljen na 45 stepeni spajam sa cepom od spere, mada tih sitnih parcadi spere imam za izvoz!