da li neko ovo pravi ili ima da se kupi kod nas-rucna testera....?
da li neko ovo pravi ili ima da se kupi kod nas-rucna testera....?
elem,evo otprilike o cemu se radi,stavicu link da bi bilo jasnije kako izgleda...pri tom, najkrucijalnija stvar je debljina seciva ( o,6 mm ) i da budu ravne ("nerazmetnute" noge)
http://www.mediafire.com/imageview.php? ... 1t&thumb=4
pozdrav!
http://www.mediafire.com/imageview.php? ... 1t&thumb=4
pozdrav!
Last edited by milanCHE on 27 Dec 2009 11:47, edited 1 time in total.
mbole,hvala na razumevanju i strpljenju!dakle,testera mi treba za urezivanje žljebova na vrat žicanih instrumenata u koji se ukucavaju (presuju) žičani pragovi....debljina je,dakle vrlo bitna!jer je debljina samog dela praga u gornjoj osnovi koji ulazi u taj žljeb nekih 0.8 mm,i sužava se ka dole...dakle,potrebno je da sam žljeb bude nekih 0.2 mm uži...evo jedne iskarikirane slike kako otprilike izgleda poprečni presek praga za koji se pravi taj žljeb tom testerom
http://www.mediafire.com/imageview.php? ... jk&thumb=4
pozdrav
http://www.mediafire.com/imageview.php? ... jk&thumb=4
pozdrav
Last edited by milanCHE on 27 Dec 2009 18:30, edited 1 time in total.
Jedino sto mi pada na pamet je da krenes od radnje do radnje sa mikrometrom u ruci i da meris kolika je debljina samog lista. To sto je razmetnuta se da resiti (cekic u ruke, jedno masivnije parce gvozdja i udri dok joj ne poravnas zube).
Ja imam jednu testericu za furnir koja ima list debeo 0.55 i nerazmetnute konusno ostrene zube (u profilu taman kao ova slika praga). Kupio sam je na NBg buvljaku u Bg Alati (treci red, strana dalja od Save). Mislim da bi ti i ona zavrsila posao.
Ja imam jednu testericu za furnir koja ima list debeo 0.55 i nerazmetnute konusno ostrene zube (u profilu taman kao ova slika praga). Kupio sam je na NBg buvljaku u Bg Alati (treci red, strana dalja od Save). Mislim da bi ti i ona zavrsila posao.
Svaka čast! hvala veliko na ovim informacijama! a evo čisto da još nešto priupitam (i svesno rizikujem da ispadnem glup u društvu:|) ....dakle, u Woby House u Vojvode stepe sam našao testeru veoma sličnu ovoj koja meni treba, ima lepu drvenu ručku, visoko, stabilno sečivo dobre dužine, nerazmetnute nožice....e, jedini problem je što je ona nekih 1mm (možda i koju stotu ) šira, pa me zanima jel postoji opcija da se ista eventualno "naoštri" , kao što se to radi npr. sa noževima, ne bi li se dovela u odgovarajuću debljinu ?
poz....
poz....
- dragisa dragisa
- Majstor
Нешто ми паде на памет, да ли би јапанске тестере чиниле посао?
Оне немају укрућење по горњојивици, али поште се вуче, значи да им и не треба.
Можда би метабо знао одговор?
Оне немају укрућење по горњојивици, али поште се вуче, значи да им и не треба.
Можда би метабо знао одговор?
Last edited by dragisa dragisa on 29 Dec 2009 07:30, edited 1 time in total.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Javio bih se ja da znam rešenje u našim uslovima. Japanska testera (neki Dozuki bi čučnuo ko budali šamardragisa dragisa wrote:Можда би метабо знао одговор?

0,2mm je baš zahtevan zadatak! Cenim da bi mnogo preciznije prošao ako bi koristio neki skalper, pa polako uz lenjir koji bi po malo pomerao (sa druge strane lenjira se stavi još jedan lenjir, a izmežu njih karte za igranje koje čiji se broj smanjuje kod svakog novog prolaza.)
Ne secm se tacno, ali rekao bi da profil praga nije bas ovakav kakav je na slici, odnosno da prvo ide ravan deo, pa onda tek dolazi "ostrica".
Jako slican je sistem kod ukrasavanja srebrnom/zlatnom zicom (ustvari nije zica vec bas izgleda ko profil noza). Ono sto znam da se radi u tom slucaju je da se drvo ne zarezuje testerom, vec se pravi malo dleto bas oblika kakva je zica (znaci ko noz iz profila), za "stepenicom" koja odredjuje koliko duboko dleto moze da udje u drvo, i onda se njime pravi zleb.
Trik je da se ustvari vlakna drveta samo razmaknu, a ne potpuno uklone. Zica se ukucava odmah nakon sto je napravljen zleb deltom, i vlakna sama "stegnu" zicu. Pri tom se bokovi zice jos malo ohrapave smirglom tako da to drzi bez ikakvog lepka (drzi vekovima, pogledajte u vojnom muzeju kubure ili dzeferdare koji su tako radjeni, a sa njima se bas i nije nezno postupalo).
Jako slican je sistem kod ukrasavanja srebrnom/zlatnom zicom (ustvari nije zica vec bas izgleda ko profil noza). Ono sto znam da se radi u tom slucaju je da se drvo ne zarezuje testerom, vec se pravi malo dleto bas oblika kakva je zica (znaci ko noz iz profila), za "stepenicom" koja odredjuje koliko duboko dleto moze da udje u drvo, i onda se njime pravi zleb.
Trik je da se ustvari vlakna drveta samo razmaknu, a ne potpuno uklone. Zica se ukucava odmah nakon sto je napravljen zleb deltom, i vlakna sama "stegnu" zicu. Pri tom se bokovi zice jos malo ohrapave smirglom tako da to drzi bez ikakvog lepka (drzi vekovima, pogledajte u vojnom muzeju kubure ili dzeferdare koji su tako radjeni, a sa njima se bas i nije nezno postupalo).
Evo kako bi trebalo da izgleda dleto:

Sirina ostrice je koliko je debela zica (u ovom slucaju prag, znaci 0.8mm), a duzina malkice veca od duzine onog dela koji se ukucava u dasku. Kod ukucavanja zice je obrnuto to jest duzina dleta je nesto manja od "visine" zice, posto se ostavlja da zica malo viri kako bi se posle fino obrusilo.

Sirina ostrice je koliko je debela zica (u ovom slucaju prag, znaci 0.8mm), a duzina malkice veca od duzine onog dela koji se ukucava u dasku. Kod ukucavanja zice je obrnuto to jest duzina dleta je nesto manja od "visine" zice, posto se ostavlja da zica malo viri kako bi se posle fino obrusilo.
Evo sad pogledah kod dick-a kako izgleda profil praga:

Drugim recima trebalo bi da duzina ovog suzenog dela dleta bude A-C i plus jos sama ostrica (trougaoni presek), a sirina D.
Inace ovu japansku sto je ima metabo imam i ja, i ona ipak ima malo razmetnute zube (daleko manje nego sto je to kod klasicnih testera ali ipak su razmetnuti). Evo sad sam izmerio, debljina samog lista je 0.6mm, a preko zuba je oko 0.8.
Jedino se bojim da bi bila malkice nezgodna za ovo posto "nosi" ko blesava, pa je jako tesko zarezati samo malkice to jest kontrolisati dubinu kada je mala (manja od visine zuba).

Drugim recima trebalo bi da duzina ovog suzenog dela dleta bude A-C i plus jos sama ostrica (trougaoni presek), a sirina D.
Inace ovu japansku sto je ima metabo imam i ja, i ona ipak ima malo razmetnute zube (daleko manje nego sto je to kod klasicnih testera ali ipak su razmetnuti). Evo sad sam izmerio, debljina samog lista je 0.6mm, a preko zuba je oko 0.8.
Jedino se bojim da bi bila malkice nezgodna za ovo posto "nosi" ko blesava, pa je jako tesko zarezati samo malkice to jest kontrolisati dubinu kada je mala (manja od visine zuba).
- dragisa dragisa
- Majstor
Uh...evo,napravih malu glupost na svoju ruku u medjuvremenu...naime,kupio sam jednu finu Lux testeru u Woby House na Voždovcu,debljina joj je oko 0,6 mm,idealno, ali sa malo razmaknutim nožicama....i leeeepo, uzmem polako čekić i nakovanj i lagano kuc,kuc.....i fino dovedem nožice u liniju...medjutim, tim kuckanjem sam izgleda ipak za nijansu "otupeo" testeru, ali je i dalje funkcionisala dosta dobro...medjutim, djavo mi ne dade mira, pa sam probao da je dodatno naoštrim na statičnom električnom brusnom kamenu, i tu sam definitivno uprskao stvar:mad:....nije neki veliki trošak ispao, ali definitivno oštrenje nije baš jednostavno,pogotovo za "stručnjaka".....
e,sad, videh ovde na sajtu te japanske testere (dozuki tip), pa me zanima gde bi to moglo da se eventualno pogleda,premeri,vidi ...kupi.........
udavih vas sa tom prokletom testerom, ali sve sam alate već sam napravio, ostala mi još ta testera.....ima varijanta da se naruči preko interneta iz Amerike (StewartMacDonald), ali carina i ostala administracija su mi se poodavno smučili.....drugar je skoro trostruko platio parče drveta za njegov instrument kad ga je uvozio i carinio!!!
pozdrav
e,sad, videh ovde na sajtu te japanske testere (dozuki tip), pa me zanima gde bi to moglo da se eventualno pogleda,premeri,vidi ...kupi.........
udavih vas sa tom prokletom testerom, ali sve sam alate već sam napravio, ostala mi još ta testera.....ima varijanta da se naruči preko interneta iz Amerike (StewartMacDonald), ali carina i ostala administracija su mi se poodavno smučili.....drugar je skoro trostruko platio parče drveta za njegov instrument kad ga je uvozio i carinio!!!
pozdrav