T-nut glodala

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
metabo
Ultra majstor

T-nut glodala

Post by metabo »

Juče sam pazario kwb glodalo za T-kanale u Centru za stolare, Zemun, Ivićeva, za 940 RSD (10 €)

Veći prečnik 9,5mm, manji 5mm, visina 11mm, HM, stub 8mm.

U našim krajevima je teško naći T Al kanal, pa u nekim slučajevima i ovo može da posluži.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

jel ti to za neku vodjicu?
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

singer wrote:jel ti to za neku vodjicu?
Da. U kanal ide glava mašinskog šrafa. Vođenje ne trebe da bude ultra precizno, više to shvati kao kanal za promenljivu poziciju šrafa (i onoga što on steže).
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

jedan savet:kad budes frezao obavezno neka neko iza tebe drzi usisivac da izvlaci prasinu(jer ce se freza gusiti a glodalo tupiti)inace ta glodala znaju lako da pucaju posle vrata(tela)paz nase!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Hvala na savetu.
Kao i uvek, radiću iz više prolaza. Prvo sa običnim ravnim glodalom pravim kanal, a posle sa ovim dorađujem T oblik. I to sa ravnim glodalom radim iz dva puta. Tada nema zagušenja, nema preopterećenja glodala, nema nervoze...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

blagodarim,to se radi tako kad ima vremena.bio sam davno na ovom sajtu www.eurowindgroup.com i imali su brdo al-profila kojekakvih pa cak i za nut.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

u katalogu proizvoda imas al profil sa zlebom za nut:):)
Last edited by singer on 15 Dec 2009 19:28, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

singer wrote:u katalogu proizvoda imas al profil sa zlebom za nut:):)
Pogledao sam katalog Al profila i nema ono što meni treba :(
Imaju veće profile, a za nutovanje bih morao da režem i da imam veći otpad nego što mi treba korisno. Ni to ne bi bio prolem pošto meni ne treba mnogo, ali nema ni kao deo profil ukupne širine do 20mm i visine do 10mm da u njega može da lepo stane glava šrafa 10, ili 13

Hvala u svakom slučaju treba znati da i ovo postoji.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

singer wrote:blagodarim,to se radi tako kad ima vremena.
Za to se MORA imati vremena ako želiš u penziju da odeš sa svim delovima tela sa kojima te je majka rodila.
Glodalica i glodala su posebne alatke kod kojih ne sme biti improvizacije i žurenja.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pa naravno,to glodalo je predvidjeno da ide iz jednog shusa zbog oblika,nemozes kao sa ostalima iz vise puta po manje(sto je naravno bolje)pa sam zato ti napisao savet .nisam znao da ces da glodjes natenane.haha
pozdrav i uzivaj!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

pa naravno,to glodalo je predvidjeno da ide iz jednog shusa zbog oblika
Uvek kada je moguće oblik postići iz više prolaza, treba tu mogućnost koristiti. I "lastin rep", koji je najbliži po obliku "T-kanalu", se radi kombinacijom ravnog glodala (ili još bolje: spiralnog) i "lastinog repa". Kada se koristi "T-nut" glodalo pomeranjem i po visini i po širini dobijaš željeni profil. Jedino što nikako ne možeš da postigneš je da dobiješ veću razliku u prečniku od one definisane konstrukcijom glodala.

Ja sve radim na tenane, pa i glodalom :) .
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Veliko je pitanje sta je ustvari brze (o tome sta je bolje mislim da nema smisla da raspravljamo :)).
Ici veoma polako direktno T glodalom, ili ici prvo ravnim pa onda T. Nesto imam utisak da je ova druga varijanta ustvari brza.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

od volje ti.:)
da radis puno metara mislim da bi puno vremena izgubio,naravno kad nema puno da mozes tako:):):)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

singer wrote:od volje ti.:)
da radis puno metara mislim da bi puno vremena izgubio,naravno kad nema puno da mozes tako:):):)
MORA U VIÅ E PROLAZA!
Obavezno pogledati http://www.stolarskaradionica.com/stola ... itaj&id=42
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

bitno je da si ti prijatelju ostao sa svim delovima tela,inace ta glodala su jako nezgodna za rad,u principu moraju uvek biti fest ostra jer kad pocne da pali onda se i greje a time se menja struktura materijala sto zna biti veoma opasno(videli smo).
jedna srecna pojava kod takve vrste glodanja je ta sto glodalo uvek ostane zabodeno u nutu!!!!,osim ako bas bas pukne u samom startu.
sto se tice tvog cudi me da je puklo jer je telo priblizno fi nutu(znaci da ne vadi puno materijala)
covek koji pravi glodala u NS je pravio sa mnogo vecim radijusom zleba a manjim presekom tela pa je majstorima pucalo i donosili mu na reklamaciju.od kada im je rekao da jedan uvek mora ici iza sa usisivacem i izvlaciti prasinu vise se nisu pojavljivali(jer im nije ni pucalo)samo su ga na ostrenje donosili,i secam se da su pricali da se jako brzo tupi(naravno kad stalno melje istu prasinu.:)
pozdrav metabo i paz nase!!!
Post Reply