Obične drljave kao i prozor (drveni). Ne vrede ni pet para. Pri jačem vetru prozor se otvara.
Danas mi je bio neki majstor i stavio aluminijske lajsne protiv "duvanja". Za sada je jedini efekat da mi žena skida Svece i Bogove, jer ne može da zatvori prozor.
Inače bravice menjam svakih nekoliko godina jer se pojede jezičak (na slici se vida da je već dobio okruglinu).
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Buvljak ostavljam kao poslednju varijantu.
Nadam se da neko pravi te proklete bravIce bar malo kvalitetnije, a ne da ih menjam svaki čas.
Razmišljao sam da probam da nađem neki drugi sistem, a da prepravka ne košta k'o nov prozor.
Last edited by dragisa dragisa on 08 Dec 2009 12:31, edited 1 time in total.
Razmišljao sam da probam da nađem neki drugi sistem, a da prepravka ne košta k'o nov prozor
A da malo proširiš "dohvat" na drugom krilu nekom metalnom pločicom ili malim "L" držačem?
Ja sam imao sličan problem sa jednim jezičkom koji je bio "kratak" pa sam "dodao" šrafove koji povećavaju gaznu površinu.
Verovao ili ne, ovo fercera! (Ne vidi se najbolje, ali nisam uspeo bolje da slikam. One dve tačke su glave šrafova koje sam poravnao sa jedne strane kako bi jezičak lepo nalegao.)
Razmišljao sam da probam da nađem neki drugi sistem, a da prepravka ne košta k'o nov prozor
A da malo proširiš "dohvat" na drugom krilu nekom metalnom pločicom ili malim "L" držačem?
Ja sam imao sličan problem sa jednim jezičkom koji je bio "kratak" pa sam "dodao" šrafove koji povećavaju gaznu površinu.
Verovao ili ne, ovo fercera! (Ne vidi se najbolje, ali nisam uspeo bolje da slikam. One dve tačke su glave šrafova koje sam poravnao sa jedne strane kako bi jezičak lepo nalegao.)
Probao sam razne cake, ali slaba fajda. Pomerim bravicu da više viri, dodam na suprotnoj strani još jednu pločicu u koju ulazi jezičak, ali sve te prevare kratko traju.
Ako možeš napravi skicu običnim plajvazom, sa ove slike ništa ne vidim.
Ja sam i dalje u fazi socijalističkog realizma (Kun i društvo). Nemački ekspresionizam mi je nekako uvek bio stran i nikad nisam shvatao šta je na slici.
Last edited by dragisa dragisa on 08 Dec 2009 12:46, edited 1 time in total.
Nadam se da je slika sad jasnija. Vide se dva šrafa kojima sam poravnao glave sa telom (dobro, nije baš apsolutno ravno). Uvijeni su prilično duboko u štok i stvar je vrlo stabilna već duuuuuugi niz godina.
Za sada jedini efekat je da jedva zatvaram prozor. (Žena nema šanse). Kao, za neki dan će to da "legne", pa će biti uredu.
Mlogo volem kada mi to majstori kažu.
Živi bili pa videli.
Å to se tiče promaje i hladnoće ne mogu ništa konkretno da kažem sve dok ne dune severac i pošteno ne zahladni.
Moj drugar je stavio lajsne pre nekoliko godina i super zadovoljan.
Nadam se da je slika sad jasnija. Vide se dva šrafa kojima sam poravnao glave sa telom (dobro, nije baš apsolutno ravno). Uvijeni su prilično duboko u štok i stvar je vrlo stabilna već duuuuuugi niz godina.
Ovo je već Rembrant!
Lukavo, ako ne nađem ljudske bravice ima da opcigujem neko šrafče.
Hvala svima na pomoći.
PS Posebna zahvalnost najvećem ekspresionisti stolarske radionice.
Kako te lajsne izgledaju? Daj neku slikicu.
Sto se tice bravica... mrka kapa. Mozes da probas da nadjes kvalitetnije, ali ako dobro vidim to je jedna sorta koja ima neke "leve" mere i jednostavno ni jedna od kvalitetnijih bravica ne moze da se uklopi u postojeci zleb.
Ja bi recimo probao da nadjem neku bravicu koju pravi BSS (Bane Sekulic). Evo ti spiska distributera na njohovoj stranici pa probaj: http://www.bane.rs/distributeri.php
Ako ti to ne uspe, ipak ti svrati do buvljaka. Ima i tamo da se nadje dobre robe, samo mora malo vise da se trazi (i malo vise da se plati).