Da li je neko bio u ovoj firmi???

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
velja
Vrhunski majstor

Da li je neko bio u ovoj firmi???

Post by velja »

www.drvotrade.co.yu
Firma je iz Surcina, da li je neko poslovao sa njima i kakva su iskustva?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Ja sam bio tamo, i video sam da imaju dobar asortiman. Imaju veliki hangar u kom ima
suve gradje skoro svakog drveta. Spolja imaju velike kolicine nasusene gradje. Za sad
sam kupio samo neke nesusene camove grede, ali nameravam da uzmem neke daske pa cu da vidim kakve su.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

'Ajd vidi uzmi neki cenovnik da vidimo o kojim ciframa se tu radi
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

velja wrote:'Ajd vidi uzmi neki cenovnik da vidimo o kojim ciframa se tu radi
To sam vec pitao:

hrast, orah - 700eur/m3,
crni bor - 450eur/m3...

Pitao sam i za jasen ali se ne secam cene. Imaju jasen, tresnju, krusku...
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Koji je to hrast, jel'suv, koja debljina (nije ista cena od 1 i od 2 cola), da li je okrajcana daska, i sto je najbitnije, da li daju da se prebira,

Da li prodaju na dasku-dve?

Molim te odgovori na sva pitanja na koja znas odgovor. Mislim daje to jedno od boljih stovarista kod nas.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

velja wrote:Koji je to hrast, jel'suv, koja debljina (nije ista cena od 1 i od 2 cola), da li je okrajcana daska, i sto je najbitnije, da li daju da se prebira,

Da li prodaju na dasku-dve?

Molim te odgovori na sva pitanja na koja znas odgovor. Mislim daje to jedno od boljih stovarista kod nas.
Nisam pitao koji je hrast u pitanju, a prilicno sam siguran da je ista cena po debljuni jer se meri na kub, i covek mi je rekao 700eur, ima colova, petica, mislim i desetka. Pogleadaj njihov izlog na ovoj adresi http://drvotrade.izlog.org malo je detaljnije. Vlaznost susene gradje je 8-12% (tako kazu na sajtu).
Nisam siguran da li daju da se prebira i da li daju na dasku dve. Kad sam bio nisam imao vremena mnogo da zagledam, mnogo je veliki hangar, a ja sam dosao drugim poslom. Na sajtu koji sam ti gore ostavio, videces da su stabla secena u talpe i da su tako i vezivana, tako da je vrlo moguce da mora da se uzme ceo bunt. U svakom slucaju sam planirao da u skorije vreme odem da kupim po dasku od par vrsti drveta, da vidim kakve su (ako daju). Deluju mi najkvalitetnije sto sam u okolini Beograda video, a bas sam se trudio da nadjem dobar izvor dasaka.
Kupovao sam neke daske u firmi http://www.likasistem.co.yu. Tamo nije nikakav problem da se prebira, da se kupi na dasku-dve. Imaju razne gradje, i cini mi se da je sve prilicno suvo. Kupovao sam neku tresnju i bukvu. Imaju i nesto hrasta i oraha, ali cini mi se da je sve sem bukve sto imaju 2. ili 3. klasa. Ja sam policice cije sam slike postavio na sajtu pravio od njihove tresnje. Daska je prilicno cvornovata, ali za manje elemente moze da se iskoristi. Bukve imaju dobre, parene i neparene, cak i manjih elemenata. Ja sam npr. uzimao fosnice petice parene bukve vec isecene na otprilike 80x10, pa sam pravio nogice za stocic (to cu sad da postavim na radove).
Tamo mi je bio problem sto imaju daske po 3-4m (sto je normalno), ali nema sanse da ti ih oni skrate (posto ne mogu da ih naguram u auto), pa sam nosio svoj rucni cirkular i u njihovoj kancelariji, na dve stolice sam kratio daske koje sam kupio!
Sve u svemu nije ni ovo lose kad se poredi sa svim stovaristima gde sem camovine nista drugo nisam ni video, a i ta camovina koja kisne mesecima na otvorenom nije mi bas privlacna.
Ima jedna pilana u Zelezniku gde sam kupovao neke orahove daske, i neku hrastovu fosnu (opet ne znam koji je hrast, a voleo bih da znam). Tim orahom sam prilicno zadovoljan, sem jedne daske koju je zizak malo nagricko. Od hrasta sam iskoristio samo parcence fosne za nosac motora za camac. Stoje mi dve okrajcane fosne petice, po 1,5x0,2 vec pola godine. Sad cu da ih napadam.
Pozdrav.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja sam radio sa hrastom luznjakom. To je takodje poznato kao slavonski hrast i kazu da je najbolje od hrasta sto se moze naci u evropi. Kitnjak je znatno losiji i vise "radi" pa ga ne savetuju za namestaj, a i samim tim je nekih 15-20% jeftiniji. Kod ovih iz LIKASISTEM sam pretprosle godine na sajmu video lepe elemente parene bukobine 2" x 4" metar duzine i to je bilo sve na paletama i rekli su mi da kosta oko 35000 kubik a kad sam zvao telefonom posle 20 dana cena je bila 50000!? Ludilo! Problem je kod nas amatera sto malo kupujemo i to knap, pa ako se predjes imas ozbiljan problem. Kad dokupis dasku nikad ne mozes da je aklimatizujes kao prethodnu turu pa moze da ti se desi da razlicito rade. Generalno, najvise se isplati kupovati najvisu klasu. Kad kupis nizu klasu, odbijes nepravilnosti, zazlike u boji koru i ko zna sta jos, ispadne ti skuplje nego I klasa. Jedini problem je sto to nije plastika pa ne mozes da nadjes dva komada potpuno jednaka pa negde u prvoj imas po 2 cvora na metar a negde na 3 metra nemas ni jedan. Uzgred, da li znate definiciji CPC kategorije (cista-polu-cista)?
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

velja wrote:Ja sam radio sa hrastom luznjakom. To je takodje poznato kao slavonski hrast i kazu da je najbolje od hrasta sto se moze naci u evropi. Kitnjak je znatno losiji i vise "radi" pa ga ne savetuju za namestaj, a i samim tim je nekih 15-20% jeftiniji. Kod ovih iz LIKASISTEM sam pretprosle godine na sajmu video lepe elemente parene bukobine 2" x 4" metar duzine i to je bilo sve na paletama i rekli su mi da kosta oko 35000 kubik a kad sam zvao telefonom posle 20 dana cena je bila 50000!? Ludilo! Problem je kod nas amatera sto malo kupujemo i to knap, pa ako se predjes imas ozbiljan problem. Kad dokupis dasku nikad ne mozes da je aklimatizujes kao prethodnu turu pa moze da ti se desi da razlicito rade. Generalno, najvise se isplati kupovati najvisu klasu. Kad kupis nizu klasu, odbijes nepravilnosti, zazlike u boji koru i ko zna sta jos, ispadne ti skuplje nego I klasa. Jedini problem je sto to nije plastika pa ne mozes da nadjes dva komada potpuno jednaka pa negde u prvoj imas po 2 cvora na metar a negde na 3 metra nemas ni jedan. Uzgred, da li znate definiciji CPC kategorije (cista-polu-cista)?
Uskoro cu da skoknem do Surcina pa cu sve da proverim.
Kod LIKASISTEM ima razlicitih klasa i razlicitih elemenata, pa su cene otprilike od 20.000 do 50.000, tako negde.
To CPC sam vidjao ali nemam pojma sta znaci!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

ČPČ je "oznaka" za camovu stolarsku gradju, znaci cistu dasku / fosnu, 1 cvor od 1 cm u 1 metar dužne
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Čista-polučista (ČPČ) klasa
Piljenice ove klase moraju imati pravilnu strukturu drva, prirodnu boju i biti bez dijelova perca.
Dozvoljene greške:
Dvije kvržice, zdrave, srasle na 1 m duljine sa jedne strane ako prolaze kroz debljinu piljenice; jedna kvrga, zdrava, srasla, mala, sa jedne strane na 2 m duljine kod piljenice preko 22 cm širine jedna kvrga na cjeloj piljenici, kvrge ne smiju biti na rubu piljenice; raspukline ravne na jednom čelu u širini piljenice ili oba čela zajedno u širini piljenice.
Na jednoj piljenici smiju biti najviše 2 navedene greške.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

detaljno nema sta
a gde ti je knjiga (Zagreb) od malo pre?
Last edited by pajja on 01 Feb 2008 22:03, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ista ovakva poruka je zavrsila u pogresnoj konferenciji (valjda se Velja negde zeznuo dok je editovao) pa sam obrisao, posto je bila identicna kao ova. Zaborvio sam da je samo tamo bila i oznaka knjige.
Veljo ako ti nije problem, dodaj naziv knjige
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ma ja sam nesto pogresio, a nesto se desilo samo od sebe, naime, kad se ulogujem, pootvaram sve nove poruke, i dok citam jednu ostale stranice se pune, e sad, kad sam ispisao poruku i kliknuo na POTVRDA, vratio me je korak napred onda sam uradio COPY/PASTE ali na drugoj poruci (ciji je prozor bio odmah pored) i desilo se to sto se desilo. Primetno je to da ne postoji nacin da obrisem poruku (barem ja nisam video). Prazna poruka ne moze da se posalje...
Vratimo se na temu: Svojevremeno sam cuo taj termin CPC i niko nije znao sta to tacno znaci, svi su znali da je to stolarska daska i da j najskuplja ali nisu znali da se ta kategorizacija odnosi samo na camovu gradju, a kako je objasnjenje komplikovano nije ni cudo sto niko ne zna. Postoji objasnjenje (u daljem tekstu koji nisam ovde kopirao) koje definise ostale kategojije i to od I do V kategorije. Rado bih upload-ovao na sajt te PDF-ove ali ne znam gde i kako. Usput, to su fajlovi Zagrebackog sumarskog fakulteta i odnose se na pilansku obradu drveta.
Postoji oblasnjenje i za liscare ali je vrlo komplikovano da sve to primenite kad odete na stovariste ili na strugaru.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Veljo, juce sam bio u Surcinu da kupim neke letvice, i kupio sam i jednu jasenovu fosnicu:
Image

Image

Image

Image

Jasen je 650eur/m3.
Hrast je kitnjak, nemaju luznjak.
Moze da se prebira. Neke fosne i daske su naslagane na velike gomile, ali imaju 2-3 viljuskarcica, pa moze da se cima i odozdo.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Jel si je ovako doneo odande ili si je ti rendisao i okrajcio?
Post Reply