Trakaste, ram stege...

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
boggy
Majstor majstora

Trakaste, ram stege...

Post by boggy »

Gde ima ovih alatki da se kupi u Srbiji. Wobyhaus ih ima u katalogu, ali ih vise ne "dobijaju", kako su nam tamo rekli.

Engleski nazivi za alat su strap clamp, frame clamp... itd

Evo par slika raznih varijanti, da bude jasnije na sta mislim:

Image

Image

Image

Image

Image

pozdrav i hvala

bogi
Last edited by boggy on 03 Jan 2008 21:34, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

probaj u ovom dućanu:
http://www.schachermayer.co.yu/startseite.html

Ja sve okove koje trebam kupujem kod njih, ali imaju i alate i pribor za stolare.
A i cijena i rabati su im dobri.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

hvala Zorane :)

pozdrav

bogi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam ih bas vidjao unaokolo.
Mada, kad malo bolje pogledas, daju se dosta lako napraviti od gurtni sa zateznim mehanizmom (prodaju ih obicno na autodelovima), i malo alu profila ili tvrdjeg drveta (zavisno od varijante).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo videh u shopnotes #17 ima jedan od sistema koji moze dosta lako da se napravi:
Image
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Evo videh u shopnotes #17 ima jedan od sistema koji moze dosta lako da se napravi:
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/30_trakastastega-1.jpg[/url]
Ovako smo to resili:

Mehanizam za stezanje se vec moze dobiti na gurtnama za vezivanje/pakovanje tereta sa pritezacem... ima ih na raznim mestima, gurtne raznih sirina, WobyHaus recimo.

Uglovi se mogu nabaviti zasebno (6 u pakovanju), u ducanu koga je naveo Zoran, tako da smo narucili nekoliko pakovanja.

Jasno mi je da se uglovi za stezanje mogu napraviti od drveta ili bar medijapana, ali sam se bojao nezeljenog lepljenja za materijal koji stezem, a ako bi dodavao nesto sto bi to sprecavalo, onda bi celu stvar zakomplikovao (a lepak ce verovatno curiti u potocima :lol: )... tako da smo narucili plasticne.. nemam pojma kakvi su, kad budu stigli... mogu da javim.

Sve zajedno, kada se pogleda, izadje me manje nego (jedna) Labello stega (druga po redu na slikama), koja je ok, ali meni preskupa...
Ovako za taj manji novac, dobijam devet ram stega sa po cetiri ugla za stezanje... ocekujem da sve zajedno mogu napraviti solidan pritisak (cak i ako su uglovi za stezanje plasticni).

Inace u Schachermayeru imaju upravo stegu koja je na prvoj slici u mom prvom postu, kao i Labello stegu.

Zorane, stvarno su ljubazni i ekspeditivni bili do sada.

Cekamo da stignu uglici, pa da vidim kolika sirina gurtne treba... pa onda potraga za takvim gurtnama

Inace su te "gurtne za pakovanje" prakticno kao ona crvena sa poslednje slike iz mog prvog posta.

Shvatam i jasno mi je da je takav pritezac grublji od ovog "na shraf"... ali mi se ovako resenje uklopilo bolje u (nazovi) finansijsku konstrukciju :lol: ... pogotovo sto mi je trebalo devet stega... samim tim i devet zatezaca...

pozdrav i jos jednom hvala

bogi
Last edited by boggy on 23 Jan 2008 05:55, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Stega i gurtni nikada dovoljno!
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

zoranp wrote:Stega i gurtni nikada dovoljno!
100% točno i koliko god da ih imam uvijek fali jedna :/
djagi
Majstor

Post by djagi »

Hm, pa to mu onda dodje kao stolarska treca ruka.Kad bi stolar imao tri ruke gde bi mu bio kraj?
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

konkatiraj firmu www.mi-lumen.co.yu jako su ozbiljni i imaju dosta alata firme Wolcraft.
Nalaze se u Krlajevu a mogu ti poslati i brzom poštom, ukoliko sad se setih na nadješ u Dabs alatima na Novom Beogradu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ah, ova stega iz shopnote-a je iz malo starijeg vremena, kad gurtne sa zatezacima nisu bile bas uobicajena stvar. Cak su i relativno slozene za izradu,a verovatno bi izasle i skuplje (ne samo u vremenu izrade) od tvoje kombinacije.
Inace i ja bih se odlucio za plastiku, samo ako je dostupna. Kad bi moralo da se radi od drveta/medijapana, povrsine koje pritezu bih oblozio debelom kozom. Ako je malo namazes voskom (ili parfinom od svece) nece da se ulepi.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:...Inace i ja bih se odlucio za plastiku, samo ako je dostupna.
Evo uglova iz Schachermayera:

Image

Slika je pokupljena iz ovog Kataloga (65MB!!!)

Nemaju na stanju, narucuje se.. kazu da ce stici za desetak dana... tako da smo uplatili i cekamo.
mbole wrote:...Kad bi moralo da se radi od drveta/medijapana, povrsine koje pritezu bih oblozio debelom kozom. Ako je malo namazes voskom (ili parfinom od svece) nece da se ulepi.
Hehm, hvala na savetu, u svakom slucaju.... dobro je znati sta je najbolje za zastitu od nezeljenog lepljenja... ja uglavnom koristim (valjda) polipropilenske najlon kese, one shushkave... jedino je problem sto hoce ca se pocepaju a da to ne primetis dok nije kasno. :(

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 23 Jan 2008 05:36, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Misko wrote:konkatiraj firmu www.mi-lumen.co.yu jako su ozbiljni i imaju dosta alata firme Wolcraft.
Nalaze se u Krlajevu a mogu ti poslati i brzom poštom, ukoliko sad se setih na nadješ u Dabs alatima na Novom Beogradu.
Hvala :)

pozdrav

bogi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Debela koza (od kakve se na primer prave opasaci), je dobra zato sto je dovoljno meka da ne osteti materijal koji stezes, a opet dovoljno tvrda da moze pristojno da se stegne. Pri tom nije ni preterano skupa.
Kad je "nenamazana" ne kliza, pa je dobra za recimo celjusti na stegi (šafštuku) kad obradjujes neki komad.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Debela koza (od kakve se na primer prave opasaci), je dobra zato sto je dovoljno meka da ne osteti materijal koji stezes, a opet dovoljno tvrda da moze pristojno da se stegne. Pri tom nije ni preterano skupa.
Kad je "nenamazana" ne kliza, pa je dobra za recimo celjusti na stegi (šafštuku) kad obradjujes neki komad.
Ok, cime bi lepio kozu na drvo... mozda pitam glupost, izvin'te... :(

Na pamet mi pada jedino Sintelan...

pozdrav

bogi
Post Reply