ger,cirkular i pistolj sa dobrim kompresorom

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
vladica1
Brzi dodavač alata

ger,cirkular i pistolj sa dobrim kompresorom

Post by vladica1 »

gde da nabavim ger,cirkular i pistolj sa dobrim kompresorom i koja bi otprilike bila cena za te masine?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Za palete?
vladica1
Brzi dodavač alata

Post by vladica1 »

da za palete,nisam se dobro izrazio i da li ima neka masina ili alat koja drvo izravnava ili se to moze smirglom.posto sam laik u ovoj oblasti ne znam da li mi je to potrebno?
neša
Zarezivač olovaka

Post by neša »

Pošto vidim da si laik u ovom poslu,a želiš da proizvodiš palete moraš da se raspitaš prvo koje su cene materijala,a ne alata. Ovo ti govorim zato što kupovati dasku i praviti palete ,a imati ekonomsko opravdanje je nemoguć.Voleo bi da mi pojasniš koje bi količine pravio i zašto spominješ šmirglu,da to nisu neke specijalne palete?Obično kod nas posle šmirglanja ide lakiranje.
vladica1
Brzi dodavač alata

Post by vladica1 »

e vidis tu si u pravu o tome pravo da ti kazem nisam ni razmisljao a da li imas informaciju koliko se moze napraviti paleta od kubika drveta.i da razjasnim da su to obicne pallete nisu euro!
neša
Zarezivač olovaka

Post by neša »

Moraš mi navesti dimenzije palete,odnosno specifikaciju elemenata.Od kubika daske možeš napravitri najviše 20 paleta,a ciglarskih 60.Mislim da ti se najviše isplati da kupiš gotove elemente.Gotove elemente poređaš u šablon i ručno iskucaš eksere.Dnevno sam možeš napraviti 300kom.Ovo ti je način da započneš proizvodnju bez alata,a blagovremeno da kupiš alat.Za proizvodnju paleta minimalno u alat moraš uložiti 10.000 eura, bez pneumatike tj.da i dalje kucaš ručno.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

A kolega Neša na koje vi to mašine mislite da potrošite 10 000€?Kod nas ima da se uzme daske kratice za 90€ kubik a ako je duga onda je kubik oko 120 € a za palete i u ovom slučaju neke obične netreba da bude stolarska daska koja je i po 300€ i više.Stoga sam mišljenja da vam nije potreban neki veliki kapital za alate i strojeve za pošetak.Kako sam i rekao cirkular za razrezati širu dasku i ger za skraćivati ih na dimenziju i to je to od stvarno nužnih strojeva,a ako proizvodnja krene malo većim kapacitetom onda da se negubi vrijeme i troškovi za materijal uzme se neka manja brenta za sebe ali to je opet nešto drugo jer se tu pojavljuju drugi troškovi i drugi problemi.Po meni je najjednostavnije uzeti dasku i sam ju iskrojiti jer za neke palete netreba da budu točne širine svih dasaka i da su sve iste ali 100%.
Čovijek sniva a Bog realizira!
vladica1
Brzi dodavač alata

Post by vladica1 »

hvala drugar vec gledam sta cu ipak nemam toliko para da odvojim.
sve u svemu zahvaljujem se!
neša
Zarezivač olovaka

Post by neša »

Drago mi je kolega da se nisi složio samnom.U proizvodnji paleta,treba uzeti u obzir cenu gotovog proizvoda na tržištu. U ovom tvom primeru da čovek kupi kraticu po 90e pa da je iskroji,nema računa. Ipak nemojte mi zameriti,možda će ta paleta koštati 20e,onda ova moja računica nije ispravna.
vladica1
Brzi dodavač alata

Post by vladica1 »

hvala svima na informacijama
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kolega Neša nema nikakve zamjerke mene samo jedino zanima na koje alate oliti mašine si ti mislio da potrošiš 10 000 €?Druga stvar je cijena po kojoj ti prodaješ paletu?Meni jednostavno nije jasna ta računica sa gotovim elementima,ako je tome tako onda čovijek neka ode raditi kod nekoga kao običan radnik pa neće morati da razbija glavu i brine brigu oko naplate ili poreza i ostalih gluparija i natezanja vezanih za posao koje će doći kad tad.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Umesto gera, cesto se koristi "kratilica". Otprilike kao radial arm saw (ne znam nas prevod) samo sece sikljucivo pod 90/90 stepeni.
Nisam ih vidjao po prodavnicama, ali sam vidjao kucne izrade, i po buvljacima. Ne bi trebalo da je mnogo skupa, a daleko je brza od gera i ima veci kapacitet po sirini. Pogotovu sto ti za palete ne treba neka finoca reza.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

pa ima i varijanta gera koji se izvlaci cini mi se do 30 cm
neša
Zarezivač olovaka

Post by neša »

Praviti palete bez brente nije isplativo,ako neko ima drugačije iskustvo voleo bi da me razuveri.Postoji način da se kupe gotovi elementi po ceni od 100-120e pa da se ima neka računica.Kupovati kraticu se nebi isplatilo zato što bi zarada ostala u otpadu.Čak da se otpad proda za ogrev opet nije isplativo.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E kolega Neša tu sam vas čekao.U tome imate potpuno pravo šta se tiče brente ali to su opet drugi par rukava i drugi troškovi a i puno više potrebnog prostora a samim time i radne snage i niz drugih problema koji idu uz to.Ako imate nekog poznatog da ima brentu onda znate o čemu pričam jer mi stric ima pilanu i znam sve,skoro sve probleme u vezi toga.A sa ovom računicom od 100-120 € gotovih elemenata za iste to mi je nekako na knap sa nekom zaradom.A pak šta se tiče ove kratilice koju Mbole pominje kod nas je neki naziv za tu mašinicu " štucer " i ima pravo to se vrlo jednostavno napravi i puno efikasnije od običnog nekog kupovnog gera.
Post Reply