Zeleni BOSCH, SKIL ili nešto treće?

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

mbole wrote:
Motori u skilovim mašinama su isti oni koji se ugrađuju u PERLES i perles za njih daje garanciju 3 godine!
Koliko znam Perles je Iskrin, Skill je Boschov. Jel to samo saradnja tipa Peugeot i Ford koriste iste motore, ili su se i Iskra i Bocsh uvezali?
Perles je postojao pre xxxx godina i dao je licencu Iskri
Sad je firma Hidria većinski vlasnik svega i vratili su crvenoj iskri stari naziv a zelenu su napravili od plastike i nije više profi
Kinez je kupio ime ISKRA i sad su na našem tržištu regularne Iskra kineske mašine!
Bez alata nema zanata
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Da li to znači da je zelena Iskra kineska, a crvena slovenačka?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jeste, ali je onda neke godine (ne secam se vise tacno koje, pisao sam negde), Iskra postala prvo vecinski, a potom i potpuni vlasnik Perlesa. Pa su onda promenili ime u Hidria-Perles.

Vidim da su protiv kineza podneli tuzbu.
http://www.hidria-perles.si/novica.asp? ... ka=novosti

Nego ne vidim nigde crveni ISKRA alat, vidim da je Perles sada crven (nekada je bio zelen ako se ne varam).

Nego, nebitno je, ko zna ko je cega vlasnik u ovim danasnjim kupujem/prodajem firmama. Mozda se jednog dana probudim i saznam da me neko kupio :)

Znaci saradnja Perles-Skill je na nivou Peugeot-Ford.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Savke
Zarezivač olovaka

Post by Savke »

Makita kolege , kakva iskra, bosh,skil sve je to ili skuplje ili neudobnije za rad, neznas sta je profi program a sta hobi a u nekim slucajevima kao metabo skuplje od makite. Kvalitet+prakticnost+cena+servis=MAKITA
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Savke wrote:Makita kolege , kakva iskra, bosh,skil sve je to ili skuplje ili neudobnije za rad, neznas sta je profi program a sta hobi a u nekim slucajevima kao metabo skuplje od makite. Kvalitet+prakticnost+cena+servis=MAKITA
A vagen je najbolji auto na svetu :)
E nije nego Mecka.
E nije nego Mazda.
...

Ajte bre ljudi svaka od navedenih firmi ima jako dobar alat. Razlike su u nijansama, i najcesce jedan alat ima neseto bolje od drugog, ali zato taj drugi ima nesto drugo bolje od onog prvog (naravno kad pricamo o isom cenovnom razredu).
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Savke wrote:Makita kolege ,
Ti si kao ja ImageImage
i meni je nekako makita omiljena neznam sto :) inace naravno ne kazem da su ostali losi

pozdrav Marko:cool:
Bez znanja nema zanata :)
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

meni koliko je poznato da se skill radi po licenci boscha.perles je dosta kvalitetniji i skuplji alat od skilla.
jer u svakoj specijalizovanoj radnji koja ima svoj servis.i koja se bazirala samo na bosch-ove proizvode u svom programu imaju skill alate.i takođe servis za isti.ali ko zna ko za koga više šta pravi.zeleni ero je kinez definitivno.
ili iskra era ,ko će ga znati.znam da imaju dve vrste iskre zelene.da je jedna totalno amaterski alat.
a druga nešto kao zeleni bosch.kažem kao mada mu nije ni blizu.a sa cijenama su ,malo je reći bezobrazni.
a što se tiče crvene iskre ali baš iskra i to sam nedavno vidjeo ali samo su na tom mjestu imali bušilice i brusilice i ništa više od te iskre crvene.sad kako sam ubjeđen da ni sami prodavci nemaju pojma šta prodaju tako da se nisam ni raspitivao.
ali bi volio da jednog dana neko riješi tu misteriju zvanu iskra.švicarci .slovenci ili kinezi.i pitaj boga ko sve ne.
ko radi taj se i umori
Savke
Zarezivač olovaka

Post by Savke »

Ma nisam ja rekao da su ostali losi alisam u poslednjih 10 godina radio sa alatima svih do sada pomenutih proizvodjaca u manjoj ili vecoj meri i zbog toga kazem da je makita makita nema tu profi hobi ,crvena zelena plava znase sta kupujes.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Å ta se tiče alata za stolare na prvom mjestu po svemu je FESTOOL , zašto ?To već i ptice na granama pjevaju i svi znamo da ima neka riješenja koja nitko do sada nije ukomponirao u svoje proizvode,a to mogu potvrditi i pojedini članovi ovog foruma i to iz iskustva.Nadalje su svi ostali ALI i tu opet ima nekih razlika,naprimjer razgovarao sam sa jednim susjedom koji radi u servisu el.alata svih vrsta ali uz sve to su i zastupnik za Makitu,i čovjek kaže ovako OD SVIH NJIH JA BIH TI OD SRCA PREPORUČIO MAKITU JER JOÅ  JEDINO ONA IMA SVOJE ORIGINALNE DIJELOVE što će reći da nikakav Kinez ili Malezijac ili neko trinaesti neradi za njih ništa.E sada postoji još jedna kvaka u svemu tome a to je ona KAKO JE TKO NAVIKAO.Recimo npr.za mog starog nema do AEG-a jer je on svojedobno jadnom prešao sa traktorom preko bušilice naravno AEG-ove evo je i dan danas radi.Stoga kako narod kaže sto ljudi sto ćudi svako ima nešto šta mu više paše i on će za to uvijek navijati.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam valjda u prednosti posto od vecine gorepomenutih imam po neki alat.

Ne racunajuci Festo, koji je ako nista drugo iz posebnog cenovnog razreda, pa nije fer porediti ga sa ostalima, ovo su otprilike moja iskustva:

Makita:
dobre strane: robusnost, trpi maltretiranje.
lose strane: u poredjenju sa drugima fale joj fina podesavanja.

Plavi Bosch:
dobre strane: finoca podesavanja, preciznost izrade
lose strane: nije tako robusan kao recimo Makita

Metabo:
dobre strane/lose strane: recimo da je negde na sredini izmedju Makite i Boscha, malo robusniji od Boscha, ali ne ko Makita, i malo finiji od Makite, ali ne kao Bosch.

Naravno, jako puno toga zavisi od konkretnog modela, posto recimo Bosch buslica ili Metabova brusilica postoji u nekoliko varijanti za istu snagu. Na primer, bez ikakve elektronike, sa elektronikom, sa MMC elektronikom (odnosno kako to koji proizvodjac zove, MMC je cini mi se Festov naziv), sa steznom glavom bez kljuca, sa kljucem, sa samoblokirajucom bez kljuca, sa reduktorom i dve mehanicke brzine, bez njega, kao vibraciona, bez vibracije... varijanti je jako mnogo.

Zeleni Bosch odnosno Skill nisu iz iste kategorije (Skill je USA varijanta zelenog Boscha-a, tamo zeleni ne postoji, a Skill je vlasnistvo Boscha).

Sto se tice Iskre/Perlesa zamesateljstvo je prilicno, ali po mojim dosadasnjim saznanjima:

Firma Iskra vise ne postoji. Firma koja je nastala iz nje i proizvodi alat zove se Hidria Perles.

Hidria Perles (http://www.hidria-perles.si/default.asp) proizvodi
Iskra ERO: hoby varijanta, zelene boje http://www.iskra-ero.com/
Perles: profi alat, crvene boje (nekada je bio zeleno/crne boje) http://www.perles.com/

Crveni (mozda ima i zelenog nisam siguran) Iskrin alat koji se sada pojavluje po prodavnicama pod imenom Iskra, je Kinez, u Sloveniji je izdata zabrana prodaje za njega. Znaci ne Iskra ERO, vec bas samo Iskra.
Kao sto rekoh firma Iskra ne postoji vise, i jedino sto je ostalo od tog imena a da je originalni proizvod one fabrike koja je nekada postojala je Hidria Perlesov Iskra ERO.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole, mislim da upadaš u zamku generalizacije za koju i sam znaš da nema smisla.
Poređenje alata, da bi bilo ispravno, mora da se uradi u laboratorijskim JEDNAKIM uslovima, a to svakako nisu iskustva radnika iz različitih radionica ili geografskih širina. Onaj ko kupuje Makitu, Bosch, Metabo, DeWALT i njima slične, zna šta traži i šta dobija. Sve su to odlične mašine. Onaj ko ne ume da prepozna razliku, njemu je sve jedno. Kupovinom bilo koje profi mašine, sigurno dobija više nego što mu treba. A njena marka je stvar komercijale.

Metabo na svom sajtu ima mali filmić o proizvodnji i u njemu posebno naglašavaju da posebnu pažnju posvećuju motorima (oni se prave isključivo u fabrici u Nemačkoj), a oni su stvarno puter. Sigurno i druge profi marke imaju kvalitetne proizvodne linije vitalnih delova kojima mogu da se ponose. Samo je stvar komercijale šta će od toga da predstave kupcima kao ideju vodilju.

Nego ima jedna druga stvar koju bih hteo da iskomentarišem. Čemu služi toliki izbor bušilica ili ugaonih brusilica iste profi marke? Sigurno ne zbog toga što onaj ko kupuje zna tačno koliko će mu mW ili pNm biti potrebno da prereže neki čelični profil, ili probuši rupu u betonu tačno određene tvrdoće. Proivođači tačno znaju koji model forsiraju i koji se najviše prodaju, pa na kupca podsvesno utiču tako što sliku željenog proizvoda namerno povećaju, ili je istaknuto ubacuju u neki reklamni spot ili flajer. A da bi kupac uopšte kupio njihov proizvod on mora da bira u šiiiiiiiirokoj palet. Tako dobija iluziju da nešto sam bira i odlučuje. Da nema tu iluziju preći će na alat drugog proizvođača. Ovu filozofiju veliki igrači primenjuju u klasama alata koje se najviše prodaju: bušilice, ugaone brusilice, gerovi. Principijelno, mogli bi da guraju 2-3 veličine i snage i to bi bilo dovoljno za realne potrebe u nekoj klasi alata. Ali, ko bi onda kupovao njihove modele, kad drugi proizvođač ima onako lepu široku paletu?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slazem se da nema smisla generalizovati, zato sam i naveo samo par vrlo opstih sopstvenih utisaka.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Posto si pocetnik, dobar je i Einhell(Womax, Matrix, itd) alat, nemam losa iskustva sa njim.
Kada sa njim naucis da radis, a sigurno ce sebe otplatiti, lako ti je da predjes
na poznatije proizvodjace ako budes imao potrebu. Sto se tice akumulatorskog alata tu ipak treba uloziti u poznate proizvodjace , nikako u jeftine. Inace imam skoro od svakog po neki alat.
U radu manje koristim rucni alat posto se sve prevashodno radi na masinama.

Problem kod jeftinij alata je u tome sto nisu prosle fabricku kontrolu, s tim su jeftiniji, pa na sta naletis.
Najmanji je problem sto se radi u Kini.Prave alate po zelji narucioca od jeftinijih pa do najskupjih odlicnog
kvaliteta. Informaticari znaju da se mocni IBM proizvodi u Kini (pre toga na Tajvanu).
60-tih godina proslog veka su se sprdali sa Japancima, i dokle su dosli. Takav je sada slucaj sa Kinezima.

Preneo sam moje mislenje. Na tebi je i tvom novcaniku da odlucis.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Meni se makita isto svidja sto se samo radi u JAPANU (Made in Japan) i kvalitet je stalan znaci kaka im je 1-va alatka takva je i hiljadita znaci nema 100 nije bila dobra pa 300-tota opet , neznam dali znate u nemackoj je BOSCH pre jedno 7-8 godina bio bas propao sa tim alatima i narod je izbegavao da ga kupuje , bas zato sto nije kvalitet bio dobar , to jest neka dobra a neka nevalja , dosta reklamacija je imao , sada gde sve bosch ima fabrike to je cudo , cak sam video i Made in Romania :) na jednom alatu

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Post Reply