Tenon cutter

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Post Reply
zole
Precizni šegrt

Tenon cutter

Post by zole »

zanima me "zarezivač za drvo" tj. tenon cutter da se više ne patim sa improvizacijama!Pogledao sam na youtube video "veritas tenon cutter" i tako bih nešto kupio.
S poštovanjem
Zoran
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

http://www.leevalley.com/

http://www.axminster.co.uk

Nego, treba ti za tenone tj suzenja stapova, ili hoces da pravis tiplove? Za tiplove postoje bolja resenja.
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Treba mi za suženje štapova odnosno nebrađenog rustičnog drveta ali vidim da to izgleda nažalost i nema u srbiji, a kupovina iz kanade ili inostranstva me plaši pošto nikad nisam kupovao od preko! :(
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To suzenje moze da bude dugaco samo nekoliko cm.

Naravno da niko ne drzi nista od Veritasa ovde, nije lud. Skoro sav moj alat je stigao iz inostranstva, vrlo malo toga sam kupio ovde.

Inace to sto treba tebi moze da se napravi relativno prosto od drveta u polukruznog dleta koje se malo prepravi da ostrica bude na spoljnom obimu.
Last edited by BR on 24 Aug 2013 23:14, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tenon cutter je u sustini obican rezac za olovke na steroidima :)
Nije neka nauka napraviti ga.

Sto se tice narucivanja od preko, nije ni to nikakva nauka. Obe firme koje je pomenuo BR su ozbiljne velike firme kod kojih nemas razloga da strahujes od zloupotrebe kartice (od LeeValy-a sam i ja kupovao par puta).

Ako nisi u toku sta i kako, nadji nekog klinca iz komsiluka, koji ce to da ti odradi cas posla.

Imas ih i kod Dicka (od skora drze i Veritasov alat): http://www.mehr-als-werkzeug.de/product ... ter-58.htm
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Dick ima velik manu sto robu salje samo DHL-om. To automatski dodaje 4-5000 dinara na troskove, posto svaki paket preko kurirskih sluzbi ide na pun proces carinjenja, pa moraju da se plate usluge speditera. Pri tome, Dick ima nesto vece cene od Amerikanaca, cak i kada se odbije PDV.

Axminster salje pakete tezine do dva kg obicnom postom. Vecina alata kosta otprilke koliko i u Americi, kada se skine engleski porez, ali treba proveriti, posto ima izuzetaka, pa poneki alat bude i do 40% skuplji. Inace, ovo je za nas naj jeftinija varijanta, posto postarina iz Engleske nije previsoka.

Lee Valley je Veritas. Vlasnik je isti, Rob Lee, i oni su izvor svih rezervnih delova. Cene su im sigurno najnize za sve, no postarina iz Amerike je nesto veca. Prednost je sto sve ide obicnom postom, sve do nekih 15 kg.

Kada paket ide obicnom postom, carini se po skracenom postupku. I ne placaju se usluge speditera. To je usteda od 5000 rsd.

Jos jedno ogranicenje od skora je da nema posiljaka koje su kompletno oslobodjene placanja drzavi. Posiljke ispod 50 eura su oslobodnene placanja carine, ali se po novom tumacenju donetom sa pocetkom rada Pay Pala placa PDV na vrednost robe. I troskove pregleda paketa koji su oko 300 dinara.
Last edited by BR on 25 Aug 2013 08:26, edited 1 time in total.
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Hvala na informacijama!:) Imam drugara u Londonu ali ga nisam nikada smarao da mi nešto kupi.Ako on kupi spakuje i pošalje na moju adresu jel to pije vodu?Za samogradnju vrzma mi se ideja šolja za dozne za zidove od električara pa preraditi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Odes kod bilo koga ko ima strug za drvo i napravi ti konusnu rupu u dovoljno velikom komadu tvrdog drveta.
Maznes klincima rezac za olovke, pogledas kako stoji nozic na njemu, i odgovarajuce profilises povrsinu na koju prisrafis noz od blanje.

U sustini treba da ga raseces tako da rez prati izvodnicu konusa, a da povrsina na kojoj lezi noz bude tangenta na konus (al sam ga objasnio :))
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Strug i tvrdog drveta imam.....i eto izazova.:|
Post Reply