stoni kopir strug-preporuka

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Post Reply
bradilko
Šegrt

stoni kopir strug-preporuka

Post by bradilko »

Treba mi sledeca masinica al ozbiljna, stoni kopir strug za drvo koji ima mogucnost obrade precnika od 10mm do max 60mm, duzine nije vazno, moze 500mm, da ima steznu glavu, trofazni motor, da je solidne konstrukcije i masivan, jos ako ima i pogon za nosac alata to bi onda bilo sam vrh, da moze da se kupi u Srbiji. Znam da je moja zelja "skromna", :) ali dolazim u situaciju da kad hocu neku minijaturu da radim nemam s cim. Inace imam onaj slovenacki kopir strug, klasika, al to je vise za stubice i te zezalice. Ako moze neko da mi preporuci nesto polovno, verovatno da ima neko da je tako nesto prerastao :D, okvirno do 500 eura
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pogledaj ove: http://www.alatnemasine.com/masine-za-obradu-drveta
imaju i prihvatne glave od 50-100 evra, dleta i dodatke za kopiranje. Strugovi su im od liva, lepo uradjeni. Motori nisu trofazni, nema potrebe jer za male predmete nije ni potrebna neka velika snaga. Ranije su im bile i cene na sajtu, sada mora da se pita. Koliko se secam, kopirni mehanizmi su im oko 200-220 evra, dleta oko 100, lineta 40, za strugice nisam siguran (mali je mislim oko 300, a veci oko 700), ali mislim da ces moci da se uklopis i sa tom cenom u nekoj kombinaciji. Oni se nalaze na Miljakovcu, na uglu ulica Reljkoviceva i Pere Velimirovica.
Ima i u woby haus za 100 evra, ali mi ovi iz Dinako izgledaju mnogo solidnije napravljeni. Ima ih i po oglasima, ali treba da znas cene i novih, pa uporedi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cene im se volsebno pojavljuju i nestaju sa sajta. Cas ih nema, pa onda dan kasnije su tu.
Nisam obratio paznju, ali prisecam se da je i prosli put kad nije bilo cena bio vikend.
Ne bi me iznenadilo da neko vikendom gasi server sa koga web stranica treba da pokupi cene :)
bradilko
Šegrt

Post by bradilko »

Hvala Pezzo na savetima, najbolja varijanta je nov, sad po oglasima ima dosta strugova ali za metal, ovako minijaturnih za drvo dosta je slaba ponuda, u svakom slucaju nastavljam potragu.:)
Evo naprimer ovako nesto, naravno da ima kopir, ali evo ovakvih dimenzija i da ima steznu glavu http://www.scosarg.com/record-dml305-mi ... n-bed.html
Last edited by bradilko on 22 Apr 2013 02:06, edited 1 time in total.
bradilko
Šegrt

Post by bradilko »

Sta mislite o varijanti gde bi nabavio mini strug za metal i prepravio ga u kopir strug za drvo, da li je pametna ideja, strug ima steznu glavu, trofazni motor, automatski posmak, livena konstrukcija, mislim mnogo lep strugic... Razmisjam kako ce strugotina da deluje na klizne povrsine navojno vreteno...
Razmisljam o ovoj ideji jer jos uvek nemam rezultata u potrazi za strugom za drvo a ovaj za metal mogu da kupim veoma pristupacno, inace u odlicnom je stanju.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stezna glava za metal i stezna glava za drvo nemaju veze jedna s drugom.

Sto se tice strugotine, ako to nije "ozbiljan" sturg koji ima prinudno podmazivanje, kliznim povrsinama nece nista faliti. Spon od metala je sigurno daleko abrazivniji nego strugotina od drveta.

To ne znaci da klizne povrsine ne moras da ocistis i podmazes nakon rada :)

Opet, strug za metal ima sasvim drugacije rezime obrade. Tipicno na njemu je broj obrtaja daleko manji nego na strugu za drvo.

O kom konkretno modelu struga za metal se radi?
bradilko
Šegrt

Post by bradilko »

Mbole rec je o strugu za metal emco maximat standard(sliku trenutno nemam), starija verzija masinice, odlicno ocuvan, ima ga jedno 70 kila, cena ekstra za mene, nego postoje i tehnicki problemi treba napraviti dobar sistem za kopiranje i uskladiti sa automatskim pomeranjem, koji nacin pomeranja suporta odnosno nosaca alata a da bude efikasan prilikom kretanja obradak alat sablon, tamo su vodjice na nosacu alata lastin rep to moze da bude problem, sto se tice stezne glave mogu da je i zamenim sa original glavom, sto se tice brzina sistem je sa remenicama, znaci postoji mogucnost da se to modifikuje. Mene vise brine ta strugotina kad napuni navojno vreteno nego klizne povrsine, mislim da je to veci problem...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam sta smatras za ekstra cenu, ali ja sam momentalno zainteresovan za taj strug :)
Greota bi bilo takvu masinu prepravljati.
Maximat je radjen u nekoliko varijanti (8.4, 8.6...), ne znam tacno o kojoj se radi, ali svaka je bila perfektna. Danas takve vise ne prave sto bi rekli.

Za to sto tebi treba, sramota je kvariti perfektan metalski strug, kad to isto moze da se napravi sa najjeftinijim kineskim.

Elem, ako je cena ekstra, ja cu da ti napravim kopir strug za drvo istih dimenzija, pa da se menjamo.
bradilko
Šegrt

Post by bradilko »

Strug je stvarno lep i masivan, pregovori traju, covek dobio u nasledstvo, pa ja prvo da vidim dal je pametno da se upustam u tu avanturu sto se tice prepravke, a sto se tice cene trenutno je izmedju 20 i 25 hiljade dinara smatram da za te pare ne moze da se kupi ni bolji strug za drvo, a za ponudu mora da razmislim jel bi mogao kopir strug da napravis onako kako ga ja zamislih na pocetku ove teme? Uh sad si me izazvao sa ovom ponudom samo tako.
A to jeftino i kinesko to nikako nije dobro jer sto rece moj kolega sa posla: da bude jeftino i kvalitetno to tesko da bude...
A ovaj strugic je iskrsao samo tako...
Da ispricam jedan dozivljaj od pre neki dan, odem na neku licitaciju gde je imalo svega od gvozdjurije i od svega zapalo mi za oko jedna kombinirka, cini mi se nemacki proizvodjac, solidna masina, ima je jedno 1000 kg, osvoji je jedan covek za smesne pare, cini mi se da nije dao vise od 100 eura, odem da ga pitam da mi je proda, proslo nekoliko dana da odem da kupim masinu, keze mi covek: Kume dzabe si dolazio deca je raskomadala cim sam je doterao kuci zaboravio sam da im kazem, Ljudi su je posekli u komade, ko da je nikad nije ni bilo, znaci biznis nekom je staro gvozdje a nekom je perfektna masina...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Strug za metal ti je kratak, ako moze i 30 cm duzine da radi, mislim da je to malo. Evo za Boleta jedan artikal, digitalni i povoljno: http://www.alcomachinetools.com/Strugov ... e.tpl.html
http://www.youtube.com/watch?v=YaVLhRPGUA8 malo novije tehnologije...

a na istom sajtu ima i lep strugic za drvo: http://www.alcomachinetools.com/Strug-WL250/vmchk.html isti je kao onaj Holzstar kod Dinako, ali je jeftinija za oko 130 evrica :)
imas ih povremeno i po oglasima i nove povoljno, ljudi donesu iz Nemacke, pa ne znaju sta ce sa njima, treba pratiti i oglase. Kopir mozes i sam da napravis uz malo kreativnosti, ne mora da bude cnc.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo Emco maximat je "malo" drugacija prica od ovoga sto vidjas.
Samo ne znam da li se radi o Mk1 ili Mk2,3... i koja je konkretno varijanta, posto je radjen u nekoliko.
http://www.lathes.co.uk/emco/page14.html
http://www.lathes.co.uk/emco/page16.html

Inace ovakav mail kao micron 180V vec imam.

Strugotina koja bi punila navojno vreteno se resava brisacima ili jos bolje "navlakom" koja ide preko vretena (traka tankog celicnog lima uvijena kao fisek od novina, tako da moze da se razvlaci i potpuno pokriva vreteno)

Cena je stvarno ekstra, i ako se ti ne resis da ga pazaris jako sam zainteresovan.
Sad se setih da drugar ima kompletan strug za drvo, koji je sam praivo, vrlo robusne konstrukcije samo nije sastavljen (nisam sigurna mozda fali par sitnijih delova, al mogu da se raspitam), koji bi dao za neke relativno male novce. Koliiko se secam radna duzina je bila 60-70 cm. Mislim da ima i resenje za kopir, al morao bih da pogledam, davno sam pricao sa njim o tome.
Mozda stvarno mozemo da pravimo i neku trampu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svracao sam danas kod ovog drugara, i malo detaljnije pogledao sta to ustvari ima.
Konstrukcija je malkice cudna ali je robusna. Tri okrugle sipke (ne cevi, bas sipke, precnika jedno 30mm), postavljene u trougao, tako da se glava i siljak nalaze izmedju njih. Onako odokativno maksimalna debljina obratka je 15-tak cm.
Motor je trofazni 0.5KW, ali 1400 obrtaja (sto ce reci da ima obrtni moment kao onaj od 1KW/2800rpm, a ionako bi obarao brzinu remenicama, tako da je efektivno kao da ima 1KW).
Radna duzina 1m.
Ima i spremno vreteno za kopir, treba da se uradi nosac alata (ima materijal, sve delove).
Trebao bi jos da nabavim neko motorce da tera vreteno (mada mislim da imam nesto odgovarajuce).

Sve u svemu trebalo bi jedno mesec dana da se to kompletira.
Ako te interesuje, da pravimo neki posao.

Ili da napravimo nesto od ovog mog malog (30cm radna duzina), ja sam vec pravio adapter za glavu za drvo koji ide u MK3 konus glavnog vratila.
Post Reply