Mala ručna blanja

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
yetta
Majstor stolar

Mala ručna blanja

Post by yetta »

Već dugo tražim da kupim malu metalnu ručnu blanju (rende) sa širinom noža do 35 mm. Svuda dobijam odgovor u vidu: "imali smo je" a kad će ponovo imati nema odgovora (trgovačka klasika).
Evo slika šta mi treba:

Image (nož 35 mm) cena u Nemačkoj 58 EU

Image (nož 44 mm) cena u Nemačkoj 215 EU

Posebno imam molbu za kolege iz Pančeva koji posećuju tzv. "buvljak" za informaciju da li su možda ovakve alate tamo zapazili.
Na "buvljaku" u Bubanj Potoku nisam našao.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo na slici nije bas obicna blanja (bez obzira da li je od metala ili neceg drugog), vec takozvana "blok". Pri tom koliko uspevam da vidim sa slike ovo je blok sa malim uglom noza.
Cini mi se da sam nesto slicno vidjao u Merkuru, al je bilo davno (doduse nisam skoro ni svracao).
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Симпатична ствар. Мени је криво што нисам искористио једину прилику да је купим, пре неколико година. После је нисам могао наћи. Нека жена је продавала комплет оних хоби ножића и ту малу хоблу за неке мале паре. Као кад би сад коштало 700 или 800 динара. Не знам ни сам зашто нисам пазарио.
Мислим да би се могла направити и од дрвета, најлакше од паркета. Само треба смањити угао стопе на око 25 степени, а нож се ставља наопако.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:Ovo na slici nije bas obicna blanja (bez obzira da li je od metala ili neceg drugog), vec takozvana "blok". Pri tom koliko uspevam da vidim sa slike ovo je blok sa malim uglom noza.
Cini mi se da sam nesto slicno vidjao u Merkuru, al je bilo davno (doduse nisam skoro ni svracao).
Hvala na nazivu. Ugao noža je 13,5 stepeni. Pre nedelju dana sam bio u Merkuru i nemaju.
Mladen wrote:...Нека жена је продавала комплет...
Znate li ime te žene pa da guglam :)

Izgleda da ću stvarno morati da pravim i li da se u ovim godinama privremeno zaposlim negde u EU kao "bebi-sitar" (imam iskustva sa unukama), pokupujem alate i nazad u Srbiju. Image ;)
Dobra je ideja o materijalu - parket, a tačno je da se nož postavlja naopako. Cena noža je 9,5 EU.
Hvala za informacije Mladene i mbole.
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Па паркет је чврст, раван, стабилан... као створен за то, као лего коцкице. Добар је и кад треба заменити дршку на неком ножу, јер је раван као стакло, па неће бити рупица између метала и дрвета.
Ја сам нешто размишљао да направим такву хоблу, а да уместо ножа ставим широко длето, јер ми се чини да ширина ножа (22мм моје најшире длето) не игра велику улогу за намену такве хобле. Она служи да се мало дотерају спојеви (мада то боље ради турпија) и да сече кроз годове, а да их много не искида. Зато је и нож под малим углом (13,5 степени+25 степени оштрица = 38,5). јначе, било каква већа равнања са њом ми се чине као научна фантастика, због величине.
goga
Precizni šegrt

Post by goga »

nesto slicno sam video na buvljaku u kod mene u veliko gradiste kod jednog rusa,sada u subotu je vasar,mogu da pogledam i da ti javim koja je cena
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

goga wrote:nesto slicno sam video na buvljaku u kod mene u veliko gradiste kod jednog rusa,sada u subotu je vasar,mogu da pogledam i da ti javim koja je cena
U to bi bilo idealno, molim Vas za informaciju.
Hvala unapred
Pozdrav
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Mladen wrote:Па паркет је чврст, раван, стабилан... као створен за то, као лего коцкице. Добар је и кад треба заменити дршку на неком ножу, јер је раван као стакло, па неће бити рупица између метала и дрвета.
Ја сам нешто размишљао да направим такву хоблу, а да уместо ножа ставим широко длето, јер ми се чини да ширина ножа (22мм моје најшире длето) не игра велику улогу за намену такве хобле. Она служи да се мало дотерају спојеви (мада то боље ради турпија) и да сече кроз годове, а да их много не искида. Зато је и нож под малим углом (13,5 степени+25 степени оштрица = 38,5). јначе, било каква већа равнања са њом ми се чине као научна фантастика, због величине.
Mladene stvaro je dobra ideja sa parketom. Ako ne nađem blanju pokušaću da je napravim. Dobro ste mi objasnili oko uglova jer meni je ipak bilo nejasno tih 13,5 stepeni. Pa da, kada se nož okrene naopako onda je to nešto drugo !
A inače sa ove slike se vidi još jedna (ali stvarno) mini blanja koja se itekako koristi a skupa, ko đavo (zato je i ne prodaju na "kilo" :
Image
Last edited by yetta on 31 Jul 2008 12:17, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Izgleda da ću stvarno morati da pravim i li da se u ovim godinama privremeno zaposlim negde u EU kao "bebi-sitar" (imam iskustva sa unukama)
Imam i ja iskustva sa unukama, doduse tudjim :cool: Znate ono: cuvam zensku decu od 18-25 godina...

Ne moras da se zaposljavas u EU (mada to i nije tako losa ideja, samo kad bi me pustili), dovoljna je visa kartica i pare na racunu. Recimo Dick salje ovamo. Cene su priblizne onima koje si naveo, naravno jos treba platiti carinu i transport.
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Па и та минијатурна може да се направи. Као нож може да се користи врх од хоби ножића. Требало би само мало обрусити део ножа, да се добије нешто као дршка, па направити да се нож ставља одоздо, како би секао целом ширином хобле, јер је овде битан рад у ћошковима.
Није проблем да се наручи преко интернета, али за 215 евра+трошкови би ипак пазарио нешто мало веће.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Mladen wrote:Па и та минијатурна може да се направи. Као нож може да се користи врх од хоби ножића. Требало би само мало обрусити део ножа, да се добије нешто као дршка, па направити да се нож ставља одоздо, како би секао целом ширином хобле, јер је овде битан рад у ћошковима.
Није проблем да се наручи преко интернета, али за 215 евра+трошкови би ипак пазарио нешто мало веће.
Da, da, nije problem (citiram) " да се наручи преко интернета " ali sam na podforumu Internet kupovina pročitao tantalove muke koje su kolege imale pa sam se setio seriala sa TV pod nazivom DA SE NAJEŽIÅ  :)
Pre će biti da ću praviti.
Last edited by yetta on 31 Jul 2008 19:36, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:Već dugo tražim da kupim malu metalnu ručnu blanju (rende) sa širinom noža do 35 mm. Svuda dobijam odgovor u vidu: "imali smo je" a kad će ponovo imati nema odgovora (trgovačka klasika).
Evo slika šta mi treba:

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/284_stanley_hobel_35_mm.jpg[/url] (nož 35 mm) cena u Nemačkoj 58 EU

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/284_lie-nielsen_hobel_44_mm.jpg[/url] (nož 44 mm) cena u Nemačkoj 215 EU

Posebno imam molbu za kolege iz Pančeva koji posećuju tzv. "buvljak" za informaciju da li su možda ovakve alate tamo zapazili.
Na "buvljaku" u Bubanj Potoku nisam našao.
Nemam pojma kako izgledaju, ali po opisu bi mozda mogli biti to sto tebi treba

1-12-004 RENDE 50 mm 4199.90
1-12-078 RENDE SPECIJAL 38mm 4111.99
1-12-093 RENDE 25x165 mm 9794.00
1-12-100 RENDE STOLARSKO 4355.29
1-12-116 MALO RENDE 40x180 mm 1897.83

evo linka: http://www.adsalati.com/ads/index.php?o ... &itemid=28

Na Stanley spisku ima jos nekih koji mozda mogu odgovarati...

Nemam nikavih saznanja o doticnoj prodavnici... od toga da li uopste postoje... preko toga da li doticno rende odgovara opisu, pa do toga da li ga imaju "na stanju"
___
Edit:
na spisku im se pojavljuje 12-105, modelarsko rende sa dva (!?) noza
Image

0-12-105 Rende modelarsko 50x150 1171.74
konkretno ovih koji trebaju tebi, nema na spisku... koliko vidim...
----
Last edited by boggy on 01 Aug 2008 19:47, edited 1 time in total.
cikaprle
Zarezivač olovaka

Post by cikaprle »

pa ja isto sam zainteresovan da kupim malo kvalitetniji rendic recimo marke veritas ili lienielsen ?dali to moze da se nadje kod nas?
cikaprle
Zarezivač olovaka

Post by cikaprle »

ma izvinjavam se ali mene u stvari interesuje malo viuse od ovih rendica recimo gde bi mogao da nadjem lepe kvalitetne testere za dovetail sklopove interesuje me i taj shoulder plane.jako mi je zao sto ne znam terminologiju na srpskom ali ,ako neko i to zna bilo bi dobro da me nauchi.ja inache ne uchestvujem na diskusijama previshe jer ne znam kako bi se sto bolje izrazio na srpskom.inache sam stolar po struci. hvala ma odgovrima
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Jedino što sam video od rendi i od testera, je iz kataloga sa www.dick.biz . Å teta što se niko neće skoro smilovati da uveze ovo i kod nas.
Post Reply