Nisam bio lenj i malo sam procunjao po CMT sajtu.
Zemunci nisu čuli za čačane, a ovi drugi kažu da su SAMO ONI pravi i da su čuli da postoji još jedan distributer, ali da samo oni imaju direktan kanal prema fabrici. (Poručio sam glodala iz Čačka i pitao)
Bez komentara.
Mislim da je jedino logično objašnjenje u tome što verovatno i jedni i drugi dobijaju prodajne preporučene cene. Jedni drže te cene i za VP i za MP (Filos), a sa firmama rade preko rabata. Drugi (zemunci) rade isto što i prvi na nivou veleprodaje, ali za MP dodatno zidaju cene (+40% npr.). Preko MP ionako ide mali % prodaje, pa im se to na ukupnom prometu i ne oseti (tako bar oni misle).
Običnim malim prodavcima (ja ne znam za njih, ali ima i takvih verovatno) je sve jedno od koga kupuju. Od oba distributera dobijaju preporučene MP cene i to su cene na koje sam natrčao. Problem je u zemuncima što hoće da zarade i tamo i vamo i gde stignu još po malo

To bi verovatno sam CMT trebao da kontroliše, ali njih baš briga jer robu prodaju "unapred". Malo smo mi tržište da bi konkurencija radila. Da postoji još neki diler kvalitetnih glodala, pitao bih ja njih za junačko zdravlje.
Zaključak:
VP i majstorske radnje u sistemu PDV-a: cene su slične (verovatno) i tu jedino zavisi od rabata koji se dobija od jednih ili drugih.
MP (krajnji mali kupci-amateri): ako nije žurba, poručiti od Filosa. Ako voi nešto nemaju ili je frka onda Total group.