Ploča za rezbariju

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
amos
Zarezivač olovaka

Ploča za rezbariju

Post by amos »

Pozdrav svima,

Potrebna mi je ploča za rezbariju, iz jednog komada od što tvrđeg drveta. Zadovoljio bilo kojim tvrđim drvetom, debljine od 2mm (znam da zvuči sumanuto:)) do recimo 6 mm. Naravno da bi mogla i deblja koju bih ishoblovao.

Dobar bi bio i neki restl, ukupno mi trebaju 4 parčeta, dimenzija - 410x410, 220x170, 160x120, 130x60mm.

Prošlo bi i nešto manjih dimenzija, ali bi onda srazmerno manjim dimenzijama i debljina morala biti manja.

Ima li neko ideju gde bih u Novom Sadu mogao kupiti to što tražim, ili kod kog stolara bih mogao naći restlove?

Hvala unapred!
Last edited by amos on 24 Jan 2010 00:51, edited 1 time in total.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

U radnjama slikarskog materijala.
amos
Zarezivač olovaka

Post by amos »

emcanke wrote:U radnjama slikarskog materijala.
Hvala! Uopšte mi nije palo na pamet da bi tamo moglo biti. Raspitaću se danas. :)

EDIT: Raspitao se. Blagi užas od cena, kao da je u pitanju gotovo umetničko delo a ne materijal. Pritom, u pitanju je lipa i to ne komad, već sastavljana!

Daska pravougaona 70x50 cm 2,945.00din
Daska pravougaona 60x50 cm 2,565.00din
Daska pravougaona 60x40 cm 1,995.00din
Daska pravougaona 50x40 cm 1,710.00din
Daska pravougaona 45x35 cm 1,330.00din
Daska pravougaona 40x30 cm 1,045.00din

:o

Image
Last edited by amos on 25 Jan 2010 15:39, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

sto je komad veci mora da se sastavlja da nebi dobio korito na jednu stranu.:)
ja sam izradjivao drugaru daske za rezbarenje od parene bukve i njemu je to pasalo,a za tebe neznam,javi se pa da ti nesto iskombinujemo.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
amos
Zarezivač olovaka

Post by amos »

singer wrote:sto je komad veci mora da se sastavlja da nebi dobio korito na jednu stranu.:)
ja sam izradjivao drugaru daske za rezbarenje od parene bukve i njemu je to pasalo,a za tebe neznam,javi se pa da ti nesto iskombinujemo.:)
Hvala na predlogu. Meni treba iz jednog komada, nikako sastavljano, tvrdo drvo, po mogućnosti sto svetlije jer želim da prebajcujem zeleno. Ne trazim za biznis i štanceraj već za jedan jedini predmet koji zelim da napravim. Mislim da ću na kraju skinuti poleđinu sa jednog starinskog komada nameštaja. Ploča je iz jednog komada, 150x70x10mm služi kao nosač za ogledalo, stara bar 80 godina.

Najradije bih je skinuo, odneo kod nekog da je ishobluje tj. stanji i poravna, prebrusi, a onda iseče CNC mašinom to što bih ja do proleća ručno rezbario (i na kraju nešto zeznuo). :)
Last edited by amos on 25 Jan 2010 17:46, edited 1 time in total.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Gore su ti mere u cm a dole u mm je li to ok?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pa i ja neznam sta se desava sa merama(cm ili mm???)di ces lepi naci dasku od tvrdog drveta iz komada sirine 40-50cm da valja?(ako su mere u cm?)baca se 1000000%.;):/:P
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
amos
Zarezivač olovaka

Post by amos »

Moje mere su u mm, ove iznad slike koje su u cm sam samo kopirao sa sajta firme koja prodaje ploce i nebitne su za ono što meni treba. Kopirao sam samo da pokažem koliko drapaju. Orahovina mora da bi koštala 1000€ m² :rolleyes:

Znaci 410x410, 220x170, 160x120, 130x60mm

Moglo bi i duplo manje ako baš nema šanse 205x205, 110x85, 80x60, 65x30mm

Ma, naći ću. A te što se bacaju, to su ove moderne. Predratne se nisu bacale (mislim na one od pre 70 godina) . :)

Nema žurbe, smisliću nešto. ;)
Last edited by amos on 25 Jan 2010 20:11, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

amos wrote:Ma, naći ću. A te što se bacaju, to su ove moderne. Predratne se nisu bacale (mislim na one od pre 70 godina)
hehe te su se bacale prvih 35 godina.:P
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

sve preko 100mm sirine mora da bude ekstra u startu istrugano iz trupca da se nebi bacilo,da mema cvorica i neke srcike,zato lipa i jeste najbolja
mester ING
Brzi dodavač alata

Post by mester ING »

trazi radijalnu dasku ona se najmanje krivi ako vec mora biti sira od 14cm za rezbariju moj savet ti je lipa ili orah
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Na toj sirini i tako tanka, sto rece mester, jedino ako je radijalni rez nece se iskriviti, pa da je stara i 300 godina. Jednostavno cim primi ili otpusti vlagu (a prima je i otpusta bez obzira na starost), mora jedna strana da se rasiri/skupi vise od druge, izuzev ako je u pitanju radijalni rez.

A za radijalni rez, za dasku sirine 41cm treba ti trupac koji je debeo barem 1m.

Da ne pricam da je bilo kakvu dasku koja je secena radijalnim rezom gotovo nemoguce pronaci (ja je barem nigde nisam video niti cuo da neko prodaje), izuzev ako sam odneses trupac na neku strugaru.
amos
Zarezivač olovaka

Post by amos »

Hvala svima na korisnim informacijama.

Imam nesto starinskog namestaja koji je u suvise losem stanju da bi ga neko restaurirao, pa ću iskoristiti ploču poogodnih dimenzija. Kao što već rekoh, ima jedna koja deluje idealno, ali je još uvek nisam skinuo da proverim jesu li je grickali crvi i koliko je zaista ravna. Imajući u vidu da ogledalo za celu figuru stoji na njoj vec 70-80 godina, da je prezivelo dva bombardovanja, jedan zemljotres, i sve moguce vibracije komunalaca, ubeđen sam da je to to što tražim, odnosno da se ploča nije iskrivila. Mene izgleda neće preživeti :lol:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sasvim je moguce da tanku plocu ogledalo drzi ravnom. Ona sama po sebi posto je tanka nema dovoljno snage da iskrivi ogledalo (staklo je prilicno kruto), ali zato kad bude slobodna i nista je ne bude sprecavalo da se vitoperi moze da zavrsi u bilo kom obliku.
amos
Zarezivač olovaka

Post by amos »

Da ne otvaram bez potrebe novu temu, pitaću ovde...

Može li mi neko reći da li je ovakvom HDF-u tekstura lepljeni furnir ili neki vid "štampe" godova?

http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1094

Ovo mi deluje ok, posebno ako seku table i na manje komade. Kad već pomenuh sečenje, da li prilikom sečenja water jet-om drvo može da upije određenu količinu vode, ili se sve dešava isuviše brzo. Lasersko sečenje mi ipak deluje kao logičniji izbor, mada ne znam koliko ono spaljuje površinu drveta koju proseca.

Hvala unapred!
Last edited by amos on 05 Feb 2010 23:04, edited 1 time in total.
Post Reply