Ciganka Burgija ili sl. - Bušenje rupe 90 cm sa fi 16 mm

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
dushan
Zarezivač olovaka

Ciganka Burgija ili sl. - Bušenje rupe 90 cm sa fi 16 mm

Post by dushan »

U oblici drveta koje je precnika 4-5 cm treba probusiti rupu fi 16 mm promera i da je burgija duga oko 90 cm. Gde god odeš kod
nekog majstora pamet stala i svi me upućuju na kupovinu na buvljaku tkzv. Ciganke Burgije tj. to je više veliko svrdlo no burgija. Ručna je inače i na samom kraju ima ili drveni a ređe metalni deo popreko stavljen, kao na vadičepu za vinske flaše. da može da se okreće rukama.

Gde ima da se kupi tako velika burgija-svrdlo i da li uopšte ima više takvog alata novog da se kupi ili isključivo buvljak i cena koja je?

Liči na ovako nešto:

Image

ali na kraju ima drvene uške za okretanje, kao kod vadičepa što ima drvene uške ali ovde su raspona oko pola metra ili nešto manje.
Last edited by dushan on 23 Jul 2009 11:07, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

U oblici drveta koje je precnika 4-5 cm
Pretpostavljam da se radi o 4-5 dm

Ja znam za AUGER burgije koje su za ručne bušilice (zbog ogromne sile kojom vuku u rupu potreban je jako mali broj obrtaja bušilice), ali njihova standardna dužina je, za taj poluprečnik, obično do 600 mm. Ove burgije su jako skupe, pogotovu te jako dugačke http://www.loghomestore.com/tools-drill ... auger-bits

Za 90 cm burgije nisam video, pa ni te "ciganjske" koje su kao šilo, a na gornjem kraju kao stari otvarači za riblje konzerve.
dushan
Zarezivač olovaka

Post by dushan »

metabo wrote:

Za 90 cm burgije nisam video, pa ni te "ciganjske" koje su kao šilo, a na gornjem kraju kao stari otvarači za riblje konzerve.
Ne! Dobro sam ja rekao u oblici drveta koja su debljine precnika 4 fo 5 cm (a može i šire, totalno nebitno)

Da, te tkzv. burgije ciganke su bile dugacke i preko 1 metar a koristili su ih ljudi za razno razna bušenja a kolari su
koristili za bušenje osovine u drvetu recimo ili sl. a po nekim kućama sam vidjao da koriste da probuše tavan od sobe
za provlačenje antenskog kabela. Sve u svemu bušenje rupe u drvetu a dužine 90 cm je postao fenomen i prsto težak
posao za bilo kog majstora stolara a što je meni lično smejurija teška da je problem svim majstorima izbušiti rupu u
oblici drveta sa recimo fi 16 ili 17 mm ili 18 mm na dužini L 90 cm, NAUKA i to opaka za svakog majstora, a to si do pre
20 i kusur godina mogao za fićok rakije da ti neko probuši bez po muke.
Last edited by dushan on 20 Jul 2009 16:13, edited 1 time in total.
bane
Precizni šegrt

Post by bane »

dushan wrote:
metabo wrote:

Ne! Dobro sam ja rekao u oblici drveta koja su debljine precnika 4 fo 5 cm (a može i šire, totalno nebitno)

Da, te tkzv. burgije ciganke su bile dugacke i preko 1 metar a koristili su ih ljudi za razno razna bušenja a kolari su
koristili za bušenje osovine u drvetu recimo ili sl. a po nekim kućama sam vidjao da koriste da probuše tavan od sobe
za provlačenje antenskog kabela. Sve u svemu bušenje rupe u drvetu a dužine 90 cm je postao fenomen i prsto težak
posao za bilo kog majstora stolara a što je meni lično smejurija teška da je problem svim majstorima izbušiti rupu u
oblici drveta sa recimo fi 16 ili 17 mm ili 18 mm na dužini L 90 cm, NAUKA i to opaka za svakog majstora, a to si do pre
20 i kusur godina mogao za fićok rakije da ti neko probuši bez po muke.
Lepo ti covek objasnio da postoje slicne burgije ali su skupe, sta filozofiras, ako znas i sam kako treba sto onda postavljas pitanje ovde?
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

Jednu rupu ces da probusis nekako, no druze moj, pitanje je gde ce to sve da izadje, nisam siguran . Skoro da je nemoguce tako tankom burgijuom izbusiti rupu da ide pravo kroz centar!
jedino resenje po meni je : Strug po mogucnosti sa prolaznim vretenom kako ne bi morao angazovati i linetu u pomoc a i trebalo bi ti da nadjes strug sa preko 2 metra radne duzine!
Ovo ti kazem zbog, verovatno serije rupa koje ces da busis! Znaci, spojis konjic sa suportom na strugu, stegnes u konjic burgiju, mora da bude prava i da joj vrh pogadja centar komada koji busis a potom napred - nazad dok ne rodis mecku i : eto ti rupa!

Da je veci precnik rupe, onda bi se pravila burgija sa rupom za izduvavanje prasine, ovako, mic po mic, nema druge!!
sarmin
Zarezivač olovaka

Post by sarmin »

borob wrote:Jednu rupu ces da probusis nekako, no druze moj, pitanje je gde ce to sve da izadje, nisam siguran . Skoro da je nemoguce tako tankom burgijuom izbusiti rupu da ide pravo kroz centar!
jedino resenje po meni je : Strug po mogucnosti sa prolaznim vretenom kako ne bi morao angazovati i linetu u pomoc a i trebalo bi ti da nadjes strug sa preko 2 metra radne duzine!
Ovo ti kazem zbog, verovatno serije rupa koje ces da busis! Znaci, spojis konjic sa suportom na strugu, stegnes u konjic burgiju, mora da bude prava i da joj vrh pogadja centar komada koji busis a potom napred - nazad dok ne rodis mecku i : eto ti rupa!

Da je veci precnik rupe, onda bi se pravila burgija sa rupom za izduvavanje prasine, ovako, mic po mic, nema druge!!
e tako je.... sta drugo... ja samo mogu dodat onu staru, bez alata nema zanata...
dushan
Zarezivač olovaka

Post by dushan »

Hvala na odgovorima oko struga i bušenja!!!
Uglavnom ono što vidim i zaključujem je da se takve burgije ne prave više a koje su se ranije obilato koristile za zanat recimo kolara ili sl.

Inaće sa takvom burgijom svrdlom se može vrlo lako bušiti rupe!

Uostalom, evo i primera fotografije:
Image

а оvde je i tekst ako nekoga baš zanima:
http://www.umbc.edu/eol/4/tammer/tammer2.html

kompletan je ovde:
http://www.umbc.edu/eol/4/tammer/index.html

.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Clan foruma Korenjak, je takvu burgiju napravio sam, ako se dobro secam price koju mi je ispricao.

nesto o njegovom radu mozes videti ovde:
"kaval + fini duborez"
... a deo ovde:
"Korenjak napravio kaval!"
i ovde:
"korenjak, again :)"
p.s. Ova druga dva linka idu na forum moje firme, pa ako postoji problem zbog toga, slobodno ih brisite.
Last edited by boggy on 21 Jul 2009 21:00, edited 1 time in total.
dushan
Zarezivač olovaka

Post by dushan »

boggy wrote:Clan foruma Korenjak, je takvu burgiju napravio sam, ako se dobro secam price koju mi je ispricao.

"kaval + fini duborez"
Da znam za tu burgiju ali to nije ta burgija-SVRDLO nego sasvim neki novi hibridni tip burgije za koju treba imati
PROXON alat ili sličan....nije baš jednostavno je napraviti. Iskreno meni je čudno da stare Cigane Burgije kao
onaj lik sa slike nema niko da ih pravi...to istvari i nisu burgije nego velika SVRDLA, pa zato i idu dosta lako kroz
materijal i RAVNO! Čudno da više ali niko, niko ne proizvodi a znam puno ljudi koji traže a nalaze ih samo na
buvljacima a skinute sa tavana i podruma dosta od rdje, i često neupotrebljive a da ne govorim da se nemogu
ponovo naoštriti jer su praktično skroz neupotrebljive više... Pronaći u dobrom stanju je ravno dobitka super-premije
na Bingu.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

dushan wrote:
boggy wrote:Clan foruma Korenjak, je takvu burgiju napravio sam, ako se dobro secam price koju mi je ispricao.

"kaval + fini duborez"
Da znam za tu burgiju ali to nije ta burgija-SVRDLO nego sasvim neki novi hibridni tip burgije za koju treba imati
PROXON alat ili sličan....
Kako mi je opisao... to jeste ta burgija, jer ju je radio po skici burgije koju koristi majstor sa slike.
Proxxon nije uopste spominjao, niti mislim da ga ima, varenje jeste.
Svoj kaval (koga mozes videti na slici) je izbusio upravo TOM burgijom na nacin kako se to radi od pamtiveka, bez ikakvih novotarija.
dushan wrote:nije baš jednostavno je napraviti.
nije.
dushan wrote:....Pronaći u dobrom stanju je ravno dobitka super-premije
na Bingu.
Zato je napravis.
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

dushan wrote:Da znam za tu burgiju ali to nije ta burgija-SVRDLO nego sasvim neki novi hibridni tip burgije za koju treba imati
PROXON alat ili sličan....nije baš jednostavno je napraviti. Iskreno meni je čudno da stare Cigane Burgije kao
onaj lik sa slike nema niko da ih pravi...to istvari i nisu burgije nego velika SVRDLA, pa zato i idu dosta lako kroz
materijal i RAVNO! Čudno da više ali niko, niko ne proizvodi a znam puno ljudi koji traže a nalaze ih samo na
buvljacima a skinute sa tavana i podruma dosta od rdje, i često neupotrebljive a da ne govorim da se nemogu
ponovo naoštriti jer su praktično skroz neupotrebljive više... Pronaći u dobrom stanju je ravno dobitka super-premije
na Bingu.
E bas bih voleo da vidim kako to ta burgija ide ravno!! Pa svaka burgija ide samo onako kako je usmeris i svaku usmeri pravo kroz centar i ona ce sigurno tako i da ide! Ali majstore, kako je usmeriti tacno kroz centar!??
Sad kako kazes da ima na buvljaku, pa eto ti resenja , ako je kratka, lako je nastaviti i ......... guraj majstore! Njena spirala i onako ne ide celom duzinom tako da je uvek mozes nastaviti na delu iznad spirale!!
Druga stvar, ne vidim razlog zasto bi neko danas te burgije pravio kada ima milion resenja boljih od njih! Naravno za masinsko busenje, za rucno nisam siguran da je iko ovde bas raspolozen da vitla ceo dan za tih 90 cm!
No kako hocete, ako bas hocete rucno, sa srecom!
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

borob wrote:.....
E bas bih voleo da vidim kako to ta burgija ide ravno!!
"trik" je da se busi cela oblica "prirodne" debljine, a ne secena iz mnogo veceg debla (bilo koji deo iz preseka), znaci oblica ima centralni (meksi) region koji nije isti kao spoljni... zatim postoje jos neki postupci koje primenjuju i to na kraju MOZE, zato sto burgija prati strukturu drveta i centar oblice, upravo ono sto ovde pomaze da se rupa izbusi pravo... kod oblica secenih iz debla smeta da se to isto uradi... jer nema centralnog regiona u strukturi (srz)

Ko god je busio rupu u bilo kom materijalu zna da iole duza spiralna burgija SAMA i UVEK ide ka meksem delu ako "moze da bira"... bez obzira koliko cvrsto drzali busilicu... ona ce se otimati i ici ka meksem delu
borob wrote:Pa svaka burgija ide samo onako kako je usmeris i svaku usmeri pravo kroz centar i ona ce sigurno tako i da ide! Ali majstore, kako je usmeriti tacno kroz centar!??
....
Mozes je usmeriti i tacno u centar i tacno pod 90 stepeni i ona ce se iskriviti na svom putu i izaci ko zna gde... samo ako su u pitanju jako dugacke burgije gde je poprecni presek mnooogo manji od duzine burgije... ona je elasticna, savija se, i na putu ce se saviti iz samo njoj znanih razloga.. bez obzira da li smo je usmerili kako treba ili ne... znaci nije tacno da burgija moze da drzi pravac uvek...,. mislim moze, ali ne uvek...

borob wrote:Druga stvar, ne vidim razlog zasto bi neko danas te burgije pravio....
Zato sto je se ta burgija koristi za pravljenje jednog instrumenta, koji se zove kaval... a za to pravljenje postoji poseban, stari postupak... inace nece da svira ;) (Majstor sa slike upravo njega pravi!). S obzirom da kaval nije preterano popularan instrument... ni specijalan alat za njegovo pravljenje se ne moze naci u svakoj prodavnici...

sto se tice busenja dugackim spiralnim burgijama, kao sto rekoh, prava je umetnost probusiti rupu jako dugackom burgijom u bilo kom materijalu (cak i homogenijem od drveta) a da to negde ne skrene na putu... u ovom slucaju s obzirom da je busenje sporo, veoma sporo, rucno, i da postoji centralna srz u drvetu koja VODI burgiju u centar, to je BAS moguce, i to BAS na ovakav nacin.. sve drugo (modernije?!) bi bilo problematicno.
Last edited by boggy on 21 Jul 2009 22:31, edited 1 time in total.
dushan
Zarezivač olovaka

Post by dushan »

boggy wrote:... u ovom slucaju s obzirom da je busenje sporo, veoma sporo, rucno, i da postoji centralna srz u drvetu koja VODI burgiju u centar, to je BAS moguce, i to BAS na ovakav nacin.. sve drugo (modernije?!) bi bilo problematicno.
Tačno tako!!! Da dodam samo; za kaval se koristi drvo zova koja se bere u decembru i januaru najbolje i jasen koji se
bere u proleće tj. leto. Naravno i ostala vrste se mogu koristiti kao što je dren ali mnogo manje. Jasen i Zovino drvo su zakon.

Ja sam se pitao šta je razlog što to tako prost alat niko više ne pravi bar u malim serijama a za veće pare jer ima mnoštvo, mnoštvo zanata gde prosto samo TAKVA burgija tj. svrdlo zvana "Ciganka" gde jedino ona pije vodu.

Probao sam sa mnoštvom drugih produženih vrsta burgija i svaka je problematična na svoj način a najviše ona koju sam pravio od burgije za drvo orginane dužine 45 cm a predviđene za rad na strugu.

Image

Produžili je mi na oko 1 metar i to sa šipkom od prohroma i centrirali je tačno u mikron. Rekoh, ima da fercera sve u šesnaest a sa jakim Ruskim amerikanerima bušilicama.

Ma, hoćeš vraga, stavimo mi čak i male obrtaje na potenciometru bušilice ali čak i takvi mega amerikaneri nemaju snagu. Po onoj "staroj kineskoj": kako god da se okrenem dupe mi je uvek odpozadi - tako i ova priča se uvek svodila na:
Idi i kupi ciganku burgiju na buvljaku i odradi posao. Nije problem što se traži nego što je nema. Prosto nisam mogao da
poverujem da je 21 vek i da je problem praviti i plasirati takve burgije svrdla za zanatlije.

Smatrao sam da nije zgore i ovde pitati da li to neki alatničar u Srbiji proizvodi ili neka mala firma, jer ko sve se mislim: ko pita ne skita.
Last edited by dushan on 22 Jul 2009 18:47, edited 1 time in total.
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

dushane,a što ti ne napraviš te oblice iz na komada,prethodno provučeš kanal po sredini na frezeru,pa onda slepiš...
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Fagus Silvatica wrote:dushane,a što ti ne napraviš te oblice iz na komada,prethodno provučeš kanal po sredini na frezeru,pa onda slepiš...
Ako je u pitanju komad namestaja ili ukrasni predmet, stvarno je besmisleno muciti se. Ako je u pitanju kaval, onda ne moze... posto je doticni muz. instrument u stvari drvena cev tankih zidova, koja duvanjem kroz nju (oni koji znaju da ga sviraju, znaju i "sve" o tome)... u odredjenom trenutku pocne da "zvoni" odnosno rezonira... i tad je kaval "prosvirao"... ako ga raseces i slepis... nema vise te i takve rezonancije... doduse moze da lici na kaval samo izgledom.

Zanimljivo je da postoje drveni predmeti koji su davno prvi put napravljeni, i koji upravo duguju svoju osnovnu funkcionalnost toj staroj tehnologiji.. na ovaj novi nacin, gde je sve izuzetno pravo, izuzetno precizno, izuzetno brzo... osnovna funkcija se ne moze obezbediti, mozda samo izgled.
Last edited by boggy on 22 Jul 2009 05:44, edited 1 time in total.
Post Reply