Ne nadjoh bas rasklopnu shemu (exploded diagram) za moj prastari model, ali evo za neki noviji model za primer
https://www.einhell-service.com/shop_en ... 8-e-1.html
Ti prednji delovi su 1,2,3,4 na shemi -
2 je sad vise nije ni seger, vec drugacija vrsta osiguraca a podloske vise i nema
3 (sto u ovoj diskusiji zovemo gumenim delom, a mozda je zapravo i plastika) je "steel ball bracket",
4 je opruga koja to gura napred
13 je kuglica i
14 kraj osovine gde se umece SDS alat (ekvivalent onom sa moje slike)
@mbole - da - opruga stoji oko osovine (ne okrece se) i gura gumeni deo napred. Podloska i seger osigurac zadrzavaju gumeni deo u krajnjem u polozaju. Gumeni deo, kad je u tom polozaju,
ne dozvoljava metalnim kuglicama da izadju "u sirinu" (radijalno u odnosu na osovinu). Metalne kuglice, ulaze u one krace zljebove na SDS alatu (burgija/klin) i ne dozvoljavaju da alat ispadne,
a dozvoljavaju mu da se krece malo napred-nazad kako je predvidjeno.
Kad se opruga sabije, gumeni deo se pomeri ka kucistu masine, a kuglice mogu malo da se udalje jedna od druge, i time oslobode alat
@BR - nije nagnuto prema gumi, mozda tako izgleda na slici. Jednom rukom drzao sabijenu oprugu, drugom slikao. U ovom polozaju je bilo.
Ali ako mislis da to sta ga je pretvorilo u tanjir od ravne podloske...Gledajuci shemu, ovo je moja teorija:
Ova opruga 4 je solidno jaka i cilj joj je da 3 (steel ball bracket) uvek drzi gurnut napred u odnosu na 14, kako bi kuglice 13 bile pritisnute da alat ne ispadne.
Kad je masina u radu pritisnuta delimicno na zid (ne kao sivonja da ne moze da radi), i cekic udari, cela osovina 14 sa alatom (burgijom) poleti malo napred.
Usled inercije deo 3 (sto zmo zvali gumeni deo), ostane na trenutak u zadnjem polozaju, pa ga opruga 4 pogura napred da osovinu, a seger i podloska ga zaustave.
Takodje nakon sto burgija/klin udare o tvrdi zid, odbiju se malo unazad, pa pojacaju taj efekat. Ako je taj gumeni deo lagan, i hod ovog pokreta nije veliki, verovatno
je to opterecenje na podlosku i osigurac malo.
Medjutim, ako pri stemovanju klin oslonis na samu ivicu zida da "otkines jos samo ovaj komadic", pa ga cekic toliko zvekne da alat (klin) sustinski odleti
"u prazno", minimalno prenevsi energiju na zid - hod osovine (14) u tom pokretu je mnogo veci nego sto je nominalno, pa gumeni deo (3) zaostane vise,
a opruga (4) ga onda jace zvekne na osigurac (2) i podlosku.
To, naravno, stetno utice i na ostale pokretne delove i treba izbegavati, ali desava se u praksi. Setih se sad da mi se to i desilo jednom u bas takvim okolnostima sa
ovom spravom, dok smo renovirali kupatilo, pa sam samo sklopio sve nazad na mesto. Radila posle godinama kad zatreba za busenje rupa. Verovatno je na slican nacin
i skoncala nedavno dok je bila pozajmljena.
Inace tanjiraste opruge videh na shemi druge slicne masine u sklopu koji je na ovom primeru oznacen brojevima 72-77. Ovde se bas ne vidi sta je u pitanju.
Nego.. ote se diskusija u teoriju mehanike. Originalni problem sa nabavkom osiguraca sam resio i masina je sredjena.