Јако леп намештај!

Ovde možete postavljati linkove ka interesantnim mestima na net-u
Post Reply
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Јако леп намештај!

Post by Mladen »

http://www.antique-interijeri.hr/stranice/sekreteri.php

Данас сам нешто гледао антиквитете на интернету и пронашао овајсајт. јма доста лепог и елегантног намештаја, али кад сам видео онајтабернакл (прва и друга слика међу секретарима)... заљубио сам се.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Koje li su ovo cene u kunama?

Al je opasan, veoma je opasan...

Å ta mislite, koliko radnih sati treba jednom čoeku za ovo?

I samo da dodam zbog ovakvih stvari više volim masiv.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jedan Eur je oko 7.25 kuna (bar tako kaze yahoo exchange)
Daklem 87000/7.25=12000 Ajvara :)
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Цене су без ПДВ-а!

Ија сам одмах гледао курс, 1 куна је око 11 динара. Тако ми је било лакше да израчунам (х 10, па још мало додаш). Али нека, вреди сваку пару! Много је ту труда уложено. Јел добио неко вољу да га направи???
Морам признати да нисам знао шта је табернакл. После сам гооглао да се мало едукујем. Доста занимљивих ствари је везано за њих, од тога да је тајна израде строго чувана, па до тога да су отишли у заборав крајем 19. века. јмали су и добар систем закључавања, једна брава је одмах закључавала све ладле и сва врата. Да ли је то претеча "централне браве"?!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajde ako ti nije tesko, daj malo detalja. I ja prvi put vidim ovakav komad, a stvarno lepo izgleda. Kakva je to tajna vezana za izradu?
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Још један леп:
http://www.mpu.org.yu/srpski/permanent/ ... avezno.htm

Овде има добар текст о намештају у Музеју примењене уметности, али нећу да га "крадем", па ево само линк:
http://www.pressonline.co.rs/vest.jsp?id=23702

Сад сам видео да се тајна израде односила на тапациране столице, а не на табернакл. Ђта ћеш, био сам под утиском ... још увек сам! Хоћу такав радни сто!
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

09.05.2008.12:00:00
Hteo sam da napisem ukusi su razliciti.
Posle par ovih tekstova(procitanih),dobih zelju da probam onako za sebe da napravim jedan,ko zna....
ps.stvarno prelep(poucan) tekst a i komadi,a i "morska trava"
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Bio sam prije neki dan u našem gradskom muzeju u Varaždinu, i u njemu ima dosta izloženog komada starog namještaja. Zapanjujuće je da se intarzije na komadima namještaja iz 16 stolječa čvrsto drže kao da su jučer sastavljene. A pomnim promatranjem, se mogu primjetiti tragovi dlijeta na duborezima. Čovjeku je stvarnio žao kad kraj takvog umjetničkog rada nema i imena njegovog stvoritelja. Ali stolari su očito osudjeni na anonimnost.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

zoranp wrote:.... Čovjeku je stvarnio žao kad kraj takvog umjetničkog rada nema i imena njegovog stvoritelja. Ali stolari su očito osudjeni na anonimnost.
Zato verovatno finansijer odn. narucilac nije anoniman... ;)
Nisu samo stolari osudjeni na anonimnost... u vecini tehnickih oblasti je tako! :(
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da, zanimljivo je da ne postoji Nobelova nagrada za inzinjerstvo (iako je sam Nobel ustvari bio inzenjer). Secam se price da je jednom postojao predlog da je uvedu, ali iz nekog razloga nije prosao.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Da, zanimljivo je da ne postoji Nobelova nagrada za inzinjerstvo (iako je sam Nobel ustvari bio inzenjer). Secam se price da je jednom postojao predlog da je uvedu, ali iz nekog razloga nije prosao.
Pa eto, mozemo mi ovde da ustanovimo godisnje nagrade za najbolji komad nechega napravljen u toj godini...
Ja mogu da prilozim moj, sad vec legendaran i belosvetski poznat, shablon za keksanje "pod 45" ili "na ger"... kao jednu od nagrada :D:lol::cool:
Last edited by boggy on 14 May 2008 13:55, edited 1 time in total.
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Da bi se tako nesto napravilo treba krv umesto znoja da prokaplje,a verujte mi,da se proda,treba krv da p......s.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

boggy wrote:Pa eto, mozemo mi ovde da ustanovimo godisnje nagrade za najbolji komad nechega napravljen u toj godini...
Ja mogu da prilozim moj, sad vec legendaran i belosvetski poznat, shablon za keksanje "pod 45" ili "na ger"... kao jednu od nagrada :D:lol::cool:
hahahaha
Post Reply