Zanimljivi linkovi ka youtube video fajlovima

Ovde možete postavljati linkove ka interesantnim mestima na net-u
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Mislim da ta navojna šipka nebi trebalo da predstavlja problem. Trebalo bi uzeti svetlovučeni materijal Fi 12mm (jer taj materijal ima dosta tačan prečnik po dužini) a za nareznicu nije problem ja sam je kupio na pijaci u Bubanj potoku za neke sitne parice. Znači stega malo ulja i piči očas posla ispadne navojna šipka.
Last edited by bule on 28 Apr 2015 20:42, edited 1 time in total.
Drvorad
Šegrt

Post by Drvorad »

Meni M6 djeluje ipak pretanko. Možda može i sa korakom 2mm ali sa dvije nezavisne matice pomaknute za 1 mm jedna u odnosu na drugu i uključuju se nezavisno po sistemu par-nepar. Mada je vjerovatno i prosto okretanje šipke sa korakom 2mm dovoljno.
hkruno
Precizni šegrt

Post by hkruno »

IvanR
Majstor početnik

Post by IvanR »

Danas sam naleteo na ovo, pa setih se da ima tema na forumu o izgradnji slicnog cirkulara, mozda malo pomogne kolegi:

https://youtu.be/mCqB7IYbyIM
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ovo je za malo smijeha.
Odavno slanjaviji rad nisam vidio.

https://www.youtube.com/watch?v=7pa8PMP_bNg
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

https://www.facebook.com/serbevents/vid ... 538887125/
:skratta: koji mlaler, uljepsao mi je veče.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jes da je rus, al mu je neko u familiji garant bosanac :)
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

Možda je trebalo da otvorim temu, ali pošto se nadovezujem na prethodne postove, staviću ovde pa nek admin odluči. Dakle, posle uzaludnog traganja za finim milimetarskim navojem sa korakom 1mm i odbijanjem od strane nekoliko "čuvenih" strugara (ne može na komad, mora serija od bar 1000 kom. :forbannad:, mogu da narežem ali najviše 10-ak cm jer mi posle navoj beži !? i sl.), a ohrabren pre svega preporukom kolege buleta, krenem na bubanj potok. Nađem komplet nareznica-ureznica za navoj M12x1, u Jeep komercu kupim svetlovučeni čelik fi12 i ostalu gvožđuriju i krenem. Najteže je bilo pravilno započeti navoj na šipci dugoj nešto oko 560mm, a kad sam to prebrodio, uz malo više pažnje stvar ide bez većih teškoća. Umesto navrtki sam iskoristio pogodan cilindar u koji sam urezao navoj, zavario ga i presekao, tako da sam dobio pristojnu površinu naleganja. Na buvljaku sam takođe našao plastičnu ploču koja mi je poslužila za izradu klizača. I evo ga

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Pored stavljanja čaure umesto navrtki, promenio sam i način oslanjanja-podešavanja navojne šipke, jer mi se originalno rešenje sa kugličnim ležajima ne dopada kao ostatak konstrukcije, ali dok ne smislim nešto bolje, ostaje privremena varijanta sa navrtkama koja mi za sad završava posao. Takođe, silom prilika sam morao da doradim mehanizam za fiksiranje, jer flah koji sam nabavio nema potrebnu elastičnost da se vrati u početni položaj i oslobodi navojnu šipku. Ovo sam rešio dodavanjem "obujmice" za kuglični ležaj koja na kraju ima zub koji povlači flah kako se ručica za fiksiranje podiže, čime dobijam sasvim dovoljno prostora za pomeranje firunga bez zapinjanja i mogućeg oštećivanja navoja.

Image

Image

Zaključak: Ovoliki trud se više nego isplati, a toga postanete svesni kad krenete da koristite firung. Lakoća rada i preciznost prosto osvajaju :buga:
Prva sledeća stvar koju sam napravio je pomagalo za nazubljeni spoj, za koji sam koristio originalnu ideju ovog dečka-majstora, koju sam korigovao za korišćenje običnog (ne dado) lista. I tu sam se dodatno oduševio, kad sam sve četiri stranice kutije nazubio i spojio za manje od 5 minuta :tummenupp:. Ali, o ovome detaljnije kad budem uslikao.
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Izgleda da ima kraja šmirgli
https://www.youtube.com/watch?v=Wpg2jtN2FGs
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Sta je to "a soda blaster"?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini peskarilica ko i svaka druga, samo sto ne ispucavas aluminijum oksid, kvarcni pesak, pesak i slicno, vec obicnu sodu bikarbonu.

Ima dosta varijanti materijala za peskarenje koji se koriste za mekane podloge kao sto je drvo ili recimo plastika.
Od drobljenih ljuski od oraha i lesnika, pa do suvog leda.
Ne pomisljaj da ces ih pronaci ovde :(
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Posto se ja bavim i peskarenjem,kod nas se mogu naci svi abrazivi samo je pitanje cene ;)

ja konkretno koristim kvarc :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

jbt... gde ima drobljena ljuska od oraha?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Биће код моје боље половине пред нову годину - кад се наљути што то ја нећу да урадим удара чекићем и љуске у прах претвара
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Post Reply