mbole wrote:Huh, sudbina zanata vezanih za nesto upotrebno je jednostavno takva. Kad prestane potreba za time, nestaju i zanati.
Kolara nema zato sto nikome ne trebaju kola. Mlinova i vodenica je sve manje, zato sto cak i oni koji seju zito to ne seju vise samo za svoje potrebe vec za prodaju, pa to nose u velike mlinove.
Verovatno ce se nesto slicno dogoditi i sa stolarijom jednog dana. Kad naprave antigravitacioni lezaj, nikome nece trebati krevet. Jescemo verovatno u pilulama, tako da nam nece trebati ni astal. Odecu ce proizvoditi nekakav univerzalni duplikator/reciklator, i bacacemo je nakon jedne upotrebe (recikliracemo je), pa nam nece trebati ni ormani...
Jedino sto mislim da ce do tada puno vode proteci Dunavom (ko zna dal ce i on biti tu).
Nije industrija ta koja ubija zanat, vec jednostavno stvari postaju drugacije, menjaju se potrebe.
Zanati uvek imaju svoje cose, samo ako je ono sto prave potrebno. USA je verovatno najindustrijalizovanija (uh al je rec) zemlja na svetu, pa stolari amateri i male kucne radionice, sasvim lepo funkcionisu. Kolara vise nema, ali postoje radionice koje prave/prepravljaju automobile, i koje su na neki nacin njihovi naslednici.
Kovaca jos uvek ima, ali ne u onom starom smislu, posto jednostavno nema vise potrebe da oni prave motike. Ali zato lepe ograde od kovanog gvozdja rade i dan danas.
Slicno ce se verovatno desavati i sa stolarijom. Nestace oni koji prave kuhinje i police od plocastog materijala, posto jednostavno nece biti smisla da to rade oni kada industrija to pravi bolje i jeftinije. Ostace oni koji prave "komadni" namestaj, fine stocice, zanimljive krevete, police koje nisu samo 6 dasaka slozenih u kvadrat...
Dok god bude potrebe za proizvodima koje prave stolari, uvek ce postojati musterije koje ne zele industrijsku konfekciju, vec nesto posebno.
Da kvotiram ovo što reče Bole, i da kažem : uze mi reč iz usta. Ja to sigurno ne bi bolje reko. Pročitati pažljivo kvotiran tekst.
Pa i nece zato mi jos uvek radimo kako rece Bole a dokle ne zna se. Ja jos uvek uzivam u onome sto napravim a verovatno i vi u svojim radovima pa dok traje nek traje.
Slazem se sa onim sto je mbole napisao.Samo se nebi slozio da industrija ne ubija zanate,al sta da se radi vremena takva dolaze,ponuda i potraznja svakim danom se mjenja,al opet kazem sreca dovoljno smo zaostali da ovo nece skoro kod nas doci.Bice jos dosta dana za rad sa drvetom,divljenja onome sta stvorimo i igranja sa nasim igrackama(alatima)
Strki, verovatno su slicno govorili i kad su se pojavili prvi elektricni cirkulari, glodalice.... Pa ih danas sasvim normalno prihvatamo i niko nije manje stolar zato sto ne sece daske rucnom testerom sa ramom.
Rucni alati se gotovo nikada ne gube. I u robotizovanoj proizvodnji automobila, postoje pozicije koje se doteruju rucnim alatima, rucno se osmirgla, ispolira neko parce karoserije... Uvek postoje dorade...
Nekada se trosilo stravicno vreme za crtanje i tusiranje tehnickih crteza (i to je vrsta zanata). Danas se vreme trosi samo da smislis kako to treba da izgleda a ostalo odradi racunaljka. Veruj mi ja se ne bih vracao na doba, kad posle cele noci tusiranja grafickog rada iz masinskih elemenata, dok se divim svom remek delu, zakacim solju sa kafom i prospem preko njega, pa ajd iz pocetka
Idemo iz krajnosti u krajnost.Ja sam rekao da se neke stvari nemogu drugačije nego kako se rade i da je Å ekspir pisao na kompu sigurno nebi bio manje uspješan pisac,ali u nekim zanatima neke stvari će izumrijeti i to je sigurno tako.Moj kolega s posla,ubiti njegov tast je tokar ili metalostrugar kako Vi to kažete,i prije je radio na jednom stroju kao tokar,danas radi u Italiji i radi na tri "3" stroja istodobno samo ubacuje podatke u računalo i stroj sam sve radi,on još uvijek jeste tokar jer je radio godinama na pravom tokarskom stroju kakvog svi poznajemo a ne ovi današnji svemirski brodovi,ALI dali će se njegov unuk zvati tokarom koji će raditi na još modernijim strojevima di će samo unositi podatke iz neke kancelarije a stroja neće niti vidjeti?Neće moći reći da je tokar jer on nezna odabrati omjer posmaka i broja okretaja za jedan faking navoj,a isto tako i ovi na ovim strojevima za drvo.Možda sam plitak po ovom pitanju ali ja sebe nemogu nazvati pravim šoferom jer kad sjednem za volan kamiona sa Fulerovom getribom ja ga neznam pokrenuti jer kad stisnem kvačilo i idem mjenjati brzinu on krči ko sto padavica a kad ga šaltaš sa međugasom i bez kvačila ide ko po loju eeeeeee to treba znati a ne samo okrenuti dogme i stiskaj gas a on sam sve dela.Izvinite dragi moji kolege i prijatelji ja sam ovog mišljenja i uvjeren sam da nas ta modernizacija samo zaglupljuje i zatupljuje jer sve kompjuter radi i kad stane zovi servis.Znam da je to neminovno i da bez toga nema budućnosti ali još jednom velim sva ta modernizacija ubija radne sposobnosti i snalažljivost pojedinca i nazovimo to tako instinkt za preživljavanje.
Last edited by Strkic on 30 Mar 2010 09:44, edited 1 time in total.
Å trki, zamisli kako su se osećali kočijaši u Londonu kada se pojavio automobil? Vrlo brzo su naučili da ih voze i nakačili su TAXI na krov . Oni sad pojma nemaju sa potkivanjem i uzengijama, ali i dalje voze mušterije
Tako je i sa zanatima. Jedni izumiru, drugi se rađaju, a krajnji rezultat je isti: gotov proizvod ili usluga. Kako će se ti zanati zvati, to je druga priča. Moj komšija taksista sebe naziva kočijašem, što u očima kočijaša iz 19. veka i jeste.
Ja pokusavam nesto drugo da kazem.
Majstorluk je na drugom mestu, ne u drzanju cekica i blanje.
Pogledaj recimo ono sto radi rushinbrain. To bi bilo isto toliko lepo i kad bi ga iz komada daske isekao onaj heksapod.
Ja ni uz armiju heksapoda ne bih uspeo da napravim nesto takvo. Dzaba mi bilo koji i bilo kakav alat, rucni, elektricni, automatski... i to sto umem da se njime sluzim. Mogao bih naravno da ga iskopiram, ali to nije moj rad i nisam ja majstor, vec samo duplikator.
mbole wrote:Ja pokusavam nesto drugo da kazem.
Majstorluk je na drugom mestu, ne u drzanju cekica i blanje.
Pogledaj recimo ono sto radi rushinbrain. To bi bilo isto toliko lepo i kad bi ga iz komada daske isekao onaj heksapod.
Ja ni uz armiju heksapoda ne bih uspeo da napravim nesto takvo. Dzaba mi bilo koji i bilo kakav alat, rucni, elektricni, automatski... i to sto umem da se njime sluzim. Mogao bih naravno da ga iskopiram, ali to nije moj rad i nisam ja majstor, vec samo duplikator.
Mislim da se pitanje majstorstva i kreativnosti suštinski razdvajaju i ne treba mešati ove dve stvari.
metabo je napisao
Å trki, zamisli kako su se osećali kočijaši u Londonu kada se pojavio automobil? Vrlo brzo su naučili da ih voze i nakačili su TAXI
to stoji al njihovi naslednici nisu bili kocijasi nego taksisti,znaci kocijas izumro
mbole je napisao
da al onda nece postojati majstor(stolar) nego samo keator,nacrta,osmisli i ubaci program u racunar i jedan heksapod zavrsi poso.ishod ode jos jedan zanat.
dj.x wrote:da al onda nece postojati majstor(stolar) nego samo keator,nacrta,osmisli i ubaci program u racunar i jedan heksapod zavrsi poso.ishod ode jos jedan zanat.
Ranije je bilo puno kocijasa. Danas ima puno taksista. Ali to ne znaci da i dalje nema kocijasa. Tu i tamo se pojavi po neki - za turiste.
Mislim da kako tehnologija ide napred, tako mora i majstorluk. Nekada smo bili majstori sa cekicem i ekserima, a sada sa pneumatskim pistoljem.
prvo da pohvalim temu. Sve ovo što ste do sada napisali stoji i sto posto je istinito. Ja iskreno delim mišljenje sa mboletom jer mislim da koliko god da industrija napreduje uvek će biti onih ljudi koji će imati želju da imaju neki unikatni deo nameštaja koji inače ne mogu nigde da kupe. Jedina prednost u svemu tome je ta što će ti delovi nameštaja biti papreno skupi. POZDRAV.