pitanje za sve stolare

Ovde možete postavljati linkove ka interesantnim mestima na net-u
dj.x
Precizni šegrt

Post by dj.x »

vidi postao sam segrt ;,)
digger
Majstor

Post by digger »

dj.x wrote:Mislim da kako tehnologija ide napred, tako mora i majstorluk. Nekada smo bili majstori sa cekicem i ekserima, a sada sa pneumatskim pistoljem

koji majstorluk?kad tu na tim masinama nema majstora ni navidiku
Mislis da za nove masine ne treba majstora? Ne bih se slozio sa tobom. Postoji neki 'fizicar' koji gura panele, ali zato postoji i neki naucnik koji podesi masinu, i uradi sve sta treba da bi masina radila kako treba, jer to 'fizicar' ne zna, i sto je fizicar 'potrosna roba' koja je uvek zamenljiva. Koliko je meni poznato, tako 'majstori' stede na majstorima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da malo precenjujete ove masine. Nisu one bas tako pametne (ustvari glupe su ko noc, samo su ekstra poslusne :))

Programiranje ovakvih masina se ne razlikuje preterano od onoga sto bi ti radio. Jedino sto samo fizicko izvodjenje ne guras ti rukom, vec gura neki motor.
Drugim recima, ne mozes masini da kazes: napravi mi astal.
Moras da joj kazes:
1. uzmi glodalo to i to
2. Kreni po krugu poluprecnika tog i tog, brzinom tom i tom, u dubinu toliko i toliko
3. sad uzmi ono drugo glodalo
4. Opet obidji krug, ali sada sa malkice manjim poluprecnikom i u kontra smeru
5. Uzmi mazalicu za lepak i obidji po krugu tolikog poluprecnika, pri cemu ces nanositi toliko i toliko lepka
6. Sad uzmi kant traku u sirini toj i toj, i nabaci je preko, kad dodjes do kraja odrezi tako da se ivica poklopi i pritisni i malo sacekaj da lepak uhvati (ovo nije ovako jednostavno ustvari ima mnogo vise koraka, al bilo bi predugacko).
7. Uzmi par glodala i po krugu poluprecnika tog i tog obradi ivice kant trake

Drugim recima potpuno isto ono sto bi morao da znas i kad bi sve to radio jednom po jednom alatkom, sanmo sto bi ti glodalicu terao rukom i poluprecnik bi odredjivao na sestaru.

Kakva je sustinska razlika:
1. postavim firung na 50cm i gurnem dasku duz njega preko stabilnog cirkulara
2. izdam komandu masini da napravi rez na 50cm?

To sto ne guram ja dasku nego neki motor. Pa skoro smo pricali o cirkularu na nozni pogon. Ocemo sad svi da povadimo motore iz cirkulara i da guramo nogom da bi bili "pravi majstori".
Ima jos jedna razlika. Ako masini izleti daska (kick back), imacu malo ulubljenog lima. ako meni izleti daska imacu ulubljenu glavu, sto mi se ni malo ne dopada.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bojan wrote:Mislim da se pitanje majstorstva i kreativnosti suštinski razdvajaju i ne treba mešati ove dve stvari.
Meni se sve nekako cini da su veliki majstori ustvari veliki kreativci. Sam fizicki deo posla jeste vazan, ali to je nesto sto moze da se nauci, uvezba...

Ono sto razdvaja majstora i ... iskreno ne znam kako da nazovem drugu kategoriju... "proizvodjaca"... je kreativnost.

Sam Maloff-a ne pamtimo zbog toga sto je umeo da napravi perfektan spoj lastinim repom sa testericom i par dleta, vec zato sto je imao prelepe kreacije.
dj.x
Precizni šegrt

Post by dj.x »

digger je napisao
Mislis da za nove masine ne treba majstora? Ne bih se slozio sa tobom. Postoji neki 'fizicar' koji gura panele, ali zato postoji i neki naucnik koji podesi masinu, i uradi sve sta treba da bi masina radila kako treba, jer to 'fizicar' ne zna, i sto je fizicar 'potrosna roba' koja je uvek zamenljiva. Koliko je meni poznato, tako 'majstori' stede na majstorima.

nevidim u tvom neslaganju samnom nigdje da si napisao majstor uradi ovo il ono

moje pitanje je bilo jednostavno:dali mislite da sa ovakvim masinama izumire stolarski zanat?

nisam protiv masina boze sacuvaj,kad kupim neki alat obradujem se ko malo djete i jedva cekam da ga isprobam,al na ovakvim masinama zar mislite da treba stolar majstor i da ce se tako zvati neko ko samo prinosi panel masini i pazi da se nesta ne zaglavi?nema tu drazi,osjecaja za materijal,spontanosti itd sto ima u stolarskoj radioni il nekoj drugoj nebitno
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Kao sto je receno polako izumire taj zanat. Javlja senovi zanat majstor za kompjutersko upravljanje i fizikalac za menjanje komada. Ali potajno mislim da ce uvek neko raditi nesto unikatno ali nece biti posla za sve nas.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

runer wrote:Kao sto je receno polako izumire taj zanat. Javlja senovi zanat majstor za kompjutersko upravljanje i fizikalac za menjanje komada. Ali potajno mislim da ce uvek neko raditi nesto unikatno ali nece biti posla za sve nas.
E pa baš to sam i ja htio da reknem ali sam otišao predaleko u filozofiju svega.Danas sutra na ovakvim mašinama neće biti potrebe za nekim pravim izučenim stolarom nego će raditi jedan kompjuterski operater za desetak strojeva i dva tri fizikalca za nadgledanje svega posla,i naravno tu su oni u dobitku neće plaćati deset pravih stolara već jednog pravog kvalificiranog i dva tri pomagača a proizvoditi će se kao da delaju barem dvadeset stolara u dvije smjene.ALI pravih stolara će biti i dalje ali mi se čini za svoju dušu koji će uživati turpijati i šmirglati i biti prašan od piljevine ali će oni znati stolarski zanat.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Post Reply