Adaptacija hrastovih vrata

Imate posao za stolara? Dajte vaše ideje, a stolari će vam reći da li se to može izvesti, i kako.
Post Reply
slapedja
Dodavač alata

Adaptacija hrastovih vrata

Post by slapedja »

Dobar dan, meni je ovo prvi post na ovom forumu i imam jednu molbu za sve stolare koji mogu da mi pomognu. Zovem se Pedja, iz Beograda sam.

Moja porodica ima jedna hrastova vrata koja su par godina stajala kao ulazna vrata u kucu. Nisu bila mnogo odrzavana tokom tog perioda, dosta su se znojila zbog temperaturne razlike, nekada su mogla, a nekada nisu mogla uopste ni da se zatvore i zakljucaju. Sada su ta vrata skinuta i mi bismo hteli da ih popravimo i stavimo ih u kucu kao vrata dnevne sobe, ali buduci da niko od nas ne zna ovaj zanat, a vrata su kvalitetna i steta je sto im se ovo uopste i dogodilo, trazimo majstora koji bi to mogao da uradi za nas.

Uglavnom, u pitanju su dvokrilna vrata, dimenzija otprilike (220x160)cm, na manjem krilu ima tri pravougaona otvora, a na vecem devet, kupljena su pre deset godina, mislim da se firma zove Debeljaca.
Moja pomoc bi stajala na raspolaganju u svakom slucaju, vrata mogu da se rade i kod nas u kuci, ima mesta, a mozemo i da ih dovezemo u vasu radionicu, kako je vama lakse i kako je bolje za vrata.
Znam da retko ko radi ovako mali posao, ali nama je stvarno stalo da popravimo ova vrata i tu ne bi trebalo da bude problema sa nase strane.

Znaci, ako postoji neko strucno lice, iskusno sa ovakvim poslovima, molim ga za pomoc..:)
Nadam se da ovim ne krsim neko pravilo foruma.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne krsis nikavo pravilo. Naprotiv, ovo je mesto upravo za ovakve ponude.

Da bi lakse nasao zainteresovanog majstora, daj jos malo detalja:
Jel su vrata necim vec lakirana, farbana... ako jesu cime (naravno ako znas).
Jel ima nekih ostecenja (mozda bi slika bila najbolja), koja treba srediti.
...

U sustini sto vise das detalja, ljudi se lakse odlucuju da ti se jave.
slapedja
Dodavač alata

Post by slapedja »

Evo samo da dodam nesto u vezi vrata:
Nesto je ipak radjeno na vratima pre zime, stavljani su drveni tiplovi radi ojacanja, malo su ispravljana, smirglana su i premazana su lakom za parket u jednom sloju.
Letvice koje prave okvir oko otvora na stranama treba da se obrade i postoji jos jedan element koji bi isao iznad vrata, on nije od hrastovine, ali ako moze da se pokusa da bude u istom tonu kao vrata, da lici na hrastovinu.
Na mesto ploca sa stranica vrata, treba da idu stakla zbog kojih bi trebalo ubaciti dodatne hrastove letvice zato sto staklo nije dovoljno debelo da ispuni taj razmak.
Sve u svemu, mislim da nema mnogo posla ako jos uvek nisu kriva + ugradnja. I ima malo vise otvora, pogresio sam u prvom opisu, ja sve ovo opisujem laicki.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovako sa slike, sama vrata deluju OK, ali mi ovaj stok deluje mnogo tanko, a i cudne je boje, kao da je ovo istrulilo pa je samo zamazano lakom.
Drugim recima, ako ja tebe dobro razumem ti bi zeleo da se uraditi sledece:
1. Ugraditi vrata (eventualno dodati svetlarnik)
2. Ugraditi stakla (srediti letvice koje drze stakla)
3. Prelakirati jos jednom.
Meni lici da bi ovde trebalo prvo napraviti nov stok, al to ce u svakom slucaju videti onaj ko bude radio.
slapedja
Dodavač alata

Post by slapedja »

Tako je, jasnije je na vas nacin, hvala! :)
Post Reply