Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Festool protiv svih

by Bojan on 4. novembra 2014.

Nabavljate alat za svoju radionicu i pred velikom ste dilemom: Festool ili „ostali“? Uopšte ne govorim o tome da li ste amater ili profesionalac, nego o koncepciji alata. Podrazumeva se da kupujete kvalitetan električni alat, čim ste u ovom rebusu. Snagu svakom električnom alatu daju pribor, dodaci i pomagala. Koncepcija Festool-a je u tome da „sve ima da se kupi“. Koncepcija drugih proizvođača je da „sve može da se napravi“.

Kada se odlučite za koncepciju „sve ima da se kupi“ opremanje radionice postaje neverovatno lako, ali i skupo. Ako ste „surovi“ profesionalac i cenite svoje vreme dileme ne bi trebalo da bude. Sav taj novac koji uložite se brzo vrati kroz lakoću izrade i kvalitet koji se mogu i naplatiti. Problem je samo potreba za inicijalno golemom količinom evra. Ova koncepcija vrlo efikasno ubija dosta toga kreativnog u vama. Da li baš to hoćete ako vam stolarija nije osnovni izvor prihoda? Uostalom, nisu momci iz Festoola izmislili ovaj zanat.

Koncepcija „sve može da se napravi“ je nešto sasvim drugo. Kupujete vrhunski profesionalni električni alat, a za dodatke se sami snalazite. Ili preciznije, pravite ih. Osnovni dodaci, kao što su šine i vođice, se kupuju. Sve ostalo se pravi. Planova i lucidnih rešenja je pun Internet. Vaše je samo da odaberete ono pravo i primenite u svom okruženju, takvo ili malo modifikovano. To zahteva malo dodatnog truda oko nabavke materijala i angažovanje trećih lica, najčešće metalske struke, ali krajnji rezultat je zadovoljavajući. Uz to ste se i lepo zabavili.

Festool koncepcija krije još nešto: nabavljaćete gomilu mami-para stvari koje vam neće baš uvek trebati. Postaćete „zavisnik“ od tih dodataka i mislićete da ništa ne može da se uradi bez njih. Opet ponavljam, sve je to kvalitetno i vredi svaku paru. Divno je imati pribor kod koga je mera preciznosti 1/100 mm, a vi u najboljem slučaju pravite kanale sa preciznošću od 1/10 mm. Pribor kod koga sve klizi i bez podmazivanja i kod koga reč zazor ne postoji ima i svoju cenu. A da li ste se nekada zapitali sa kojom preciznošću radi vaš merni alat? Ne zaboravimo, preciznost krajnjeg proizvoda je određena najmanjom preciznošću alata sa kojim radite.

Na drugoj strani, pravićete pomagala i dodatke po potrebi. Inicijalno ćete napraviti nekoliko „jigova“ i to je to. Kada vam zatreba serijsko bušenje rupa na 32 mm potrošićete jednom svoje vreme i napraviti šablon. Preciznost neće biti 1/100 mm, ali i 1/10 mm sasvim lepo radi posao. Za dobro funkcionisanje okova na nameštaju nije neophodno da lupom gledate kvalitet napravljenog kanala ili probušene rupe. Uostalom, drvo „radi“ u malo većim okvirima od 1/10 mm. Iverica, MDF i slični novi materijali nisu tvrdoće 10, pa da vam je potreban dijamantski alat da rupu pomerite za 1/10 mm kako bi okov mogao da dođe na svoje mesto.

Vreme. Da li ste vi robot ili čovek? Sa Festool alatom ćete maksimalno skratiti efektivno potrebno vreme za izradu nekog komada nameštaja. Zapitajte se koliki je to deo vremena u odnosu na ukupno vreme za izradu tog istog komada. Gde je pauza za kafu ili „prazno“ gledanje u poluproizvod i razmišljanje o sledećem koraku? Ono je jednako i kod Festoola i kod „ostalih“. Parafraziraću terminologiju iz računarske industrije i konstatovati da dokle god alat čeka na vas, a ne vi na alat, brzina rada alata nije primarna!

Šta je ono što Festool koncepcija superiorno nudi? Sa njihovim alatom će i najprosečniji majstor-početnik moći da se podiči profesionalnim kvalitetom krajnjeg proizvoda i postane Festool-majstor. To sa alatom „ostalih“ proizvođača baš i nije slučaj. To ima i svoju cenu. Zamislimo hipotetički da Festool kompanija bankrotira i da se, k’o za baksuz, njihova glodalica koju Festool-majstor poseduje pokvari. Rezervnih delova nema, sav taj skupi pribor odjednom postaje beskoristan, a njegov majstorluk naglo pada u vodu. Festool-majstoru jedino preostaje da (skoro) sve krene ispočetka. To se zove zavisnost od tehnologije, ali od nje se ne može pobeći ni u bilo kom drugom segmentu života. Kad se jednom osete njene čari povratka nema!

Tekst napisao Slobodan Siridzanski (metabo)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama