Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Featherboard, šta i kako?

by Bojan on 4. novembra 2014.

Na nekoliko smo mesta na sajtu pričali o feather board-u (čita se fedderbord) – grubi prevod bi bio: daska sa perima. Pričali smo o njemu, al nismo objasnili na šta mislimo kad kažemo federbord. Došao je trenutak istine.

Princip i namena

Svi znamo šta je povratni udarac. Ako to ne znamo, brzi skok na ovu adresu, pa se vratite ovamo. Da bi sprečili povratni udar, odn. kickback na engleskom, potrebno je obradak nekako učvrstiti i dati mu povoljniju, stabilniju i jaču putanju. Kako ruke i snaga nisu dovoljne za trenutke naglog odskoka materijala i pomeranja na nasumičnu stranu,potrebno nam je mehaničko pomagalo koje će mogućnost povratnog udarca smanjiti na najmanju moguću meru. U ove svrhe koristimo opruge. Opruga je tu kako bi obradak, odnosno materijal koji se obrađuje učvrstili tako da ravnomerno klizi po površini alata, a istovremeno ga sprečava da se prilikom iznenadnog udara alata u materijal vrati unazad.

Samo da vam još kažem da su opruge korisne i kada se ne očekuje povratni udar, ali je potrebna povećana preciznost. Znači, materijal je potrebno precizno obraditi, a guranje rukama kroz nož alata može da izazove pomeranje materijala (što zbog vibracija, što zbog drćanja ruku).

Stabilizacija materijala se postiže sa nekoliko pera koje svojom savitljivošću pritiskaju i guraju obradak u paralelnu vođicu, odn. firung ili na dole – na sto. Što veći broj pera, veća je površina trenja i samim tim, manja je mogućnost da materijal odskoči unazad. Naravno, i sila guranja materijala kroz nož je veća.

Napravimo po neku oprugu

Opruge koje ja predlažem su veoma jednostavne za pravljenje, i izuzetno su korisne za stabilizaciju materijala prilikom preciznih rezova. Radi se naime o jednom običnom parčetu otpadne daske.Iskoristićemo svojstvo drveta da se vrati u početni položaj nakon savijanja u neku stranu duž vlakana drveta.

Osnovna ideja je da nam ne treba nešto komplikovano a da vrši posao i da nam ne treba više vremena da napravimo pomagalo od 2 minuta. Naravno, kao i sve što se svede na samo 2 minuta, postoji mnoštvo nedostataka. Jedan od njih je i mala površina zahvata koju će ovo pomagalo imati. Ovo se može rešiti delimičnim zasecanjem vrha zuba.

Pomagalo
Stranica br : 2Dakle, pogledajte sliku. Daska sa urezanim kanalom čiji se zub pored kanala ponaša kao opruga. Sila kojom opruga deluje na predmet koji će se obrađivati se može približno i metodom slučajnog odabira odrediti širinom zuba koji će odbijati obradak od sebe. Širi zub, i naravno da će sila biti veća, jer se drvo neće saviti. Uži zub, i sila će možda biti preslaba. Dužina zuba? Ne treba preterivati, jer se lako može desiti da puknu vlakna nakon nekoliko prolaza.Kao i u mnogim drugim slučajevima, mislim da će metoda pokušaja i grešaka dati najbolju kombinaciju usečenog zuba, njegove širine, i dužine. Ovo opet zavisi i od tipa drveta koji ćete koristiti za pravljenje pomagala.
Za usecanje zuba možemo koristiti nekoliko načina. Cirkular, ubodna, ručni cirkular, pa čak i glodalica (sa nekoliko prolaza).Drugi način je pravljenje pomagala kao na prvoj ili slici ispod.

Pravljenje ovog pomagala bi se započelo zasecanjem žljebova. Naravno da mere nećete dobiti, no ćete ih sami izmisliti. Parče otpadne daske koja se zaseče na kraju (naravno, na početku je kraj daske ravan, a tek posle ga isečemo pod uglom), se učvrsti na sto na kome se radi obradak (pretpostavljamo da je reč o stolu za glodalicu, ili za cirkular), a zatim se obradak našteluje tako da prolazi sa blažim guranjem kroz alat.

Uz par ovakvih pomagala, i strah od povratnoh udara nestaje. Jedino što je potrebno je – napraviti ih.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama