Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Električni alat u maloj radionici

by Bojan on 4. novembra 2014.

Sigurno se svako od nas nekada susreo sa problemom smeštanja gomile stacionarnog električnog alata u mali prostor. Neko je taj problem rešio i sada se baškari u 50 i više kvadrata, a neko (među kojima sam i ja) se dovija na razne načine pa mu i 10-ak kvadrata predstavlja neostvareni san. U ovom tekstu ću pokušati da napravim popis električnog alata koji, po mom mišljenju, može da se zapakuje u famoznih 10 kvadrata i da pri tome “posao ne trpi”.

Na prvom mestu je portabl stoni cirkular. Ne vidim da se neko neće složiti sa mnom da je to poslednja alatka koje bih se, ne daj Bože, odrekao i sa kojom se zaista može završiti puno toga: uzdužno i poprečno rezanje, pravljenje kanala, spojeva… Uz korišćenje raznih dodataka i pomagala, ova alatka je zaista “majka za sve”.

Mnogi bi na drugo mesto stavili glodalicu (slobodnu ili montiranu na sto). Ja neću! Na drugom mestu je usisivač prašine. Po svom značaju on zaslužuje i prvo mesto, ali šta će nam usisivač ako nema mašine koje pravi piljevinu i prašinu? Ako ste amater, dobra je ideja da nabavite/napravite mali dodatak za vaš kućni model, u obliku neke cilindrične kante, u kome će se skupljati krupna prašina i opiljci pre nego što zaprljani vazduh dospe u vreću vašeg usisivača (o tome je dosta pisano u Radionici). Uštede su ogromne!

Treće mesto zauzima njeno velinčastvo glodalica, sa pripadajućim stolom. Tek kada prvi put probate ovu magičnu kombinaciju shvatićete zašto je mnogi smatraju alatkom nad alatkama. Sa njom se bukvalno može SVE. Kanali, ivice, utori, pera, spojevi… Sve to je dečija igra uz glodalicu i precizan sto sa tačnim vođicama i velikom radnom površinom.

Po mom mišljenju, sledeća po važnosti je stubna bušilica, ili njena verna zamena: kombinacija kvalitetnog stalka i “obične” bravarske bušilice. Nema rupe pod pravim uglom, ili pravilnog širokog utora za pero, bez ove alatke. Takođe, ona može poslužiti kao osnova za mnoga pomagala koja možete koristiti da bi vam stolarski život bio lakši i lepši.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama