Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Drvena kutija

by Bojan on 4. novembra 2014.

Postoje neki projekti koji vam neće oduzeti puno vremena, i možete ih završiti za kratko vreme, a sa kojima, kada ih radite osećate ogromno zadovoljstvo. Takav je slučaj i sa ovom drvenom kutijom. U pravljenu ove kutije, mnogo će vam pomoći ovaj tekst. Za sastav kutije koristićemo ovaj kockasti sastav, koji je varijacija lastinog repa, pruža izvanrednu lepotu sastavu, a praktično je neuništiv zbog svoje velike površine lepljenja.

Za ovaj projekat je potrebno veoma malo materijala. Da bi istakli lepotu sastava, koristićemo dva tipa drveta, svetliji i tamniji. Možda hrast i jasen, recimo?

Odma da se razumemo, neću vam opisati detaljno sastavljanje i recimo – poklopac (mrzi me da ga crtam u sketchupu), već ću generalno opisati proces, pa se vi snađite nekako.

Potrebne su vam po 2 daščice sledećih dimenzija:

2 X 8 X 20 cm,
2 X 8 X 13 cm,
nekoliko dašćica za dno fioke, i nekoliko dasaka za poklopac (koji ovde neću opisivati).

Dakle, prvo obraditi daske. Da li ćete ih obraditi abrihterom, ručnom rendom, ili frezerom, odlučite sami. Gledajte samo da budu iste debljine, kako bi vam sastav bio perfektan.

Ako niste u mogućnosti da pravite ovaj sastav cirkularom, pravite ga stolom za frezer, frezerom i ravnim bitom, kao i pomagalom za ovakav posao.

Ako pak ne posedujete ništa od ovoga, nemojte se obeshrabriti, jer se ovaj sastav može praviti i ručno. Naravno, uz malo vežbe i malo pažnje.

Ako se odlučite za ručno pravljenje ovog sastava, skrenuću pažnju na neke trikove koje sam skoro naučio. Znači, potrebno vam je oštro dleto, čekić, lenjir, olovka i nož za obeležavanje.

Neophodno je prvo nacrtati sastav oštrom olovkom na svim stranama daske. Oštrim nožem i lenjirom urežite liniju kojom se kreću ivice sastava. Ovo vam omogućuje da sastav bude perfektno oivičen i ravan. Sada, dletom skidajte materijal . Videćete kako će ivica koju ste napravili nožem za obeležavanje ostaje na svom, perfektnom mestu. Ponavljajte proces dok ne završite.

Sigurno je da će vam trebati dosta vremena, ali, svakog provedenog trenutka nad ovim komadićima drveta osećaćete veliko zadovoljstvo.

Kada izrežete sastav na bilo koji od gore opisanih načina, urežite žleb za podnožje kutije. Koristite ravan bit i frezer iz ruke. Pomoću graničnika, usecite žleb na svim stranama kutije.

Pre nego što zalepite materijal, probajte prvo sastave na suvo.

Kada budete zadovoljni sastavom, ubacite dno kutije sastavljen od zalepljenih daščica, i zalepite sve.

Sada preostaje pravljenje samo poklopca i lakiranje, ili bajcovanje kutije.

Varijacije su moguće i upravo zbog toga sam ostavio dosta prostora za iste.

Na kraju, skinite google sketchup model ovde (93 kb).

 

One thought on “Drvena kutija

  1. Miladin Delić says:

    Ovo mi se izuzetno svidja i potrebno mi je za pakovanje proizvoda (prstenčića za salvete). Ali ja sam totalni amater za sklapanje ovoga. Kada bi Vi i poklopac lepo razradili bio bih Vam večno zahvalan 😉
    Pozz

     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama