Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Dobar nam ovaj časopis

by Bojan on 4. novembra 2014.

Kao što reče kolega Čedomir u jednom komentaru: “Dobar vam je časopis, a ja se bavim pravljenjem košnica!”. Nema razloga da se ne složimo sa njim. Sajtu smo proslavili i drugi rođendan. Iskreno sam se nadao da ćemo ga proslaviti u društvu od 1000 registrovanih članova, ali to mi je zadovoljstvo umalo izmaklo. (Do cifre od preko 1000 članova smo došli nešto kasnije) Ja sam se odabranom društvu priključio početkom prošle godine i iz ovog ugla mogu da kažem da mi je jako žao što nisam u “klubu osnivača”.

Sajt i forum su apsolutno amaterski. Ne za amatere, nego AMATERSKI sa stanovišta zarade. Niko se od njega (za sada) nije ovajdio. A tamo gde nema novca tu ima puno problema. Provajder, loše internet konekcije, budžet jednak nuli… Jedini prihod koji sajt indirektno ostvaruje je Guglov “klikobrojač”. Ali to je jako malo i svi mi ovde treba da budemo zahvalni vlasniku na njegovom vremenu, trudu i neizmernoj ljubavi prema ovom našem zanatu što sajt uopšte i opstaje.

Ja sam se društvu urednika i administratora pridružio tek u ovoj godini. Tek kada sam prešao “na drugu stranu” shvatio sam da moja “burgijanja” vrlo često nisu bila na mestu. Forum nije samo ono što se vidi. Ima tu puno posla oko iščitavanja svega i svačega, uređivanja, pisanja, pronalaženja odgovora… Treba uvek biti maksimalno skoncentrisan i na svaki post ODGOVORNO odgovarati. Meni, to moram da priznam, to i nije baš uvek polazilo za rukom. Po neki put sam svoju ličnu nervozu prenosio na forum i to nikako nije dobro.

Sa druge strane, uređivanje mi je dalo šansu da svoj hobi dopunim novom dimenzijom. Malo sam pisao, malo crtao, malo “popovao”, malo pametovao. I to uvek u najboljoj nameri. Ostvario sam i lični kontakt sa dvojicom (na žalost SAMO) članova. Lepo i korisno sam potrošio svoje slobodno vreme i to je svakako dobro.

Ali, da ovo ne bi bila moja lična ispovest, da kažem i koju reč o sajtu. Već sam rekao, tamo gde nema para tu ima puno problema. Redovniji članovi su svakako primetili da sajt, u organizacionom i vizuelnom smislu, prilično stagnira. Za sadržaj ne mogu da kažem jer, zahvaljujući aktivnim članovima i živim konferencijama, uvek ima nešto novo da se pročita, sazna, nauči. Trudimo se da takav trend održimo i još više unapredimo. To ima i svoju cenu, ali pošto “kvalitet nikada ne izlazi iz mode” takva uređivačka politika, na duže staze, može da donese samo benefit i članovima i vlasniku. Problem sa postavljanjem slika i dalje postoji, ali svi smo se mi na to navikli pa to više i nije problem nego faktor ometanja.

Nekoliko puta smo, bez uspeha, pokušali da, u komunikaciji sa vama, dođemo do nekih novih ideja. Sem sporadičnih odgovora, odziv na te inicijative je bio jako loš. Malo smo promenili koncepciju pisanja i prikazivanja članaka jer smo želeli da imamo veću kontrolu nad njihovim čitanjem i praćenjem. Malo je vremena od tada prošlo i ne mogu da kažem ništa konkretnije na tu temu.
Sada su prošli godišnji odmori i polako se zahuktavamo za novu sezonu. Proizvođači alata će izbaciti nove modele, a mi ćemo pronaći svoje nove pulene za pitalicu i, nikad dobijen, odgovor na pitanje “čiji je tata jači?”. Profesionalci će se razjuriti po stovarištima za novim lepim daskama, ili da hvataju red za rezanje i kantovanje. Mi amateri ćemo sve to da gledamo sa strane i da se uključujemo u problematiku kada nama bude odgovaralo. Usput ćemo da brojimo dane do penzije i trenutka kada ćemo potpuno moći da se posvetimo omiljenom nam hobiju.

Za kraj mogu samo da vam u novoj sezoni poželim puno novih lepih komada (od drveta, MDF-a ili iverala), uspešnih duboreza i politura, idealno odrađenih farbanja i lakiranja, naučenih CAD programa, ostvarenih “papirnih” planova, što manje reklamacija i nervoze… O zdravlju i porodičnoj sreći neću ni da govorim. Tekst ću završiti nadom da ćemo se najzad skupiti u ozbiljnijem broju, a PRAVA prilika za to se polako približava…

metabo

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama