Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Dleto i dleta

by Bojan on 4. novembra 2014.

Dleto je jedno od nezamenljivih stolarskih alata. Iako je testera, bušilica, pa i renda pronašla svoju električnu inkarnaciju, to još nije uspelo dletu. Dovoljno snažan da izdrži jake udarce čekićem, a ipak dovoljno nežan da možemo seći drvo samo pritiskom rukom, dleto je stvarno neophodna alatka.

Kada se cirkular ugasi, glodalica ostavi na sto da prekine sa okretanjem, dleto stupa na scenu, kako bi doradilo posao do finala.

Dobro dleto se odlikuje dobrim osobinama. Ono odlično leži u ruci, lako se oštri, dobro drži oštricu i dovoljno je da samo pogledate omiljeno dleto, i pola posla je gotovo.

Kvalitet posla koje dleto obavlja je pod uticajem kvaliteta dleta, i naoštrenošću istog. Kako smo o oštrenju dleta već govorili, preskačem taj deo, i predlažem da pogledate odličan tekst ovde (praksa) ili ovde (teorija).

Postoji milion oblika dleta. Dobro, ne baš milion, ali – grubo dleta možemo podeliti na ravna i kriva. Ravna dleta se razlikuju po širini sečiva. Kriva dleta se odlikuju po širini sečiva i obliku istog.

Ravna se dleta mogu koristiti prilikom sitnih poslova kod završnice nekog remek dela. Zakrivljena dleta se često koriste kod rezbarija i kod tokarskih poslova, odnosno poslova sa strugom.

Jedna od najbitnijih stvari kod dleta jeste – čuvanje istog. Dleto treba da stoji na mestu sa kog ne može da padne. Zvuči glupo, ali utrošite dvadeset minuta na oštrenje jednog dleta, a ono zatim padne na beton, i sve ode dođavola. A zamislite da imate dvadeset dleta, a neko polupijan, polulud dođe i počne da vam ruši dleta pod izgovorom – “Samo da vidim da li pravi – ding”. Kako je ovo sajt koji se ne bavi lovom, i puštanjem krvi, preskočiću deo u kome vadite utrobu (“pustite me da mu izvadim džigericu” – istinit događaj) .

Oštrica dleta je pričvršćena na dršku – nosač. Sa zadnje strane dleta se nalazi obično metalni prsten koji, ako koristite dleto sa čekićem, neće dozvoliti dršci da napukne. Sa prednje strane dleta – oštrice se nalazi sečivo, odnosno naoštreni deo dleta, i ono se koristi za sečenje. Oštrica je obično sa jedne strane ravna, a sa druge zasečena i naoštrena.

Osnovne stvari kod korišćenja dleta jesu : dleto treba da bude uvek naoštreno. Kako znamo da li je dleto dovoljno naoštreno? Probajte da zasečete drvo na poprečnom preseku drveta. Ako oštrica pravi lep, čist rez, sve je u redu. Ako dobijate malene opiljke, ili, u najgorem slučaju – prašinu, dleto nije oštro.

Kako je dleto u suštini bezbedna alatka, oštrica može da napravi prilično gadne posekotine. Kako se ovo ne bi dešavalo, kad god je moguće, držite dleto obema rukama. Jedna ruka vodi dleto, a druga gura dleto u materijal. Naravno, preporuka je da dleto gurate u materijal od sebe, nikako ka sebi.
Ako pravite sitne rezove, dleto držite obema rukama, i zasecite materijal jednim krajem dleta (naravno da ravni deo ide sa donje strane), a zatim dleto podvucite pod materijal i lagano ga podižite kako bi iskidali vlakna i drvo.

Dobro je da prilikom ručnog pravljenja nekih osnovnih, pa i naprednih sastava u stolariji prvo obeležite izgled sastava, a zatim po obeleženom delu lagano pritisnete dleto, a možda čak i malo čekićem čvaknite isto. Ovim ćete dobiti zid u koji kada budete skidali materijal udarate dletom, pa ono ne cepa drvo. Tako ćete dobiti neke stvarno dobro – izgledajuće sastave.

Još jedna stvar.

Postoje dleta, i postoje jako dobra dleta. Ali, ne postoje loša dleta. Svakako da bih voleo da imam ultra mega japanska dleta koja seku poglede, ali su mi sasvim dovoljna i ova za deset evrića.

I još jedna stvar.

Kao i sa stegama, dleta nikada nećete imati dovoljno. Zato, napred u kupovinu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama