Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Debljina klizača

by Bojan on 4. novembra 2014.

Imate sto za glodalicu ili stoni cirkular i ne živite u Americi. Večiti problem je kako napraviti kanal “U” oblika i u njemu klizač koji se kreće besprekorno pravolinijski, bez zazora i trenja. Da kupite gotovo rešenje nemate gde, tako da vam ostaje da se snalazite na razne načine. Ja vam predlažem da krenete po stovarištima i pronađete Al “U” profil koji najpribližnije odgovara vašim potrebama. Relativno lako ćete pronaći takav da mu je unutrašnji prostor 20mm i debljina zidova 2mm. Dalje sledi snalaženje…


[1] Gotov klizač, sa dimenzijama.

Na slici [1] je klizač dužine 25cm debljine 10mm i širine manje od 20mm (kod mene je 19,5mm). Važno je da bude manje od 20mm kako bi sistem koji vam predlažem mogao da funkcioniše! Materijal je tvrdi šper, tvrdo drvo, HDF ili bela mašinska plastika. Modelarskom ili ubodnom testerom napravite kanale (kao na slici) dugačke oko 4cm, na oba kraja klizača. Pozicija kanala je oko 5mm od ivice. Na ovaj način ste dobili “jezičke” koji će vam služiti za fino podešavanje aktivne šitrine klizača. Na bočnim stranama probušite rupe za “crviće” (vijci bez glave, slični kirnerima, kakve obično imate na ručkama vaših vrata), nešto manjeg prečnika od njihove nezivne mere (ako je crvić M5, probušite rupu prečnika 4mm).


[2] “Crvić” u akciji. Izvršena korekcija širine klizača od 0,5mm.

“Crviću” maksimalno poravnajte vrh i uvijte ga u napravljenu rupu tako da skroz prođe kroz nju i da svojim ravnim vrhom dodiruje ostatak klizača. Daljim uvrtanjem postižete da se napravljeni “jezičak” udaljava i tako povećava aktivnu širinu klizača. Na ovaj način možete postići savršene dimenzije klizača koje idealno odgovaraju dimenzijama kanala kupljenog profila. Ostalo je još samo da kanal podmažete voskom ili sapunom i da dobijeni klizač montirate na paralelnu vođicu ili neko stolarsko pomagalo, vodeći računa o smeru okretanja jezičaka koji treba da bude od korena prema krajevima.


[3] Jezičak sa zavrnutim “crvićem”.

Slobodan Siridžanski (metabo)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama