Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Bajcovanje drveta

by Bojan on 4. novembra 2014.

Bajcovanje drveta se vrši u slučaju da želite da promenite boju drvetu. Recimo da imate sto od vrbe, a vi želite da izgleda kao da je od oraha. Eto rešenja – bajcovanje. Naravno, nije u pitanju samo promena boje drveta. Bajcovanjem čak i neugledno drvo postaje mr. uglađeni. Do izražaja dolaze prirodne lepote drveta i njegoe šare.

Ako ste pretražili sajt, videli ste da sam dao uputstva za pravljenje dve vrste bajca. Pa, možete isprobati ove recepte.

Kako se bajcuje drvo?

Nema prostije operacije od bajcovanja u stolariji.

Četka, pamučna krpa i bajc.

Umočimo četku u bajc, razmažemo ga po materijalu. Sačekamo malo da se prosuši, reda desetak, dvadeset sekundi, i prebrišemo suvom krpom višak. I nastavljamo dalje, dok se bajcovanje ne završi. Ako vam se neki deo drveta ne sviđa kako je ispao, ponovo četkom u bajc, nanesite, prebrišite dok vam se ne bude svideo.

Ako želite blaže tonove ostavite bajc da se kraće suši. Tada slabije prodire u pore drveta, pa ga lakše možete prebrisati. Ako pak, želite tamnije i dubje tonove, ostavite bajc da se duže suši, pa ga tek onda prebrišite. Malo eksperimentisanja na nekom levom parčetu će vam dati pravu sliku o bajcu. Pronađite pravu kombinaciju i tek onda krenite sa pravim bajcovanjem.

Nakon sušenja, drvo je spremno za lakiranje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama