Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Apsolutno i relativno

by Bojan on 4. novembra 2014.

Da li ste se ikada zapitali u čemu je razlika između apsolutnog i relativnog? Ja se ovde neću baviti vlagom u vazduhu, a ni ukusom paprikaša koji je nekome ljut, a nekome blag. Tema mog razmišljanja je stolarija i način na koji se uzimaju mere prilikom krojenja elemenata. Da li ste primetili da se u stolariji uvek nešto poredi sa nečim, pa se u odnosu na to vrše korekcije. Dobro, merenje po definiciji i jeste poređenje, ali sa skalom u mernom instrumentu.

Kada želite da napravite utor za stranicu fioke vi poziciju firunga postavljate u odnosu na debljinu stranice i prečnika glodala. Kada podešavate dubinu rezanja na glodalici vi glodalo prvo spustite na površinu obratka pa u odnosu na tu poziciju preciznije podesite meru na glodalici. Pa kada ni to nije OK, onda u odnosu na trenutno podešavanje vršite fine korekcije (ovo važi za one sretnike koji imaju i tu mogućnost na svojoj glodalici). Kada pravite neki spoj vi prvo grubo cirkularom izrežete elemente, a onda u odnosu na trenutnu situaciju vršite korekcije visine lista. Što manje koristite lenjir i metar, vaši komadi nameštaja će biti savršeniji. Neočekivano, ali tačno!

Pravite okvir za neka vrata. Prvo što ste naučili je da u toj situaciji “pustite” bočne stranice malo duže, pa ih onda, na kraju posla, poravnate u odnosu na poprečne. Hoćete da vam sve vertikale u nekoj komodi budu jednake dužine. Nema problema. Odmerite poziciju graničnika na vašem cirkularu i njega fiksirate. Zatim u odnosu na njega režete sve komade. Oni su garantovano jednake dužine, a sad da li se ta mera poklapa sa planiranom – to nije važno. Ionako ćete dimenzije fioka praviti u odnosu na već postojeće otvore u nekom korpusu. Da li ste se zapitali zašto stolari frontove svojih elemenata uvek prave na kraju? Odgovor se sam nameće.

Hoćete da zaoblite ivice nekog stola. Predvideli ste da poluprečnik krivina bude 5cm. A, neeee. Sigurno nećete svaki ugao posebno odmeravati i kružno rezati. Nema šanse da sve ispadne jednako. Vi ćete da budete dovoljno snalažljivi, pa ćete napraviti šablon za glodalicu sa zadatom krivinom. Da li će taj šablon baš biti kao da ga je rezala CNC mašina, to nije važno. Ionako će svi uglovi biti skrojeni u odnosu na taj šablon i biti idealno jednaki i lepi. Tačni sigurno ne.

Hoćete još primera? Mislim da je i ovo sasvim dovoljno da shvatite u čemu se razlikuju stolari od mašinaca. Ovi drugi sve mere apsolutno. Da nije tako, nikada avioni ne bi poleteli, a čisto sumnjam da bi hidraulična dizalica uopše proradila. U mašinstvu je 1mm uvek 1mm, sa ili bez definisane tolerancije. Da nije tako, teško da bi bilo izvodljivo da se neki delovi sklopa prave u Americi, a neki u Japanu i da se sve to na kraju savršeno uklopi. Kod stolara je 1mm uvek sa nekom tolerancijom koja se podrazumeva. Kolika je ta tolerancija? To nije bitno jer ćemo već kod sledećeg elementa stvari podesiti u odnosu na prethodni, pa još malo i išmirglati!

Filozofirao: metabo 🙂

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama